Home

Achtergrond

IJs van de boerderij in trek

Het is warm, zonnig weer en dus loopt het storm bij IJsboerderij 't Kemke in het Achterhoekse Terborg.

Eigenaar Theo Winters schat dat doordeweeks 100 tot 150 klanten ijs komen kopen. In het weekeinde loopt dat aantal als het meezit op tot 500. "Na een bescheiden begin in 1997 is de verkoop van ijs nu bijna net zo belangrijk als het melken van mijn 90 koeien." Het ijs van Winters wordt niet alleen in de ijssalon op de boerderij verkocht. Winters verhuurt ijskarren en verkoopt op grote en kleine evenementen. Daarnaast levert Winters tot de winter maandelijks aan de horeca. Winters geeft grif toe dat het oogsten, inkuilen en melken soms lastig is te combineren met de ijsactiviteiten. "Maar in de winter trekken we het recht." Foto Tjerk Hermsen

Melkveehouder Jan de Jonge uit het Friese Luinjeberd kijkt hoe loonwerker Luc Veldman zijn nieuwe opraapwagen gebruikt. Het betreft een Krone ZX 450 met weeginrichting en hydraulisch tandemstel, met een waterinhoud van 45 kuub. De Fries schafte vorig jaar de eerste Krone ZX 450 aan, en kocht uit tevredenheid dit jaar een tweede. ”Als je kijkt naar de capaciteit, dan is dit een slagschip”, aldus Veldman, die ondanks de droogte de laatste dagen nog wat kon inkuilen. "Het zal nu wel even stil zijn." Foto Alex de Haan

Een loonwerker van Loonbedrijf Boven uit Finsterwolde verpakt een grasbaal in plastic. Het gaat om de tweede snede. De familie Landsbergen heeft de ruwvoerwinning uitbesteed omdat ze nog niet op hun nieuwe melkveebedrijf wonen. Begin augustus verplaatsen ze hun in Zuid-Holland gelegen bedrijf in Stompwijk naar het Groningse Scheemda. Foto Koos van de Spek

De brandweer was donderdag met groot materieel aanwezig bij een brand op een kippenbedrijf in het Noord-Brabantse Middelbeers. Ongeveer 75.000 kippen kwamen erbij om. De brand is zo goed als zeker ontstaan door een technisch mankement. De politie gaat in ieder geval geen onderzoek instellen, laat de brandweer weten.Foto ANP

De familie Hutten uit het Overijsselse Radewijk begon vorig jaar met de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal. Vrijdag mochten belangstellenden het resultaat komen bekijken op de open dag. Met de nieuwbouw is het bedrijf met 200 zeugen en 450 vleesvarkens gesloten gemaakt. De nieuwe stal bestaat uit zeven afdelingen met 192 plaatsen en een afdeling met 96 plaatsen. Deze afdeling wordt deels voor eigen aanfok gebruikt. De stal is voorzien van een biologische luchtwasser en voldoet via saldering aan de emissie-eisen. Foto Ruud Ploeg

De Casa-spuit van het Europese fruitproject Isafruit spuit volledig afgemeten doseringen. Op perenpercelen van Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke zagen tuinders vandaag op de perendag de Isafruit-spuit in actie. Deze is ontwikkeld door verschillende Europese onderzoekers, waaronder die van Wageningen UR. De spuit zorgt voor een lager middelengebruik. Op de spuit zitten sensoren die de gewasgezondheid en de bladmassa bepalen.Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.