Home

Achtergrond

Geen waardedruk wegens duurzame zelfbewoning op grond van varkensfokker

Op naast de eigen woning gelegen grond kan geen waardedruk wegens duurzame zelfbewoning worden toegepast.

De belaste stakingswinst valt hierdoor hoger uit voor een varkensfokker. Dit is het uiteindelijke oordeel van het gerechtshof Arnhem in een langdurige rechtsgang waar ook al eerder de Hoge Raad werd aangedaan.

Kort samengevat is de uitspraak van het Hof Arnhem de volgende:

De heer X drijft samen met zijn echtgenote een varkensfokkerij. De onderneming is eind 2003 gestaakt. In dat kader hebben X en zijn echtgenote een perceel grond naar hun privévermogen overgebracht. De grond grenst aan het perceel waar hun woning op staat en is in gebruik bij een buurman die er (tijdelijk) gewassen op teelt. De waarde in het economische verkeer van de grond in vrije staat (WEV) is volgens de inspecteur € 136.000. De waarde in het economische verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) is € 45.000. Rechtbank Breda stelt de inspecteur in het gelijk. Hof 's-Hertogenbosch oordeelt echter dat de grond een agrarische bestemming had en dus geen hogere waarde kan hebben dan de WEVAB. De Hoge Raad oordeelt dat het hof ten onrechte voorbij is gegaan aan de stelling van de inspecteur dat de waarde in het economische verkeer voor X, als de meest gerede koper, € 136.000 bedraagt. Volgt verwijzing.

Hof Arnhem oordeelt dat de hoogte van de WEV niet in geschil is en dat X vergeefs stelt dat de WEV moet worden gecorrigeerd met een afwaardering wegens duurzame zelfbewoning. Na verwijzing dient namelijk uitsluitend onderzocht te worden de stelling van de inspecteur, dat de WEV voor X, als meest gerede koper, € 136.000 bedraagt. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

Meer informatie: Hof Arnhem MK I, 6 juli 2010, nummer 09/00420

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.