Home

Achtergrond 208 x bekeken

Handel vreest Russische ban op residulabs

Nederlandse groente-exporteurs en laboratoria werken aan een verbeterplan voor controle op resten van bestrijdingsmiddelen (mrl’s).

Rusland lijkt nu twee van de vier erkende Nederlandse laboratoria op de zwarte lijst te zetten. Dat brengt de export in gevaar.

Handelskoepel Frugi Venta heeft signalen ontvangen dat een tweede Nederlands lab vanaf 10 juli op een zwarte lijst komt te staan. In februari werd de Russische erkenning van TNO Blgg AgriQ uit Wageningen al ingetrokken. Nu een tweede lab op de nominatie staat, komt de exportcapaciteit in gevaar. "We willen daarom extra garanties inbouwen, waardoor Rusland meer vertrouwen krijgt. Ze melden toch nog overtredingen", stelt een woordvoerder van handelskoepel Frugi Venta. De verwachting was dat met de nieuwe Russische normen voor residuen de kou uit de lucht zou zijn, omdat de eisen nu dichter bij de Europese liggen.

In februari stelde TNO Blgg AgriQ al dat labs een kwetsbare positie hebben. De monsters worden aangeleverd door de exporteurs zelf en vormen een steekproef van een kilo per ton. Ook zijn illegale kopieën opgedoken van mrl-certificaten.

De erkende laboratoria merken dat de vraag naar certificaten afneemt, doordat exporteurs buitenlandse controles kiezen. Rusland erkent Nederlandse fytosanitaire certificaten ook niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.