Home

Achtergrond 177 x bekeken

Het blijft maar regenen in China

De zware regenbuien en hevige overstromingen die China dit jaar hebben getroffen, hebben tot nog toe aan meer dan zevenhonderd mensen het leven gekost.

Dat meldden lokale media woensdag. China maakt zich echter op voor nog meer natuurgeweld, nu het tyfoonseizoen is begonnen. Door de overstromingen zijn nog bijna 350 mensen vermist. Meer dan acht miljoen mensen zijn geëvacueerd. Zeker 645.000 huizen zijn verwoest en 7 miljoen hectare landbouwgrond is onbruikbaar. De economische schade is opgelopen tot ruim 16 miljard euro.

Het is meer dan tien jaar geleden dat China voor het laatst kampte met zulke zware overstromingen. In 1998 kwamen meer dan 4150 mensen om het leven door het noodweer. Daarnaast moesten 18 miljoen mensen geëvacueerd worden.

Ondanks het huidige slechte weer verwacht Peking dat het deze keer niet zo'n vaart zal lopen. Dat komt vooral door de Drieklovendam in de rivier de Yangtze, die sinds vorig jaar af is. Het bouwwerk houdt meer water tegen dan ooit.

Dinsdag werden de sluizen van de dam opengezet en kon 70.000 kubieke meter water per seconde worden afgevoerd. Dat is 20.000 kubieke meter meer dan de stroom die in 1998 zoveel problemen opleverde, maar minder dan de 70.800 kubieke meter die in 1981 tot een grote ramp leidde. Naar verwachting zal het water bij de dam vrijdag een hoogtepunt bereiken op 158 meter hoogte. In het stuwmeer zal zich dan 7 miljard kubieke meter water bevinden.

Momenteel zwelt de tropische storm Chanthu aan ten zuiden van Hongkong. Naar verwachting komt die woensdagavond laat (lokale tijd) aan land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.