Home

Achtergrond

IMF wil meer geld om crises te voorkomen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft meer geld nodig om toekomstige financiële crises te kunnen voorkomen.

De leencapaciteit van het fonds moet daarom met nog eens 250 miljard dollar groeien tot 1000 miljard dollar (770 miljard euro). Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in een maandag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times.

"Ook als er geen directe crisis is, kan een groot fonds, waarvan verwacht kan worden dat het op grote schaal ingrijpt, helpen om een crisis te voorkomen'', aldus Strauss-Kahn. "Dat de financieringsrol nu wat afneemt, betekent niet dat we geen groot arsenaal nodig hebben.''

Met het extra geld wil het IMF een vangnet spannen dat onzekerheid over de financiële positie van landen moet voorkomen. Door al afspraken te maken over noodfinanciering op het moment dat een land nog niet in de problemen zit, moet onrust op de financiële markten zoals die de laatste maanden ontstond rond Griekenland worden voorkomen.

De landen van de G20 verdrievoudigden vorig jaar de leencapaciteit van het IMF al tot 750 miljard dollar. Dat geld werd onder meer gebruikt voor de instelling van een nieuwe 'flexibele' kredietfaciliteit. Die stelt landen met een stabiel economisch beleid in staat om geld van het IMF te lenen, zonder aan strenge voorwaarden voor de hervorming van de economie te hoeven voldoen. Mexico, Polen en Colombia maakten vorig jaar gebruik van deze regeling.

Het IMF wil de faciliteit nu uitbreiden, om alle landen van een liquiditeitsverzekering te kunnen voorzien. Daarbij zou volgens Strauss-Kahn onderscheid worden gemaakt naar de risico's die landen lopen. Landen met een grote kans op financiële problemen moeten dan aan strenge voorwaarden voldoen, terwijl aan landen die aanmerkelijk minder risico lopen nauwelijks voorwaarden worden opgelegd.

Het plan moet op de volgende G20-top, in november in Zuid-Korea, worden besproken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.