Home

Achtergrond 438 x bekeken 2 reacties

Geitenmelkers bundelen krachten

Verwerkers van geitenmelk in Nederland willen de krachten bundelen.

Amalthea van Dijk, CBM en Bettinehoeve willen de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO) oprichten. Ze hebben verwerkers en verzamelaars van geitenmelk opgeroepen zich bij de NGZO aan te sluiten: "Een brede participatie van inzamelaars en verwerkers van geitenmelk is hard nodig om de marktpositie van de partijen in de geitenzuivelbranche én de maatschappelijke positie van de sector melkgeitenhouderij te versterken en te professionaliseren", aldus de NGZO in een persbericht.
Aanleiding voor het initiatief is de Q-koortscrisis, waarbij gebleken is dat informeel overleg tussen de verwerkers en LTO Nederland zinvol is.

Volgens de NGZO in oprichting zullen de komende jaren tal van strategische vragen moeten worden beantwoord, bijvoorbeeld op het gebied van het Europese zuivelbeleid, handelsbelemmeringen en marktontwikkelingen. Ook nationale discussies over de intensieve veehouderij en de maatregelen in verband met Q-koorts en andere dierziekten vragen om een goede afstemming.

De nieuwe brancheorganisatie komt naast de bestaande organisatie voor de kwaliteitszorg in de geitenhouderij (VKGN).
Het is de bedoeling dat de organisatie formeel in september wordt opgericht. Beoogd onafhankelijk voorzitter van de NGZO is Nico Verduin. Hij is voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland. Daarnaast is hij lid van de raad van commissarissen van Rabobank West-Friesland-Oost.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    Een jaar te laat. Maar weest gerust: als de laatste geit gespoten is, dempt LNV de put!

  • no-profile-image

    gert

    Als de NMA dit maar weer goed vindt .

Of registreer je om te kunnen reageren.