Home

Achtergrond 157 x bekeken

Inspectie onderzoekt korte afstudeertrajecten

De Onderwijsinspectie gaat bij instellingen in het hoger onderwijs na of verkorte afstudeertrajecten voor studenten die lang over hun opleiding doen, wel door de beugel kunnen.

Studenten, medewerkers en andere betrokkenen kunnen misstanden melden bij de inspectiedienst. Dat maakte de Onderwijsinspectie dinsdag bekend. De toezichthouder doet al langer onderzoek naar de mogelijkheden om sneller te studeren aan hogescholen en universiteiten, maar geeft nu voorrang aan trajecten die bedoeld zijn om studenten met een grote studieachterstand alsnog af te laten studeren.

De afgelopen weken raakten enkele hogescholen in opspraak omdat zij studenten te gemakkelijk aan een diploma zouden hebben geholpen. Bij de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) van de Hogeschool INHolland loopt al een onafhankelijk onderzoek.

De Onderwijsinspectie liet vorige week weten dat zij dat onderzoek, dat geleid wordt door voormalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers, nauwlettend zal volgen. Aan de hand van het verloop en de uitkomst bepaalt de toezichthouder of er een vervolgonderzoek komt naar de handelwijze van de hogeschool.

De inspectie vindt het goed dat onderwijsinstellingen zich inzetten om studenten hun diploma te laten halen, maar stelt dat afgestudeerden dan wel over de kennis en kunde moeten beschikken waar dat diploma voor staat. Hogescholen en universiteiten lopen veel overheidsgeld mis als studenten zonder diploma afhaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.