Home

Achtergrond 412 x bekeken

Halve ton voor snelle test op gezondheid koeien

De Universiteit Twente, het bedrijf Blue4green in Enschede en de Dierenartsenpraktijk De Graafschap gaan samen met 23 melkveehouders werken aan een urinetest.

Die moet snel inzicht kan bieden in de mineralenbalans bij de koe. De test is nu al beschikbaar voor bloedmonsters. Voor het onderzoek is 50.000 euro beschikbaar gesteld door Nanoned, een organisatie die onderzoek en ontwikkeling op het gebied van nanotechnologie in Nederland stimuleert. Met behulp van de test kan bijvoorbeeld melkziekte (calciumtekort) of kopziekte (magnesiumtekort) bij koeien al worden ontdekt, voordat de symptomen bij het dier zichtbaar zijn.

Volgens Erik Staijen van het bedrijf Blue4green tonen zowel melkveehouders als dierenartsen zich enthousiast over de test. Voor bloed is de test inmiddels gevalideerd. De subsidie wordt gebruikt om de test ook voor urine te valideren. Urinemonsters geven bij voorbeeld meer informatie over de magnesiumbalans dan bloedmonsters. De test kan voor meer bestanddelen worden toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.