Home

Achtergrond

Gemeenten voorbereid op onweer

Verschillende gemeenten waar voetbalfans zondagavond buiten op grote schermen naar de WK-finale kunnen kijken, hebben noodscenario's klaarliggen voor wanneer het gaat onweren.

Die moeten gevaarlijke of chaotische situaties voorkomen. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een plan gereed voor wanneer de naar verwachting 100.000 Oranjefans op het Museumplein bij onweer massaal naar huis gaan. Een van de onderdelen daarvan is dat mensen over verschillende treinstations worden gespreid, om te voorkomen dat één station overbelast wordt.

De gemeente Eindhoven houdt het weer goed in de gaten, onder meer via Buienradar.nl, aldus een woordvoerder. "Als duidelijk wordt dat het slecht gaat worden, plaatsen we teksten op de televisieschermen met het verzoek naar huis te gaan of binnen in een kroeg verder te kijken. Ook kan na overleg tussen de gemeente en de verschillende hulpdiensten besloten worden de schermen uit te zetten.''

Bij noodweer beslist de burgemeester of de schermen op het Vrijthof in Maastricht op zwart gaan. "Dat is zeker een optie'', zei de woordvoerder van waarnemend burgemeester Jan Mans. "Uitgangspunt bij het nemen van die beslissing is openbare orde en veiligheid''.

In Rotterdam zal de organisatie ook de schermen op zwart schermen als de situatie daarom vraagt. Op de Binnenrotte, bij station Blaak, kunnen 17.500 mensen kijken.

Het KNMI heeft laten weten dat er vandaag rekening moet worden gehouden met lokaal pittige buien. "Mensen moeten de radar goed in de gaten houden. Het kan hier en daar flink tekeer gaan'', aldus een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.