Home

Achtergrond 470 x bekeken 18 reacties

Geen schapen meer op de kinderboerderij?

De Partij voor de Dieren vraagt zich af of op kinderboerderijen nog schapen gehouden moeten worden.

Daarbij wijst de partij op een waarschuwing waarmee de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vorige week kwam over bacteriële en virale infecties, die via contact met schapen en onbehandelde wol overgedragen kunnen worden op de mens.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft de demissionaire ministers Ab Klink (Volksgezondheid) Gerda Verburg (Landbouw) gevraagd of zij ook denken dat "het raadzaam zou zijn geen schapen op kinderboerderijen meer toe te staan''. Dat heeft de partij donderdag bekendgemaakt.

Verder wil Thieme weten of sprake is van een verplichte waarschuwing aan bezoekers van kinderboerderijen en andere plekken waar schapen worden gehouden. Een aantal bacteriën kan mensen ook infecteren via stofdeeltjes in de lucht, zoals Q-koorts. Deze bacteriën kunnen vrijkomen tijdens bijvoorbeeld het geboren worden, scheren en slachten van schapen.

Dit voorjaar werd al gecontroleerd bij dierentuinen, kinder- en zorgboerderijen of zij wegens dreigende Q-koorts hun drachtige schapen en geiten wel in een aparte stal hielden waar het publiek niet kon komen. Ook bij de geboorte van een geit kunnen mensen besmet raken met deze ziekte. De bacteriële infectie kan mensen langdurig en ernstig ziek maken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ieder jaar houd ik een schaapscheerdersfeest in het dorp. Volgend jaar moet ik de scheerders mondkapjes laten dragen en borden plaatsen: "Niet aanraken, dit zijn gevaarlijke dieren."
  Als de maatschappij dit wil dan gaat het feest dus niet door. En laten ze vooral hun vlees bij de C1000 blijven kopen.

 • no-profile-image

  Sandra

  Het wordt wel steeds meer een Partij TEGEN de dieren zo.... Waarom nou niet gewoon een bordje op het hek van de kinderboerderij met: VERBODEN VOOR MENSEN, worden de dieren vast ook wat minder vaak ziek.

 • no-profile-image

  Kevin

  Beste Thieme.
  Ik woon zelf in Barneveld ( vlak bij Ede en Amersfoort ) en ik heb zelf van '99-'06 vlak bij schapen gewoond en kwam er elke dag wel 3 keer langs. Nu heb ik een vraag voor u: Hoe kan het dat ik nu nog niet dood ben en kan reageren op dit artikel ondanks de o zo dreigende rapporten.

 • no-profile-image

  rugzak

  Ach mevr. Thieme, gaat ook op vakantie en neemt mee als ze terug komt een koffer vol met dieren ziektes.
  Ja ik kom in veel landen en als ik dan zie wat voor ziektes die dieren bij zich dragen daar hoor je niets over.
  Nee nl moet met zulke partijen op de eerste plaats staan als dieren leed.
  Ja mevr. Thieme nu al hulp nodig van partijen die hier al alles kapot maken en zelf niet weten wat er in de EU aan de hand is met de dieren.
  Een tip voor u mevr. Thiemen,,,,,,,, Laat u koffer maar op u vakantie adres achter en ontsmet u zelf zodat u in ieder geval geen besmetting naar Nederland mee neemd. !!!!!!!!!!!!!!! iets om over naar te denken

 • no-profile-image

  geen boer

  Thieme ten voeten uit; voortdurend zulke kleine dingetjes ventileren waarom we weliswaar even kunnen lachen, maar waardoor zo langzamerhand de bevolking wél gaat denken dat landbouwhuisdieren zelf ziek zijn en jou als mens ook ziek maken. Dus: weg met die landbouw, dat rechtse bolwerk kost de maatschappij meer dan het oplevert ook nog! Subsidievreters! Deze gedachten worden onderhand gemeengoed onder de burgers, zie je hier op dit forum ook. De volgende stap is een 'wetenschappelijk' onderzoek waaruit blijkt dat je van schapen Heel Erg Ziek wordt. Jaja, ons Marianneke....ondertijd met manlief proberen die vegaburgers aan de man te brengen, de schoorsteen moet immers roken...

 • no-profile-image

  geert

  Wat een domme onzin verzint dat mens toch.Van vee wordt je normaal gesproken niet ziek,wel van een omgeving waar alles hygienisch en steriel moet wezen.Daar komen ook al die allergieen vandaan

 • no-profile-image

  Pietje

  Beste marian, ooit gehoord van zoonozen. Dit zijn ziektes die van dier op mens kunnen overslaan. Het dier met de meeste zoonozen is!! Jawel deHOND. (18)dus geen honden meer in huis. Het schaap heeft er 15. De rat 6 ,En de poes?? Meer als t schaap: dus thieme mag haar poes ook niet meer scheren want dan komt er ook wat vrij!. Hou toch op met die onzin uitkramen en verdiep je in de materie.

