Home

Achtergrond 185 x bekeken

Geen algemene vaccinatie tegen Q-koorts

Er moet geen algemene vaccinatie komen tegen Q-koorts, ook niet in risicogebieden.

Daarvoor pleit de Gezondheidsraad in een advies dat donderdag is uitgebracht aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). Vaccinatie tegen Q-koorts is riskant, onder meer omdat weinig bekend is over de werkzaamheid en veiligheid van het enige beschikbare vaccin. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, meent de Gezondheidsraad. Dat geldt ook voor mensen die wegens hun beroep meer risico lopen, bijvoorbeeld geitenhouders.

Alleen bij mensen die door bepaalde hart- en vaatziekten een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties, kan vaccinatie wel toegevoegde waarde hebben. De Gezondheidsraad adviseert dan ook die patiënten in gebieden waar Q-koorts veel voorkomt, wel te vaccineren.

De behandelend arts beslist in overleg met de patiënt of die moet worden ingeënt. Het is ook de verantwoordelijkheid van die arts om in zijn praktijk bekende patiënten die voor vaccinatie in aanmerking komen, te benaderen. Actieve landelijke opsporing van risicopatiënten vindt de raad niet nodig.

Q-koorts leidt doorgaans tot griepachtige verschijnselen, maar kan ook ernstige complicaties tot gevolg hebben. Mensen met hart- en vaatziekten lopen het risico op een levensbedreigende ontsteking van de binnenwand van het hart en van de hartkleppen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.