Home

Achtergrond 296 x bekeken 7 reacties

'Geen geld meer voor grondaankoop'

Provincies hebben te weinig of zelfs helemaal geen geld meer om landbouwgrond aan te kopen voor de realisatie van de natuurdoelen, zoals de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Voor sommige provincies is het geldpotje dit jaar al leeg, voor andere volgend jaar. Dit zegt Reinder van der Wal, landelijk accountmanager bij Dienst Landelijk Gebied (DLG). Wel zijn er nog honderden miljoenen euro’s voorhanden voor inrichting en beheer.

Provincies hebben met het rijk afspraken gemaakt over de aan te kopen hectares. Voor de periode 2007-’13 hebben zij hiervoor geld via het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het geld is echter zo goed als op. Dit komt mede door de sterk gestegen grondprijs in de periode 2005-’09. Toen steeg de waarde met 49 procent, aldus DLG.

Toen de ILG-afspraken werden gemaakt, werd de begroting vastgesteld op basis van grondprijzen in 2006. Toen lag de prijs beduidend lager.

'Vaker wettelijke verkaveling inzetten'

Om toch de natuurdoelen te halen moeten provincies vaker een beroep doen op wettelijke verkaveling. Dit advies geeft DLG aan de provincies om zodoende de gronden die aangewezen zijn voor natuur op tijd in bezit te krijgen. Bij wettelijke verkaveling zijn de grondeigenaren in het aangewezen gebied verplicht mee te doen met de verkaveling.

Voorwaarde bij wettelijke verkaveling is dat na de verdeling van de gronden de grondeigenaar er niet slechter uitkomt. Er wordt al kavelruil ingezet om de EHS te realiseren. Dit gebeurt echter op basis van vrijwilligheid, en dat gaat niet snel genoeg.

DLG komt niet zomaar met dit advies aan de provincies. De dienst heeft nog 16.000 hectare ruilgrond in bezit. DLG adviseert de komende jaren minder te kopen en meer te ruilen, zodat de hoeveelheid ruilgrond minder wordt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geen mogelijkheden

  Hehe eindelijk geld op, kan de grond eindelijk weer terug naar de marktwaarde!!

 • no-profile-image

  Gert

  Hou je troep maar met de provincie doe ik geen zaken meer , zeker niet zolanng ene meneer Nanninga daar rond loopt.

 • no-profile-image

  JP

  Mooi zo, nu alle EHS claims intrekken en nooit meer een grote mond opentrekken zonder dat de financiering geregeld is.

 • no-profile-image

  hans

  Ja de laatste hectares zijn het duurst . De eigenaren van deze gronden willen niet zoals de 85% van de verworven gronden die al aangekocht zijn afgescheept worden voor een habekrats . Deze ondernemers willen wel ergens anders verder maar : geheel op kosten van ..... en anders met complex waarde uitgekocht worden. Als deze ondernemers ergens anders opnieuw iets wil opstarten moet er altijd een smak geld bij en daar passen ze voor .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Vertel!

 • no-profile-image

  bodem

  provincies aan de laat,mooizo.gelijk opheffen die regenten kliek!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Klopt Hans, het is een echt onvervalste socialistische hobby: wij hebben de idealen en een ander mag het betalen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.