 • no-profile-image

  william

  ......en zit onze complete jeugd "veilig" dicht te groeien achter hun steriele pc's. laten we een hek om het platteland heen zetten zodat niemand meer frisse lucht hoeft in te ademen en alle kinderen veilig tussen de uitlaatgassen in de stad kunnen spelen mevr thieme. Ja gelukkig maak je ook dit keer jezelf weer belachelijk marianne dan hoeven wij het niet te doen.

 • no-profile-image

  geitenboertje

  Ik denk dat ze beter al die exotische reizen kan verbieden want daar worden al die ziektes opgehaald . De mensen die q koorts hebben gehad zijn meestal geen boeren maar mensen met een verminderde weerstand. Misschien toch beter wat meer op het platteland komen om wat weerstand op te bouwen. Hoe komt het toch dat boeren en hun kinderen het minst bij een dokter komen ? Een vraagje voor Thieme.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Wil jij terug naar >oom< Stalin?
  Als schapen en schapenwol >echt< zo ongezond is en was als mevr. Thieme ons wil doen geloven met rapporten van onderzoekrs in haar hand "Waren er nooit geen 6,5 miljard mensen op aarde gekomen. Wie kent niet de tijd van gebreide onderbroeken en borstrokken alles schapenwol. En dan te bedenken dat wolspinnen moet met ongewassen (vette) wol. Zet dit op de rij en alle huisvrouwen in vorige eeuwen waren al dood voor ze ooit zwanger konden worden. Taliban had niet bestaan zij leven niet allen met maar ook van schaap. Laten de over hygiënische mietjes uit de Randstad eerst normal nadenken en dan pas gaan schreeuwen als er nog iets te schreeuwen is.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hoi Han, deze keer was mijn reactie cynisch bedoeld!!!... Ik bedoel mevrouw Thieme, mist grond onder haar voetje's zij zweeft en is uberhaupt niet realistisch!!!... Daarom adviseer ik haar onder een gedesinfecteerde stolp te blijven!!!... Vrij van bacterie-en, virussen, schimmel's en allerlei andere mogelijke ziektenverwekkers!!!... groeten piet.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Waarom raden we mevr. Thieme en met haar de hele westerse bevolking niet aan om nog één keer per week te douchen en geen ontsmettings zeep te gebruiken. Dit zal de natuurlijke weerstand aanzienlijk verhogen en daarmee vele miljarden op Gezondheidszorg besparen om maar niet te spreken over de water besparing en het voordeel voor de waterzuivering.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach mevr. Thieme, het is verstandiger de kinderboerderijen helemaal af te schaffen!!!... Bovendien moeten alle mensen met bedenkelijke ziekten ge-isoleerd worden!!!... Als wij dan ook de smalspoorintelectuelen en de psychologisch ontspoorden eveneens isoleren, zal de wereld anders worden!!!... Daar ben ik van overtuigd !!!, u ook Marianne ???.

 • no-profile-image

  Albert

  De beste middelen tegen de Qkoorts zyn hard werken,goed en vooral gezond eten en je eigen wél iedere dag doeschen maar slechts 2 keer per week met zeep etc...
  En als er eens iets op de grond valt zoals een snoepje of een lolly dat dan niet direkt onder de kraan houden als een hysterische
  maar de kinderen dat gewoon laten op eten.
  Dat zyn de beste vaccunaties.Grachtenvolk heeft geen resistentie meer!!! Ik ben nu 66 en fok nog steeds schapen en nooit wat aan de hand geweest!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Wat een onzin, dan ook maar geen schapen meer op de dijken, daar fiets je vrolijk tussen/langs de schapen.

  Nederland is nu eenmaal een landbouw land, accepteer dat of ga verhuizen naar de noordpool!!!

  Kom niet aan haar kat op 10 hoog die nooit een muis zal vangen of aan de hond die 3 hoog de trap op moet lopen.....

 • no-profile-image

  down under

  En weer blinkt ons Marianneke uit in het veroorzaken van een volkshysterie. Welk dier is het volgend slachtoffer? De Lama, omdat blijkt dat deze een voor de mens een zeer gevaarlijke parasiet mee draagt? Of toch de dwerg schildpad, omdat er van de honderd er één is die een virus variant meedraagt die voor de mens een mogelijke bedreiging vormt? Kortom laat mvr. Thieme haar gang gaan en binnen de kortste keren staan er nog alleen maar plastic replica's van dieren in een kinderboerderij.

 • no-profile-image

  koetje

  Van ponymest kun je tetanus krijgen,zullen we nog even doorgaan,maak een Dieren Madame Tussaud in Amsterdam .Veilig achter glas en zo steriel mogelijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Han, dat is een waardevolle reactie van jou!!!... Het is waar, veel burgers wassen zich ziek!!!... Waarschijnlijk begrijpen zij niet dat zij hun hele weerstand in het riool spoelen!!!... Nu worden wij voor Domme Boer uitgemaakt, ik weet het!!!... Ondanks dat, wil ik toch graag mijn natuurlijke weerstand behouden.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.