Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Gerechtelijk onderzoek naar Sarkozy'

In Frankrijk begint een aanklager een onderzoek naar mogelijke geldschenkingen aan president Nicolas Sarkozy.

Dat meldden anonieme functionarissen binnen justitie vandaag. Sarkozy zou in het verleden van de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt, geld hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne. Dat heeft een voormalige boekhouder van Bettencourt verklaard.

Het bureau van de aanklager in Nanterre ten westen van Parijs heeft de dienst fraudebestrijding gevraagd om de claim te onderzoeken van boekhoudster Claire Thibout, aldus de bronnen. Zij beweert dat Eric Woerth, de huidige minister van Arbeid, begin 2007 ongeveer 150.000 euro in cash zou hebben gekregen van Bettencourt.

Woerth was tijdens de presidentscampagne van 2007 verantwoordelijk voor de campagnefinanciën van Sarkozy. Hij werkte destijds nog voor Bettencourt. Volgens Thibout gaf Bettencourt regelmatig geld aan politici, onder wie Sarkozy. De president spreekt de aantijging tegen.

De president zou het geld hebben gekregen, toen hij nog burgemeester was van Neuilly-sur-Seine, de woonplaats van Bettencourt. Na hun gemeenschappelijke etentjes gaf zij hem envelopjes met geld, aldus Thibout. "Iedereen wist dat.'' Omdat Bettencourt slecht hoort, werd er altijd zeer luid bij gesproken en bleef er weinig geheim in het huis van de miljardair.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.