Home

Achtergrond 240 x bekeken 5 reacties

Imago op het spel

Meestal worden ze vrijgesproken: tuinders die op creatieve wijze buitenlandse (lees: goedkope) arbeid naar Nederland halen via buitenlandse BV’s.

Mogelijk is vrijspraak ook het lot van de acht van fraude verdachte tuinders die onlangs met veel tamtam van hun bede zijn gelicht. Het openbaar ministerie vergat bij het inrekenen niet te vermelden dat de tuinders in dikke auto’s reden en bij een verdachte zelfs een vliegtuig was aangetroffen. Op deze wijze wordt de suggestie gewekt dat met het verbouwen van groente geen geld verdiend kan of mag worden.

Tegelijk moeten creatieve telers zich afvragen wat de speciale arbeidsconstructies voor het imago van de sector betekenen. Ze zitten vast in een juridische denken dat zijn intrede deed toen er circa 15 jaar geleden een groot tekort aan arbeid was. Telers lijden onder slechte prijzen en doen hun best hun product af te zetten als origineel of Nederlands. De maatschappij ziet de agrarische sector als het laatste bastion van de echte economie, waar noest en zonder fratsen gewerkt wordt ook als het minder gaat. Met arbeidsconstructies die net niet of net wel door de beugel kunnen, verliezen telers dat imago.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb nooit geweten dat het hebben van een eigen vliegtuig en / of patserige auto een reden tot arrestatie is? Zo weet ik nog wel meer groeperingen die voor een arrestatie en voorarrest in aanmering komen en vermoedelijk meer op hun kerfstok hebben dan deze tuinders.

 • no-profile-image

  truus

  bij ons zijn het van die wazige bedrijfjes (d j d en apex )waar die polen werken vroeger noemden men dat koppelbaasjes daar was alles mis mee, en bij die bedrijfjes als djd is dat nog steed zo meestal wonen die polen met 20 mensen in 1 huis en moeten ze voor een paar euro per uur in die kassen werken vroeger lieten ze dat door dwangarbeiders doen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach ach, wat een niveau van Agd. Dat deden de "belangenbehartigers van de landbouw" en pastoor vroeger ook al; inspelen op de gemoedstoestand van de noeste brave werker. Wat boeit het imago met een lege beurs of hongerige maag? Zeker als je ziet hoe om je heen bakken met geld wordt verdiend c.q. rechtmatig gestolen door zichzelf in stand houdende controlerende instanties?
  Toevallig vanavond 'blik op de weg' gezien'. Een programma waarin wegmisbruik aan de kaak wordt gesteld. Jij ziet dan zo'n "brave" Koos Spee, die zelf veroordeeld is wegens snelheidsovertredingen, vermanend in de camera spreken. Maar echt ziek vond ik wel de actie van de politie om een 15 jarige uit het buitengebied de crossbrommer in beslag te nemen, verbeurd te verklaren en boete's uit te schrijven. Stelletje patserige onnozelaars. Te laf om Amsterdam in te rijden en kordaat op te treden tegen de jongelui zonder helm op gestolen brommers die over voetgangerspaden scheuren. Maar ja, dat krijg je met een gegarandeerd salaris. Hoezo imago?

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ik ruik hier de verdorven lucht van PVV stemmers. ______ Het imago van noeste harde werkers........? Een gedeelte ja.... verandert snel in "grenzenzoekers"....zoals in de rest van de economie.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Waarom is het uitbuiten van de land- en tuinbouwsector door de retail niet strafbaar, en dit wel?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.