Home

Achtergrond

Hoger dodental Somalische aanslagen Uganda

Het dodental als gevolg van de dubbele bomaanslag van zondagavond in Kampala is opgelopen tot 74.

Dit heeft de Ugandese regering gisteren bekendgemaakt. De radicaalislamitische Somalische groepering al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de Ugandese hoofdstad inmiddels opgeëist.

Eerder was nog sprake van 64 doden en meer dan zeventig gewonden. Kranten in Uganda toonden gruwelijke beelden van de locaties van de aanslagen.

De twee bommen gingen af in een Ethiopisch restaurant en in een gelegenheid van een rugbyvereniging in Kampala. De ontploffingen hadden plaats toen veel mensen op televisie naar de finale van het WK voetbal aan het kijken waren.

De Ugandese autoriteiten uitten al voor de mededeling van al-Shabaab het vermoeden dat islamitische extremisten uit Somalië de terreurdaden hadden uitgevoerd, wegens de deelname van Uganda aan de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië. Ook was het afgerukte hoofd van een vermeende Somalische zelfmoordenaar op een van de twee verwoeste locaties aangetroffen.

De regering van Uganda heeft gisteren laten weten dat het Afrikaanse land zijn troepen na de aanslag niet terugtrekt uit Somalië. ,,Deze mensen zijn lafaards en Ugandezen zijn geen lafaards en wij zullen niet vertrekken uit Somalië om deze laffe actie'', aldus de Ugandese onderminister van Buitenlandse Zaken Okello Oryem.

Uganda heeft honderden militairen in Somalië. Al-Shabaab heeft al vaker opgeroepen tot een heilige oorlog tegen de vredestroepen, die verantwoordelijk zouden zijn voor veel burgerdoden.

Somalië heeft al sinds 1991 geen functionerende regering die haar gezag op een normale manier kan doen gelden in het land in de Hoorn van Afrika. De internationale vredesmacht beschermt een interim-regering die een deel van de hoofdstad Mogadishu controleert.

De Somalische interim-president Sharif Sheikh Ahmed heeft de dubbele aanslag in Kampala veroordeeld. Hij omschreef de aanslagen maandag als verachtelijk en kwaadaardig. "Het feit dat de slachtoffers op het moment van de aanslag genoten van de finale van het WK voetbal toont de kwaadaardige en gemene natuur van de daders en de noodzaak om de regio te ontdoen van diegenen die de heiligheid van het mensenleven niet waarderen'', zei de president.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.