Home

Achtergrond

Gelderse zwijnen in het vizier

Jagers mogen de komende maanden op de Veluwe in totaal 3.900 wilde zwijnen afschieten.

De provincie Gelderland gebruikt daarbij een nieuwe manier van wildbeheer. In sommige gebieden mogen meer zwijnen rondlopen, in andere minder. Het streven is elfhonderd zwijnen op de hele Veluwe, aldus het provinciebestuur vandaag.

De zwijnen veroorzaken botsingen op provinciale wegen. Gelderland experimenteert met snelheidsbeperkingen, rasters en spiegels die het wild moeten afschrikken. Ook worden bermen verschraald, zodat er minder voedsel te vinden is. De maatregelen hebben volgens de provincie effect. In de eerste helft van het jaar daalde het aantal botsingen van 177 naar 154.

De dieren brengen ook schade toe aan de landbouw, met name in gebieden waar zwijnen onwenselijk zijn. Gelderland wil meer intensieve jacht in die gebieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.