Home

Achtergrond 371 x bekeken 1 reactie

Goede stemming trekt door in pootgoedprijs

De aardappelhandel wordt gekarakteriseerd als positief.

De goede stemming in de consumptiesector, door de lagere opbrengstverwachting, heeft invloed op het pootgoedsegment. "We zijn blij met dit goede gevoel", zegt Peter Ton, directeur van handelshuis Stet Holland. De prijssetting voor aardappelen kent een positieve prijsontwikkeling door speculatie op het weer, merkt Ton. "We weten allemaal dat de lichte areaalstijging heel makkelijk kan worden genuanceerd door een lage hectareopbrengst."

De stemming is in heel Europa goed. Dat komt doordat er minder consumptieaardappelen worden verwacht. Ton: "Het is maar zeer de vraag of de opbrengst van pootaardappelen lager uitvalt. We zien dat er genoeg knollen aan een plant zitten. Natuurlijk hebben de planten geleden onder de weersomstandigheden. Een poter hoeft echter niet zo groot te worden. Er is nog tijd om de gewenste maat te halen. Zeker met de recente regen erbij."

Belangrijker is de stemming. "Als de stemming goed is bij consumptieaardappeltelers, kan de prijs goed worden", zegt Ton. Financieel manager van HZPC, Jan Hoogenboom, geeft aan dat het van groot belang is dat de consumptieaardappelteler geld verdient om pootgoed te kunnen kopen. "Stemming is altijd belangrijk en de stemming is nu goed. De primeurmarkt is zeer goed tot nu toe. In alle afzetgebieden van ons pootgoed is geld verdiend met consumptie." De pootgoedteelt had een moeilijk begin. "De knolzetting lijkt nu redelijk, maar het is maar de vraag of alle knollen tot ontwikkeling komen. Dit kan zelfs binnen een perceel verschillen."

Jan van Hoogen, commercieel directeur bij aardappelhandelshuis Agrico, vraagt zich af hoelang het hoge prijsniveau standhoudt. "Het is niet meer overal droog. De achterstand in de gewassen blijft, mede door het koude voorjaar. Een topopbrengst wordt het dan ook niet. Vroege aardappelen zijn nog steeds duur. Bij hoge consumptieprijzen is het pootgoed makkelijker te verkopen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    groningen

    Wij hebben dit jaar wel 25 % minder opbrengst in groningen

Of registreer je om te kunnen reageren.