Home

Achtergrond 149 x bekeken

Inspectie toetst bereikbaarheid huisartsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt dit najaar de bereikbaarheid van huisartspraktijken.

Alle praktijken in Nederland kunnen een telefoontje verwachten, waarmee wordt getest of patiënten bij spoedgevallen binnen de gestelde norm van 30 seconden een medisch deskundig persoon aan de lijn krijgen. Dat meldde een woordvoerster van de IGZ vrijdag.

De inspectie en de koepel van patiëntenorganisaties NPCF hielden twee jaar geleden al een steekproef. Daaruit bleek dat het bij ruim een derde van de praktijken te lang duurde voordat spoedeisende telefoontjes werden beantwoord. Een op de vijf telefoontjes kwam niet verder dan het antwoordapparaat. Bij niet-spoedeisende oproepen duurde het in 40 procent van de gevallen langer dan 10 minuten voor er iemand aan de telefoon kwam, terwijl de inspectie een norm van 2 minuten hanteert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.