Home

Achtergrond 387 x bekeken 5 reacties

Haanstra: sector haalt geen topproductie

De tropische temperaturen en de aanhoudende droogte zijn niet goed voor de akkerbouw.

"De sector haalt dit jaar geen topproductie. Dit leidt hoe dan ook tot hogere prijzen voor de consument.'' Vooral de aardappel heeft last van de zomerse temperaturen, zei voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep LTO Akkerbouw vandaag.

Door het late en koude voorjaar hebben veel gewassen sowieso al een slechte start gemaakt. Nu de temperatuur op sommige plaatsen in het land boven de 35 graden schiet, maken akkerbouwers helemaal spannende tijden mee. Hoe groot de schade wordt, is nog niet te zeggen. "Dat is afhankelijk van wat het weer nog gaat doen deze zomer'', aldus Haanstra.

Natuurlijk doen akkerbouwers er alles aan om hun product goed te verzorgen. Maar tegen deze hitte is geen kruid gewassen, zei Haanstra. "Beregenen helpt natuurlijk wel. Maar het water is met deze droogte niet aan te slepen.''

Aardappels houden er volgens Haanstra wel van als het zonnetje op ze schijnt. "Maar ze staan ook graag met hun voetjes in het water.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk bruin

  Hallo Piet,

  ja toch wel iets te negatief
  prijzen mais zullen waarschijnlijk gehele 2010/2011 hoog blijven maar tarwe zal terug zakken naar de 150 euro is mijn verwacting, vorige week een ronde Frankrijkgedaan en daar is het echt niet zo slecht als de analisten ons doen geloven
  hier in Groningen zie ik ook geen problemen met de tarwe.

  probleem is echter de speculanten, als zij kopen en niet ( of nog niet ) willen verkopen is er een deel van de markt af
  bio-ethanol zal met hoge prijzen zijn posities weer gaan verkopen en zetten de fabrieken weer still

  al met al is er nog geen probleem, en worden de prijzen gevoed door angst en onkunde

  groetjes en succes Henk

 • no-profile-image

  piet

  waar gaat het heen ?
  tarwe 165 euro
  mais 190 euro
  of ben ik nu te negatief ?

 • no-profile-image

  boerke

  Haanstra heeft maar half in de peiling wat dit weer aanricht in andere delen van het land, waar de temperaturen 5graden hoger zijn en de grond minder opdrachtig is, dan waar hij woont en boert!! Hier wordt het gewoon desastreus!!!

 • no-profile-image

  Leen

  Jaap, waarom stel je niet aan de kaak dat de patatbakkers de situatie zullen aangrijpen om het "patatje" weer een kwartje duurder te maken om er never en nooit meer wat vanaf te halen als de aardappelen weer onder kostprijs schieten? Eindelijk eens een natuurramp die de overproductie te niet doet, geweldig!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je moet wel gestudeerd hebben om tot zulke conclusies te komen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.