Home

Achtergrond

Hitte leidt tot 500 doden meer

Door de warme periode die begon op 23 juni zijn ongeveer vijfhonderd mensen meer overleden dan normaal.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten. De gemiddelde maximumdagtemperatuur was tussen 23 juni en 12 juli met ongeveer 28 graden ruim 6 graden hoger dan normaal. Uit eerder CBS-onderzoek bleek al dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Elke graad die de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde uitstijgt, leidt tot extra sterfte van ruim dertig personen per week.

Het zijn met name kwetsbare groepen die last hebben van de hitte. "Denk aan ouderen en mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen'', aldus een woordvoerder van het CBS. Een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vult aan: "Het lichaam koelt zichzelf af door te transpireren, maar bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren af.'' Ook de behoefte om te drinken is minder bij oudere mensen. "De hitte kan daardoor net het laatste zetje geven bij mensen die al zwakker zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.