Home

Achtergrond 36 reacties

Hitte velt Belgische vleeskuikens

De hitte maakte het vrijdag 52.000 kippen in het Belgische Essen zeer zwaar.

Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De brandweer moest uitrukken om met verneveling van water voor verkoeling te zorgen in de stallen van de pluimveehouder.

"Ik heb twee stallen met in elk 26.000 vleeskuikens. Rond de middag begonnen ze plots te sterven", zegt pluimveehouder Herman Peeters. "De stallen zijn langs boven goed geïsoleerd en aan beide korte kanten staan telkens drie grote ventilatoren. Normaal is dat voldoende, en kan een kip een warmte van 30 graden wel aan. Maar vandaag is de lucht van buiten zo heet, dat er geen afkoeling meer mogelijk was."

"Vroeger spoten we in zulke gevallen de daken nat", zegt brandweercommandant Leo Buermans. "Maar met die isolatie was dat zinloos. Daarom zijn we koud water gaan vernevelen voor de ventilatoren. Tussen 17 en 18 uur hebben we daarmee de temperatuur kunnen terugbrengen van 36 naar 30 graden. We adviseren nu aan de kweker om zelf een soort van verneveling op te starten."

Het aantal dode kippen is nog niet geteld, maar de schade loopt waarschijnlijk in de vele duizenden euro's.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ??

  Waarom is dat dan beter, leg dat dan uit, aangezien je zo expliciet verteld dat ie het beter heeft. Beter door dat het voer erg wisselend van kwalitiet, beter omdat hij meer in verschillende weeromstandigheden kan lopen, beter om............ wie zegt dat ie koe het beter heeft? Jij omdat jij jezelf in beeld in die situatie!!

 • no-profile-image

  koetje

  Ja dat klopt Burger van die weidemelk,maar die vliegt ook nog niet echt over toonbank.Enig idee wat de bonus is voor een FC-veehouder die zijn koeien weidegang biedt?

 • no-profile-image

  Louisa

  Je bent een man van weinig (spier)ballen dat je bang bent voor een vrouwtje als ik.

  Groet Louisa (die op het platteland woont)

 • no-profile-image

  ??

  Tjonge tjonge de veganisten hebben ook weer een site gevonden om te zeuren.
  Of dat deze agrarische blij zijn dat het gebeurd, maar take a life, shit happens.
  Louisa, wat een vrolijke site, ga nu ook eens zelf bedrijven bekijken. En ga ook eens kritische biologische bedrijven kijken,graag bij zeer hoge temp.

 • no-profile-image

  ??

  Piet,

  Jou voorbeeld zet zode aan de dijk, maar laten we eens er op ingaan.
  Hoeveel % van jou minimale salaris gebruik je voor je levensbehoefte(voedsel voor het geval je dat nog niet doorhad) en bekijk dat eens met 40 jaar geleden. En doe in die vergelijking dat bedrag van 40 jaar geleden met de inflatie is dat gelijk aan wat je nu besteed? Nee, dus wat jij nu schrijft is BULLSHIT en ja het is verzekerd, maar nog steeds is de veehouder echt niet blij dat zoiets overkomt, het kost altijd nog berg geld/stress. Dus doe nu niet voorkomen dat agrarier slecht zijn! Hoeveel nutteloos belastingeld wordt niet gebruikt voor promotie van nutteloze projecten???
  Nog een ding, als je zo Hekel hebt aan agrariers wat doe je op deze site? ga ergens bij je vriendjes van Peta huilen.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, doe het wel in vergelijking, het zelde als er een Jumbo jet neerknalt, ja dan zijn er een hoop mensen in 1 keer weg, maar nog steeds is het de veiligste manier van vervoer. Hoeveel stallen zijn er in Nederland, hoeveel branden, ga het in die verhouding zien. Dit is een agrarische site, dus daar wordt dit nieuws neergezet en daardoor kan het schijn hebben, dat elke stal in fik vliegt. En iedere agrarier is geprikkeld om dit niet te hebben. Emotinele/Financiele schade, daarnaast een verzekeringmaatschappij die eisen stelt op controle van de brandveiligheid, maar dan heb je hier een paar kipjes en haantjes die meteen van alles roepen en denken dat ze het allemaal weten.

