Home

Achtergrond 3124 x bekeken 9 reacties

Hele schaapskudde tijdelijk blind

De ruim honderd schapen van de kudde van Exloo zijn een aantal weken zo goed als blind.

De dieren hebben last van de zere-oogjesziekte, een ontsteking van het bind- en hoornvlies van het oog. Dat heeft de stichting Schaapskudde Exloo vandaag gemeld.

De zere-oogjesziekte komt vrij vaak voor bij schapen en gaat na ongeveer drie weken vanzelf weer over. Door de ontsteking wordt het hoornvlies van de schapen grijs en ontstaan er zweertjes, waardoor de dieren tijdelijk niets meer zien. Volgens Jan Reemt Jaarda, voorzitter van de stichting Schaapskudde Exloo, zijn de schapen ook lusteloos en sloom.

De zere-oogjesziekte wordt verspreid door contact en is alleen besmettelijk voor de schapen onderling.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Het schijnt dat politici, waar dan ook ter wereld, ook vaak last van deze ziekte hebben

 • no-profile-image

  boerin

  van der meulen; de oog ziekte spreek je uit als "hou". En ja het kan over slaan op andere dieren / mensen(moet je er wel vlak bij geweest zijn) en gaat echt van zelf over. Het enige wat een beetje help is een druppel peniciline in het oog, de zalfjes helpen meestal niet.

 • no-profile-image

  tukker iowa

  alleen die zijn blijvend blind.

 • no-profile-image

  v.d.meulen

  ik ben twee weken geleden in drente geweest op vakantie.Mijn hond is nu spontaan blind geworden,volgens de dierenarts aan zijn hoornvlies.Mijn hond is 6 jaar.Hij ziet alleen schimmen.Het is net of hij staar heeeft.Hij is ook erg lusteloos de afgelopen dagen.Kan dit van de schapen komen?

 • no-profile-image

  Bert

  Zie het hier ook geregeld en bij kalveren jonge. hier lijkt het door een vliegje te komen die de bacterie in oog brengt.Antibiotica helpt inderdaad. En wassen met gewone thee doen ze hier ook.
  Weet niet of het om zelfde bacterie gaat.
  Groeten

 • no-profile-image

  gerard van exel

  Mij is in de praktijk gebleken dat sprayen met een oplossing van Halamid de oogjes niet prikkelt en de kwaal geneest.
  De schapen door de gang drijven en met de (gloria)drukspuit op de kop sprayen.Wel eerst dagelijks en daarna met steeds meer tussenruimte nabehandelen.
  Antibiotica helpen ook,maar zijn als zalf erg bewerkelijk en per injectie tast het de darmcultuur aan bij langer gebruik.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is nu vakantietijd dus het zal nog even duren voordat het CDA de kudde achterbanstemvee kan raadplegen. Maar alras zal daarbij een tijdelijke stekeblindheid aan het daglicht treden. Dat is nu al zo klaar als een bruin suikerklontje!

 • no-profile-image

  Arjan Mieras

  Het gaat echt vanzelf over. Bij erge gevallen een beetje penciline uit een droogzetter in het oog en het is zo over. Bij ons hebben alle schapen het gehad van de winter. van de 400 schapen is er een blind gebleven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het begint zich nu al helder af te tekenen dat aanstonds de ganse CDA-kudde tijdelijk stekeblind wordt, om na het aantreden van het nieuwe gedoogkabinet ineens weer gewoon ziende blind te worden. The confessional way of bussiness as usual!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.