Home

Achtergrond 243 x bekeken 2 reacties

'Gelderland heeft verplaatsers worst voorgehouden'

Een onbekend aantal glastuinbouwbedrijven in de provincie Gelderland moet de verplaatsingsplannen uitstellen.

De provincie Gelderland heeft een regeling opgesteld, maar heeft geen geld vrijgemaakt.

De geloofwaardigheid van de overheid is in het geding, stelt LTO Noord Glaskrachtvoorzittet Bommelerwaard Henk Kolbach. De regeling is samen met de tuinbouw opgesteld en stelde verplaatsers 45 euro per vierkante meter in het vooruitzicht. In het eerste jaar zou er volgens Kolbach zo’n 5 miljoen euro nodig zijn. "Bedrijven zijn eerst door de provincie in een extensiveringsgebied gestopt en moeten naar een intensiveringsgebied en nu is er geen geld. Dat kun je niet maken naar de ondernemers toe."

Er bestaat al een regeling voor kleine bedrijven, maar de verplaatsingsregeling zou verruimd worden naar grote bedrijven. Met name bedrijven in de Bommelerwaard liepen zich warm voor verplaatsing.

Via een brede motie is Gedeputeerde Staten opgeroepen geld te vinden, maar Kolbach gaat uit van een substantieel uitstel.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hans van Egmond

    Er zijn wel gevallen bekend die redelijk succesvol zijn. Een UO dient wel rekening te houden met de belangen van allen betrokkenen. Het moet echter niet zo zijn dat gewone bedrijfs processen verstoort worden. Bedrijven die bijna afgeschreven zijn moeten op eigen kracht hun verplaatsing c.q herbouw financieren. Daar voor zijn herstructureringsfondsen niet bedoelt. Of men moet aan bepaalde zeer strenge criteria voldoen. Verder is het zeer wenselijk dat men met alle betrokken kwekers overlegt. Niet enkel met grote kwekers. Dat wekt namelijk zeer veel terechte achterdocht op. Dat is dan zeer slecht voor de vooruitgang van uitvoering.

  • no-profile-image

    Jan van der Molen

    Deze provincie heeft groot gelijk. Hier in het westen speelt het zelfde. Grote ondernemers huren adviseurs in om hun belangen te behartigen. Zoveel mogelijk gelden binnen slepen en de rest kan kruimels vegen. Daarbij speelt het feit dat de grote kwekers in de Bommelerwaard voornamelijk chrysantenkwekers zijn. Dit zijn zeer zakelijke ondernemers. Deze zouden helemaal geen subsidie moeten willen hebben. Provincie moet dus niet de oren laten hangen naar dit soort ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.