 • no-profile-image

  ??

  Burger,wil je nu niet lezen? Waarom kan dierwelzijn niet beter zijn op grootschalig bedrijf? Mijn bedrijf is zo groot dat ik een eigen veearts in dienst heb, dus niks met welzijn te minderen. Daarnaast heb ik mogelijkheden groepen te maken, specifiek voeren naar behoefte. Mijn stallen zijn modern gebouwd met weinig brandbaar matriaal. Dus leg me nu nog eens uit waarom grootschalig niet gelijk/ beter staat aan dierwelzijn of brandveiligheid. Schreef volgens mij duidelijk oudere stallen/renovatie waar dingen misgaan, zoals john jou ook al had geantwoord, welk deel dringt niet door??????

 • no-profile-image

  burger

  dierenwelzijn is niet alleen gezondheid. Ik heb het over stro, uitloop. Volgens jou hierdoor meer risico op brand.
  Kooikippen heeft niks met dierenwelzijn te maken

 • no-profile-image

  burger

  Dit geld natuurlijk ook voor kleinschalige bedrijven, maar bij brand zijn bij grootschalige bedrijven de gevolgen niet te overzien.

 • no-profile-image

  ??

  Een groot bedrijf heeft makkelijker de middelen om te renoveren/innovatie door te voeren.
  Welzijn heeft niks met grote te maken.
  Welzijn,hoe meet je dat. Mensen vinden varkens in stro een voorbeeld van welzijn, maar is dit juist? Hoe kan je dit meten? Burgers meten dat, men hun in die situatie en is dat real?

 • no-profile-image

  Louisa

  Schade? wat voor schade? Ik mis hier een veel belangrijker woord en dat is: Dierenleed! Elk jaar is het weer raak en sterven er duizende dieren in de bio-industrie loodsen, omdat die niet goed geventileerd zijn of omdat de ventilatoren uitvallen of omdat ... of omdat... etc etc. dit soort branden ontstaan nou nooit in kinderscholen en waarom niet? Omdat men daar wel zorgt voor normaal onderdak ook tijdens de hitte. Doe het dan ook eens voor dieren! Ze kunnen net als de mens ook lijden hoor en hebben t ook benauwd. Ga niet zelf lekker onder een parasolletje aan het water zitten voor je verkoeling en je dieren laten verreken in de hitte! Gelukkig worden mensen steeds meer ingelicht door internet nu, steeds meer mensen komen erachter wat een praktijken zich voordoen in de industrie van het platteland zie ook www.bio-industrie.startpagina.nl

 • no-profile-image

  Louisa

  opmerkelijk dat je t over "veganisten" gaat hebben... heb je geen naam trouwens?

  Groet, Louisa Ps het artikel gaat niet over de biologische sector waar nooit branden plaatsvinden maar gaat over branden in de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Louisa

  Zooo ben jij een Fries? Wat vreemd, ik ken hier in mijn buurt alleen maar aardige Friezen._______________
  Een naam onder je berichtje plaatsen is beter dan een vraagtekentje, het komt wat minder angstig over.
  Maar aan de schrijfstijl kun je zo oppikken of iemand een man of vrouw is hoor. Dus nogmaals voor mijn persoontje hoef je echt niet te vrezen anders moet je even hierheen gaan: http://www.omgaanmetangst.nl/
  _______________________________
  Tis wel "jammer" dat je feitelijk probeert weg te "praten"dat er zoveel dieren zijn verbrand. Feiten zijn feiten en je mag het ethisch gezien, niet indirect goedkeuren dat er zomaar zoveel dieren steeds verbranden, heb je zo weinig mededogen dan?
  __________________
  Groet Louisa,
  die geen teksten plaatst waar een ander zich voor hoeft te schamen, ik blijf beschaafd... daar ben ik vrouw voor;-)

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg Louisa.hoe weet jij eigenlijk zo zeker dat er in de biologische sector nooit branden voor komen?Komt dat omdat dit minder naar buiten wordt gebracht(minder sensatie) of is het omdat er niet zoveel bioboeren zijn?Op een drukke autoweg is de kans op een ongeluk ook groter dan op een rustige weg. Neem maar van mij aan dat ook bioboeren hun veestapel meeverzekeren doe je dat niet dan hoef je bij geen enkele bank aan te kloppen voor een lening.

