Home

Achtergrond 245 x bekeken 3 reacties

I&R-systeem haalt doel lang niet

Ongeveer de helft van de schapen- en geitenhouders in Nederland heeft de dieren niet op tijd geregistreerd in het I&R-systeem van Dienst Regelingen.

Alle schapen en geiten moesten hierin voor 1 juli zijn opgenomen.

"Voor 1 juli zijn op ruim 19.500 unieke bedrijfsnummers (UBN’s) meldingen gedaan. In totaal zijn 1,2 miljoen schapen geregistreerd en ruim 465.000 geiten", aldus Dienst Regelingen (DR). In Nederland zijn ruim 40.000 UBN’s geregistreerd, de helft van de bedrijven heeft dus nog geen melding gedaan. "Als bij controle van de AID blijkt dat een bedrijf niet aan deze regel voldoet, zal eerst een waarschuwing worden gegeven", aldus DR.

LTO is overwegend positief over het nieuwe I&R-systeem. Dat meer dan de helft van het aantal UBN’s van schapen- en geitenbedrijf nog niet in het systeem staan, wijt de organisatie vooral aan de hobbyhouders. ”Het gaat vooral om kleine bedrijven”, vertelt LTO-vakgroepvoorzitter schapenhouderij Nico Verduin. "Ik ga ervan uit dat de meeste beroepsmatige houders hun dieren in het systeem hebben aangemeld. Dat zie je onder meer aan het relatief hoge aantal schapen – 1,1 miljoen – dat al is aangemeld."

LTO heeft er bij het ministerie van LNV op aangedrongen om extra naar deze groep houders te communiceren. Zorgen maakt Verduin zich niet. "Voordat schapen van een bedrijf afgevoerd kunnen worden moeten ze in de database zijn ingevoerd. Het systeem schoont zichzelf op."

Uit onderzoek van LNV zou volgens Verduin blijken dat de belangrijkste redenen om de dieren nog te hebben ingevoerd te maken hebben met een gebrek aan competenties en tijd. "Het zit vaak op begeleiding vast.'

Voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) Erich Rhöse heeft geen goed woord voor het I&R-systeem over. Zowel veel handelaren als houders zijn volgens hem ontevreden. "Het openen van mijn stallijst kostte me afgelopen week tien minuten”, vertelt hij. ”Ook gaat het bij aan- en afmelden van schapen nog vaak fout."

Dienst Regelingen zou Rhöse laten weten dat dit jaar nog als een testfase gezien wordt. "Het systeem in gebruiksonvriendelijk en te veel gebaseerd op de rundveesector. Schapenhandelaren melden veel grotere aantallen dieren aan en af dan rundveehandelaren", aldus Rhöse. De voorzitter vreest dat veel schapenhouders de afgelopen maand de handdoek in de ring hebben gegooid.

De handel zag de aanvoer de afgelopen weken flink toenemen. "Ik denk dat veel mensen hun schapen opgeruimd hebben."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  blij

  Erich Rhöse is altijd overal tegen maar bereikt met zijn geschreeuw nooit wat. Je zou toch zeggen dat die man met al zijn schapen wel een managementsysteem heeft wat werkt. veel geblaat en weinig wol.

 • no-profile-image

  Tonie

  Ik denk dat veel mensen hun schapen opgeruimd hebben.... Als ik voor de HOBBY geiten heb moet ik aan dezelfde regels voldoen als bedrijven. Straks moet ik nog een LUCHTWASSER plaatsen in mn geitenhok. Q-koorts en alle andere stokken achter de deur zijn niet veroorzaakt door hobbyisten. De grootschalige ambtenarenmassa heeft niet in de gaten dat op deze manier veel mensen ongelukkig worden. Voor die hobbyisten kan hun koppeltje schapen hun lust en leven zijn geweest. Misschien het enigste wat ze nog hadden.

 • no-profile-image

  vreemdeling

  De Heer blij met I&R weet niet waar over
  hij praat met zij geblaat de mensen met 2 schapen voor hun plezier moeten zoveel betalen aan al die papieren troep
  dat ze er mee op houden en hij ruikt winst met al die schapen minder. En waarom de minister wil weten hoeveel schapen er zijn weet ze wel hoeveel buitenlanders er in holland zijn ????

Of registreer je om te kunnen reageren.