Home

Achtergrond 227 x bekeken

Greenpeace herdenkt Nederlander

De internationale milieubeschermingsorganisatie Greenpeace heeft zaterdag in het Poolse Gdansk de Nederlander Fernando Pereira herdacht, een Greenpeace-activist die 25 jaar geleden bij een actie van de Franse geheime dienst om het leven kwam.

Franse agenten brachten op 10 juli 1985 met een bomaanslag het Greenpeace-vlaggenschip Rainbow Warrior tot zinken in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Bemanningslid en fotograaf Pereira (35), die ook de Portugese nationaliteit had, verdronk.

Kapitein Peter Willcox en andere bemanningsleden van destijds waren bij de herdenking in Gdansk aanwezig. Zij zeiden dat de aanslag hun vastberadenheid had versterkt zich voor hun zaak in te zetten. Met de aanslag wilde Frankrijk een protest voorkomen tegen atoomproeven op het Franse atol Mururoa. In Gdansk wordt de derde Rainbow Warrior gebouwd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.