Home

Achtergrond

Grondprijs daalt 3.000 euro

De grondprijs is in de eerste helft van 2010 gemiddeld met 3.000 euro per hectare gedaald.

Dat meldt de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Gemiddeld kost een hectare landbouwgrond 38.000 euro. "Het vastgoed merkt net als de huizenmarkt de gevolgen van de economische crisis. Banken zijn terughoudender geworden bij het financieren van gronden", aldus de NVM.

De prijsdaling vond vooral plaats bij losse percelen die niet direct in de omgeving van bedrijven liggen die verder willen. Courante gronden in gebieden waar meerder bedrijven zitten die verder willen ontwikkelen worden nog altijd goed verkocht. De prijs van minder gunstig gelegen losse percelen daalt wel. De prijsdaling heeft vooral in het tweede kwartaal van het jaar plaatsgevonden, aldus de NVM, die concludeert dat de grondprijs over de piek heen is.

De regionale verschillen tussen grondprijzen nemen toe. "Met name in Noord-Brabant worden nog goede prijzen betaald voor de grond. Er is daar relatief weinig aanbod", aldus Harry Boertjes van de NVM. Met name in het Noorden en Westen is de grondprijs gezakt. Dit komt doordat er minder vraag is vanuit bedrijfsverplaatsers.

Het is voor het eerst sinds 2004 in Nederland daalt. De NVM kan niet zeggen of met de daling een nieuwe trend is ingezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.