Home

Achtergrond 311 x bekeken

'Geen oplossing voor prijsfluctuaties'

Het aanbevelingsrapport van EU-topambtenaren, de High Level Group, biedt te weinig oplossingen voor de toenemende melkprijsschommelingen. Dat zegt de Belgische Boerenbond.

De ontwikkeling van een termijnmarkt krijgt van de bond geen goedkeuring omdat deze markten mogelijk speculatie in de hand werken. Correcte en tijdige marktinformatie moet de afstemming van het aanbod op de vraag verbeteren. De instrumenten van het huidige veiligheidsnet zijn onvoldoende en treden volgens de bond te laat in werking.

Ondanks de algemene en volgens de Boerenbond weinig concrete aanbevelingen zouden er toch een aantal kansen voor de melkveehouderij zijn. Zo is het volgens de bond positief dat de afschaffing van het quotum wordt bevestigd. Afzetcontracten kunnen de afzetrisico’s van melkveehouders geheel of gedeeltelijk afdekken, hoewel dat ook via coöperatieve melkafzet geregeld kan worden. Keuzevrijheid is hierbij volgens de bond van belang. Ook over de oprichting van producentengroeperingen zijn ze content.

Of registreer je om te kunnen reageren.