 • no-profile-image

  ??

  Als je alleen Nl met jumbo wil vergelijken heb je geen verhouding, maar een half uur in zo kist en je bent al buiten nl.
  Dus dan maar auto´s als je zo graag een vergelijking wil hebben.
  Tuurlijk is elke brand 1 teveel.
  Maar stel je de vraag anders dan, waar zitten de agrarische bedrijven gesitueerd? Buitengebied, hebben we onze brandweerkorpsen niet zo bezuinigd dat de aanlooptijd veel hoger is en dan ook nog in buitengebied. Het gaat er mij om dat er hier een paar figuren alleen maar met het wijzend vingertje naar de boeren wijst terwijl die echt hier niet om staan te springen. Dan worden er maar termen gebruikt slecht onderhoud niet willen inversteren in verbetering, dat is gewoon grote bullshit, maar mensen als een lousia of welke namen die persoon ook gebruikt snappen dit gewoon niet! En waarom ze hier op deze site zitten is puur dat ze hier lol om hebben. Die zijn echt niet geintresseerd in dieren

 • no-profile-image

  koetje

  Heb je wel eens een flinke koppel buitenlopende vrije uitloop kippen gezien waar een buizerd over heen vliegt Burger?Dan komt idd het instinct boven en krijg je stress-kippen.

 • no-profile-image

  burger

  Ja die biologische koe heeft het beter, heel af en toe pech met extreem weer, maar de rest van de tijd heerlijk buiten in de wei genieten.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, haal dingen niet door elkaar.
  De verzekering betaald ja, maar het kost jou als agrarier altijd meer geld, dan als het niet gebeurd was.
  Als jou huis in de fik vliegt krijg je ook geld, staat dat gelijk of meer dan waarde nu?
  Dan over de kennis,zie varkensstallen in Duitsland, die kunnen helemaal van beton zijn, weinig wat er nog kan branden, maar wij willen toch ook welzijn voor dieren dus stro, plastic ondergrond, uitloop scharrelstallen met wat voor bedekking op de grond? Juist, had je kooikippen had je niet dat probleem.
  Net wat John in ander forum al aangaf, zijn het vaak verouderede stallen die fikken of tijdens bouw.

 • no-profile-image

  koetje

  Er lopen nog zat gangbare koeien in de wei Burger,die van mij ook,is niet verplicht maar ik ben een fervent voorstander van weidegang en op mijn bedrijf met een grote huiskavel achter de stal nog goed voor de kostprijs ook.Helaas lenen de omstandigheden zich niet op alle bedrijven voor weidegang.

 • no-profile-image

  burger

  Vraagteken, Je weet toch wel hoe blij een koe is als hij na lange tijd op stal gestaan heeft weer de wei in mag. Verder als je een dier in stal met uitloop zet, zul je zien dat ze deze uitloop benutten, dus heeft dat mbt welzijn heeft de voorkeur.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, om 1 dag een koe te zien bokken,betitel jij als blij. Zet een koe in een nieuwe stal en huppelt ook die dag, dus vergelijking van lik me vestje!

 • no-profile-image

  burger

  In Lie hoor ik nou een boer die om zijn dieren geeft. Blijkbaar kan gangbaar, in de melkveehouderij, ook diervriendelijk zijn. (Op de melk staat dan ook weidemelk)

 • no-profile-image

  burger

  Dat meet je door naar het natuurlijk gedrag te kijken. Een dier kan niet redeneren, maar heeft wel een instinct.

 • no-profile-image

  ??

