Home

Achtergrond

Gemeenten in knel door bijstand

Gemeenten die geconfronteerd worden met een stijgend aantal bijstandsgerechtigden komen in de financiële problemen door de onlangs aangekondigde korting op het zogeheten WWB-budget (Wet Werk en Bijstand), vreest de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het ministerie van SZW heeft op basis van ramingen van het Centraal Planbureau besloten om het budget met 448 miljoen naar beneden bij te stellen. Niet alleen is minder geld beschikbaar, ook de termijn waarop SZW dit naar buiten heeft gebracht, stelt gemeenten voor problemen. Bij de veronderstelling van SZW dat gemeenten de klap kunnen opvangen door hard in te zetten op het beperken van de instroom in de bijstand, zet de VNG de vraagtekens.

Eerder luidde Divosa, de vereniging van sociale diensten, hierover de noodklok. Er melden zich steeds meer mensen bij het bijstandsloket en er zou te weinig geld zijn om hen aan een baan te helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.