Home

Achtergrond 215 x bekeken

IRS verwacht gemiddelde suikeropbrengst

De verwachte opbrengst voor bieten ligt op 11,9 ton suiker per hectare.

De prognose is gelijk aan de werkelijke opbrengsten gemiddeld over de laatste vijf jaar. De oogstverwachting is 15 procent lager dan de recordopbrengst van vorig jaar. Het bieteninstituut IRS heeft de eerste oogstprognose van dit jaar bekendgemaakt. Met een suikeropbrengst van 11,9 ton per hectare zou 2010 op de derde plaats komen van meest productieve jaren na de teeltjaren 2009 en 2008. Vorig teeltjaar is een record van 14,0 ton suiker per hectare gehaald en in 2008 was dat 12,3 ton.

De verwachte opbrengst in de regio’s Noordelijk zand en Oost-Brabant valt met 10,8 ton suiker het laagste uit. Oost- en Zuid-Flevoland scoort het hoogst met 14,6 ton suiker per hectare. Het IRS maakt wel een kanttekening. "De voorspelde regionale opbrengstcijfers geven een globaal beeld van de te verwachten verschillen tussen de gebieden, maar in het verleden is gebleken dat ze minder betrouwbaar zijn dan het landelijk gemiddelde cijfer. Per regio kunnen de verschillen tussen percelen groot zijn."

Na een langzame start in het voorjaar is de groei van de bieten uiteindelijk goed op gang gekomen, stelt het IRS. "Door de lage temperaturen in mei en een deel van juni groeiden de bieten maar langzaam. Na 20 juni ging de temperatuur omhoog en kwam er meer zon dan normaal. Daardoor zijn de bieten in die periode goed gegroeid en produceerden ze veel suiker. Op de droogtegevoelige gronden was er door een neerslagtekort in juni en juli een groeiremming. Daar blijft de opbrengstverwachting achter."

Lees ook: Bietencampagne begint half september

Of registreer je om te kunnen reageren.