Home

Achtergrond

Het is hier zo gek nog niet

De Nederlandse varkenssector blinkt uit in een goed gevoel voor de tijdgeest.

In Nederland is het voor varkensboeren zo gek nog niet. Die conclusie mogen we trekken na een rondgang van Boerderij-redacteuren langs belangrijke varkenslanden in Europa. We bezochten de afgelopen twee jaar Denemarken, Frankrijk, België, natuurlijk Duitsland, Engeland, Polen, Italië en Spanje.

Wat we daar aantroffen waren varkenshouderijsectoren die veelal op een andere leest geschoeid zijn dan de Nederlandse. Alles overziend valt op dat de innovatieve kracht van Nederland zijn vruchten blijft afwerpen. Het idee van de productie van een bovengemiddelde kwaliteit bulkvlees, om dat nare woord maar even te gebruiken, werkt.

Zeker als hierbij voortdurend wordt gebalanceerd op de steeds bewegende grens tussen niet voor de muziek uitlopen en voortdurend innovatief zijn. Te veel dierenwelzijn, te zware milieueisen en een vleeskwaliteit waar geen vraag naar is, zijn allemaal kostprijsverhogende zaken. In een sector waar het gaat om zeer krappe marges doet zo’n verkeerd kostenpatroon je meteen de das om.
Aan de andere kant zal starheid en het alleen maar aan de remwagen hangen de varkenssector ook binnen de kortste keren opbreken. Als namelijk het moment wél aangebroken is voor meer diervriendelijkheid en als milieueisen werkelijk maatschappelijk onontkoombaar zijn, is beweeglijkheid geboden.

En wat zien we dan? Nederland speelt een prominente rol in de productie van varkensvlees binnen concepten die van afnemerszijde worden geformuleerd. Denk aan verdoofd of niet castreren van beerbiggen, denk aan de Good Farming Star-concepten die nu worden geïmplementeerd et cetera.

Waar de varkenssector, varkenshouders, in hun uitlatingen en gedrag nog wel eens de indruk kunnen wekken met de rug naar de wereld te staan, toont zo’n Europese overview juist aan dat de sector een fijngevoelige radar heeft voor marktkansen en daarmee voor versteviging van de concurrentiekracht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.