  Nee idioten als jou, die nog nooit iets in praktijk hebben gezien maar wel de grootste mond hebben. Ja ik heb een naam, maar heb geen zin in bedreiging, want daar zijn jullie zogenaamde dierenvriendjes erg goed in.
  Daarnaast, roep je naar de verkeerde mensen, het zijn nog altijd de consumenten die niks wil uitgeven, dus moet er goedkoop geproduceerd worden net zo simpel als 1 + 1= 2 (voordat je dat nog niet wist)

 • no-profile-image

  piet

  @koetje: Een autoweg waar honderdduizenden(!) per jaar zouden omkomen zou allang gesloten zijn. Sterker nog: het hele wegennet zou op de schop gaan. Maar de bio-industrie mag maar doorgaan met brandgevaarlijke stallen. Slecht voorbeeld dus van je.
  Je doet nu net of een verzekering het belangrijkste is. Dat is het natuurlijk niet. Het allerbelangrijkste is het leven en welzijn van onschuldige dieren. In de bio-industrie zijn dieren producten. "Als het maar verzekerd is".... Tja zolang voor jullie een blik verf gelijk staat aan het leven van een dier zal er nooit wat veranderen. Maar in de tussentijd strijkt de bio-industrie wel honderden miljoenen per jaar aan subsidies op. Allemaal voor die "arme" boeren. Jullie zouden je handjes eens wat minder moeten ophouden i.p.v. praatjes over verzekeringen en "het is de schuld van de consument". Besteed die subsidies maar eens aan het terugdringen van het aantal branden, want daar is de HELE bio-industrie verantwoordelijk voor!

 • no-profile-image

  burger

  Oke dus grootschalig, brandveilig en dierwelzijn gaan niet samen. Dan moeten we grootschalig niet willen. Verouderde stallen moeten dus vervangen worden door kleinschalige nieuwe stallen

 • no-profile-image

  moeder

  En ja hoor weer die criminelen van de vee-industrie. Zet nou eens al die criminelen in een schuur op elkaar gepropt en laat de temperatuur maar flink oplopen. Eens zien of ze dan nog zo harteloos zijn naar hun dieren toe.

 • no-profile-image

  burger

  Hoe vaak knalt een Jumbo Jet neer (in nederland, want ik heb het hier over nederland)? En dan is alles in rep en roep en wordt het tot op de bodem onderzocht. In de agrarische sector is er buiten de direct getroffen boer, helemaal niemand in rep en roer. En dat terwijl er opgeteld dit jaar al hoeveel dieren zijn verbrand of gestikt? Hoeveel zouden het er zijn? Ik denk dus dat ook als je alles in verhouding bekijkt, het nog steeds héél veel is.

 • no-profile-image

  lol

  @Burger, jij bent nog niet vaak genoeg op een melkveehouderij geweest om die conclusie te kunnen trekken. De grote wisselingen waar een koe mee te maken krijgt zijn niet voor te stellen, een koe geeft onder ideale omstandigheden de meeste melk, doe een koe naar buiten, dan heeft hij een zeer grote omschakeling nodig en geeft altijd minder melk door omschakeling, en aan het einde van het jaar nog een keer. Terwijl in een nieuwe stal de omstandigheden soms vergelijkbaar zijn met buiten, waarom moet zo'n koe dan zo'n grote overgang maken? Als de ruimte er gewoon niet is voor die koeien, of als de verkaveling gewoon niet goed genoeg is, dan zie ik koeien net zo lief in een stal. En let wel, dat bij zulk extreem weer dat vaker zal voorkomen zoals nu, dat het in een stal kouder is dan buiten. En over het biologische nog even... Het komt veel voor dat de infectiedruk hoger ligt bij biologische bedrijven dan bij gangbare, wat dus meer stress en AB betekent, het is niet altijd zo! ik heb ook bedrijven gezien waar het werkt hoor, maar als ik horens zie krijg ik al de kriebels wat die kunnen aandoen, en ik haat et om een gewond beest te vinden en haat et vooral om een boer gewond te zien!

