Home

Achtergrond 416 x bekeken

IGC verwacht minder tarwe

De wereld produceert veel minder tarwe dan gedacht.

De International Grains Council (IGC) heeft de prognose van de tarweoogst verlaagd naar 651 miljoen ton. Dat is 13 miljoen ton minder dan in de prognose van eind juni. Zo’n sterke verlaging van de oogstprognose in één maand komt bijna nooit voor.

Het marktbureau verwacht een graanoogst in de wereld, exclusief rijst, van 1.753 miljoen ton. Deze prognose valt 23 miljoen ton lager uit dan die van eind juni. De graanopbrengsten in Noordwest-Europa, Rusland, Kazachstan en delen van Oekraïne vallen tegen door droogte, stelt de IGC. In Canada is veel land niet ingezaaid vanwege overvloedige regen. Ook in Oost-Europa heeft het graan erg veel regen gehad.

De droogte in Rusland is de ergste in 130 jaar. Analisten voorspellen dat Rusland minder graan gaat exporteren. Rusland is een grote speler op de graanmarkt. De wereldproductie aan mais bereikt dit seizoen een record van 823 miljoen ton, stelt de IGC. Maar dat geldt ook voor het verbruik dat uitkomt op 830 miljoen ton. De krimp van de maisvoorraad steunt de tarweprijs.

De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs steeg vandaag voor het eerst in twee jaar boven de 190 euro per ton. In één week is tarwe ruim 15 euro duurder geworden op de termijnmarkt. De IGC plaatst twee kanttekeningen bij de recente prijsstijging. Een wereldproductie van 651 miljoen ton tarwe is nog altijd de twee na grootste oogst ooit. Bovendien lag er op 30 juni zo’n 197 miljoen ton tarwe op voorraad, de grootste voorraad ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.