Home

Achtergrond 10 reacties

Hongarije oogst minder tarwe

In Hongarije is 3,0 tot 4,5 ton tarwe per hectare geoogst.

Vorig jaar is gemiddeld ruim 4 ton tarwe per hectare van de akkers gehaald. In Hongarije is nu ruim 80 procent van de tarwe geoogst, meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung. In sommige regio’s is alle tarwe al gedorst. Volgens Agrarzeitung varieert het hectolitergewicht tussen 65 en 72 kilo bij voertarwe. Maaltarwe komt gemiddeld op 74 kilo.

Het eiwitgehalte van de maaltarwe ligt gemiddeld op 14 procent. Dat is hoog genoeg, maar de tarwegewassen hebben wel veel last gehad van schimmels. In sommige partijen tarwe is het don-gehalte zo hoog dat de tarwe wordt afgevoerd naar een biovergister.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  rechtzetteing het is natuurlijk 1.100.000 ten kosten van die boer. En je hebt gelijk John dit leid tot armoede en honger .
  En vooral tot hoger prijzen in West Europa want het Oosten telt niet meer mee . Maar goed , een ding vraag ik mij dan wel af als er hier geen geld meer is hoe gaan ze dan finacieren als ze gaan importeren.
  Zoals ik al heb gewaarschuwd na de zomerrecces een boem waar Griekenland niet heeft aan te rieken...
  Hongarije : Het Somalie van Europa

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Volgens mij heb jij de strekking van het verhaal niet helemaal begrepen, Jan.

 • no-profile-image

  Klein graantje

  Misoogsten zijn van alle tijden, honger ook. Heel spijtig voor 1 miljard mensen die het niet kunnen betalen. De rijken der aarde willen het zo. De honger in de wereld kost amper 2 dagen van de kostprijs van de wapenindustrie wereldwijd....Een land die niet kan voorzien in zijn eigen basisbehoefte belandt vroeg of laat in dikke miserie. Hier in onze lage landen( belgie, nederland) denken er nog altijd velen dat er geen landbouw meer nodig is en dan maar geforceerd natuur aanleggen. Schande!! Op kosten van de ( nu nog) rijke belastingbetaler goede landbouwgrond verkwanselen, wel onze kleinkinderen zullen het ons zeer kwalijk nemen, voor waar! De groenen moeten nog rijp worden en dan zijn ze ( terug) rood.Komt er na dit jaar terug een krap aanbod, dan zijn de gevolgen wereld wijd niet te overzien, gevolg migraties, opstand en oorlog. Jammer, maar we lopen op de duur met té veel rond hier.De prijs van tarwe kan dan gemakkelijk naar de 350 euro gaan. Voor inflatie gerekend is dit nog altijd maar 60% van de prijs in het jaar 1985...
  De machinefabriekanten, meststoffen, enz zullen weer de eerste zijn om te profiteren, jammer.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ja Onno, zo is het boerenbestaan. Het kan vriezen, het kan dooien. Nu eens rain, dan weer shine. Als je dat niet aankunt rest er maar een ding. Speel Russische Roulette! Of kies een ander vak.

 • no-profile-image

  john

  betekent dit honger of zijn er nog voldoende voorraden om deze tegenvaller te overbruggen? Nu blijkt wel weer hoe belangrijk de gesubsidieerde teelt in frankrijk en duitsland is.. als die er niet was stond er dit jaar waarschijnlijk nauwelijks graan in europa en was tragiek nog groter. Hoeveel burgers komen er in de problemen als de voedselprijzen verdubbelen?

 • no-profile-image

  down under

  Patrick, waaruit bestaat die zelfbehoevendheid?

 • no-profile-image

  john

  ik bedoel niet zozeer de subsidies op machines.. maar vooral de interventie. Bij deze schoimmelingen van productie en prijs risico's zou er veel minder graan geteeld worden. Dankzij de interventieprijs is ondanks de grote overschotten vorig jaar toch weer voldoende areaal ingeziid en nu zien we weer hoe belangrijk het is! Niet zozeer voor boer maar vooral voor burger.

 • no-profile-image

  onno

  Patrick. Is behoorlijk zorgelijk, de situatie die jij schetst. Ik denk ook dat het nogal zwaar onderschat wordt.
  Ook verder naar het oosten wordt het een ramp denk ik. Dit jaar gefinancierd met 20-30% rente, dat kan na een misoogst niet terug betaald worden. En dan volgend jaar?
  Ik huiver ervoor...

 • no-profile-image

  Patrick

  Heren van Brabant !
  Ik bedoel als je bv voor de binnenlandse verbruiken bed. tarwe voor bloem - veevoeding enz 100.000.000 kg nodig hebt de hoeveelheid in voorrraad 60.000.000 kg is dus zal men in dat geval 40.000.000 kg moeten invoeren.
  Dit zijn situatie te gek voor woorden stzraks moet men graan gaan vergelijken met aardappels alhier.
  En subsidie : Dit is grotendeels het gevolg van de subsidievolutie van de laatste jaren die er nu een waar landbouwkerkhof hebben van gemaakt mooi die vele tractoren -pikdorsers en machines de fabrikanten en importeurs waren er goed mee maar men heeft nooit gedacht dat men de basis was vergeten zijnde kennisuitstraling EU gewasbescherming (siloos...) men strooit ha subsidies rond maar die zijn al nodig om de mazout bij ploegen te finacieren om reden de boer er tot over zijn oren inzit om reden op die vele mechanisatie bv 45% subsidie zat en dat is mooi maar de rest is wel pure lening aan 10-15% rente en dan nog gekoppelt aan de zwitserse frank of euro dus die machine bv 1000.000 euro 450.000 subsidie en 550.000 euro eigen kapitaal kost er na rente en valutaverliezen toch nog rap 1.1000.0000 ten kosten 100% voor de boer. Een dommigheid die ik wel wist en daarom niet geintreseerd was in subsidies... van dit kaliber !gewoon de gevolgen zijn zichtbaar geworden en zo zal het in Oost Europa komen in moeilijke jaren geen kapitaal meer voor goede basis en een rommeltje .
  Oost Europa het landbouw-economisch kerkhof van Europa !
  Zoals de gasboer van Dubai alhier maw. niets is zoals het lijkt....of toch zou moeten zijn !!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Inlands worden deze cijfers aangevuld met volgende :
  - De graanproductie zal 40 % van de zelfbehoevendheid niet kunnen invullen .
  Dus een graanland als Hongarije moet graan importeren voor zen zelfbehoevendheid , dit met een forint die alles behalve sterk staat topz. van de Euro
  - De maisprijs loopt al op naar 184 euro/ton .
  20-30% tarwe die momenteel nog op het land staat is totaal verloren en zal ongetwijfelt in de vergister belanden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.