 • no-profile-image

  Lie

  We moeten biologisch niet gaan zien als 'het ideale' voor het dier, het gevaar met biologisch is dat met name dieren niet worden behandeld wanneer ze het nodig hebben, afgelopen week nog een koe gezien die opgeruimd werd omdat ze blind was door een simpel te behandelen oogontsteking maar het bedrijf is biologisch dus wilde men niet behandelen. Ik heb liever de koeien in de wei, is zo wie zo beter voor het beenwerk, in de zomer is het soms beter om ze alleen s'avonds weidegang te geven vanwege de brandende zon. Zelf ben ik overtuigd dat we dieren op een goede manier kunnen houden mits we niet het onderste uit de kan willen hebben, vaak hoor ik boeren alleen maar praten over het financiele plaatje en de productie nummers, maar als we de koeien iets minder hard laten produceren, de varkens en kippen iets minder hard laten groeien en de zeugen niet zo pushen met grote tomen dan kunnen we met recht zeggen dat we om onze dieren geven.

 • no-profile-image

  ??

  Dus het kanibalisme in vrijloopstallen is natuurlijk gedrag wat we graag dus zien, terwijl dit bijv veel minder voorkwam in kooikippen. Of net wat koetje boe zegt. Of wat met de biologische koe die verplicht de helft van het jaar buiten moet zijn, wat als het een week regent of zoals de afgelopen tijd met die hitte, terwijl een moderne stal zich perfect conditie verleent het hele jaar rond. Wat wil je nu zeggen?

 • no-profile-image

  ??

  Lie leuk en aardig, maar niet iedereen kan de koeien ook meer naar buiten doen.
  Dus heb er voor gezorgt dat ze een stal hebben waar ze niks ontbreekt, is dat anders dan wat jij doet? En ja ik houd wel het financiele plaatje in de gaten, houd van mijn dieren, maar als ik niks verdien moet ik de dieren weg doen,dus nog een oplossing.
  De varkens zijn nu aan de beurt om te inversteren en dat gaat zo stukje bij stukje

 • no-profile-image

  ??

  Lousia,

  Tjonge omdat je een vrouwennaam gebruikt ben je vrouw, zeker nog niet veel internet ervaring, als ik nu linda eronder zet kan je nog niet zeggen, dat het de waarheid is of niet. Je kan alles hier wel wijs maken.
  Ik schaam me iedergeval om een ander Fries(als dat uberhaubt waar is) zulke teksten te zien neerzetten.

 • no-profile-image

  ??

  Volgens mij snap je het nog niet. Het is internet, de grote gemeenschap waar ieder ongeschonden een andere personaliteit aan kan nemen, zolang de website AGD/Boerderij geen inlog gaan gebruiken, vind ik het niet noodzakelijk om mijn naam te gebruiken en door figuren als jou( en als die verpersoonlijkheden van onze dierenvriendjes hier) te laten misbruiken, achter halen en dan bedreigd worden, zie maar eens wat ze allemaal wel niet uithalen in de real world.
  Omgaan met angst, heb jij dat nodig? Ik sta mijn persoon wel.
  Ja ik vind het jammer dat de dieren zijn verbrand, het is voor mij een inkomstenbron, maar met hen zogenaamde betweterig gedrag van jou of je vrindjes help je niemand!

 • no-profile-image

  burger

  Conclusie: er moet echt wat gebeuren op het gebied van brandveiligheid in stallen. Het gebeurt veel en veel te vaak. Duizenden dieren verbranden. Niemand mag toch zeggen: och dit gebeurt zo nu en dan nou eenmaal??? Daar kunnen zowel voor- als tegenstanders van de bio-industrie het toch alleen maar eens zijn???

 • no-profile-image

  burger

  Wat ik mij afvraag is of het met de huidige kennis uberhaupt wel mogelijk, voor goede brandveiligheid te zorgen in stallen vol met stof en mest. Is er wel genoeg innovatie op het gebied van brandbeveiliging in de agrarische sector of laat dit een beetje na omdat de noodzaak net niet hoog genoeg is, omdat de verzekering vergoed? Ik geloof best dat de getroffen boer helemaal van slag is, maar ik vind ook dat er in de hele discussie teveel voorbij gegaan wordt aan het leed van de dieren.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.