Home

Achtergrond

Geheim overleg Israël-Turkije lekt uit

Israël en Turkije hebben voor het eerst sinds de aanval op een hulpkonvooi voor Gaza eind mei op hoog niveau contact met elkaar gehad.

Dat bevestigden Israëlische en Turkse bronnen donderdag. Bij het bloedige incident kwamen negen Turken om het leven.

De Israëlische minister van Handel, Benjamin Ben Eliezer, sprak woensdag met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, in Brussel. Het overleg had volgens Israël op verzoek van de Turken plaats en volgens Turkije op verzoek van Israël. Volgens een Israëlische zegsman was het de bedoeling de bijeenkomst geheim te houden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman reageerde boos. Hij was van tevoren niet op de hoogte gesteld. Lieberman beschuldigt premier Benjamin Netanyahu ervan op deze manier zijn gezag te ondermijnen. Volgens de premier was het ministerie van Buitenlandse Zaken om "technische redenen'' niet geïnformeerd en was er geen sprake van opzet.

Turkije en Israël zijn oude bondgenoten, maar de afgelopen jaren is de relatie onder druk komen te staan. Turkije is de enige moslimbondgenoot van Israël. Het land erkende de Joodse staat al vrij snel na zijn oprichting.

Er zijn sterke economische en militaire banden tussen de landen. Het handelsvolume bedraagt jaarlijks meer dan 2 miljard euro en jaarlijks gaan tienduizenden Israëliërs op vakantie in Turkije.

Sinds de islamitische AK-partij in Ankara aan de macht is, zijn de contacten stroever geworden. Er is felle kritiek van de Turkse regering op de aanpak van de Palestijnse kwestie door Israël. Ook zoekt de Turkse regering steeds meer toenadering tot Arabische landen.

De entering van het hulpkonvooi vormde een dieptepunt in de samenwerking. Ankara heeft zijn ambassadeur uit Israël teruggetrokken en gezamenlijke militaire oefeningen opgeschort. Het land eist een internationaal onderzoek naar het incident met het hulpkonvooi. Israël weigert dit.

Obama

De Turkse krant Hürriyet meldde later vandaag op gezag van diplomatieke bronnen dat Barack Obama heeft aangespoord tot het geheime overleg. De Amerikaanse president wil dat Israël en Turkije hun relatie verbeteren, aldus de publicatie.

Obama zou de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zaterdag tijdens de top van de G20 in het Canadese Toronto hebben gezegd dat hij zich grote zorgen maakt over de verslechterde relatie tussen Israël en Turkije. In Toronto zou vervolgens zijn besloten tot het overleg woensdag in Brussel.

Turkije wil dat Israël excuses aanbiedt voor de aanval op de humanitaire vloot en dat het slachtoffers van de actie compenseert. Verder eist Ankara dat Israël instemt met een internationaal onderzoek naar de aanval en dat boten die bij de actie in beslag zijn genomen, worden teruggegeven.

Volgens de Turkse krant Aksam is besloten een vervolg aan de eerste ontmoeting te geven. Daarvoor zou al een datum zijn geprikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.