Home

Achtergrond 3 reacties

'GLB omvormen naar voedselbeleid'

Om de burger meer te betrekken bij het Europese beleid voor landbouw en platteland, zou het gemeenschappelijk landbouwbeleid moeten worden herdoopt tot het gemeenschappelijk voedselbeleid.

Die suggestie doet Monique Goyens, directeur-generaal van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Goyens neemt deel aan de Europese conferentie over de hervorming van het Europees landbouwbeleid. "Het Europees landbouwbeleid moet dichter bij de mensen staan", aldus Goyens vandaag. "Landbouw is cruciaal voor de consument. De consument kan alleen maar overleven dankzij de landbouw en dat moeten we Europees blijven regelen."

Goyens uitte kritiek op het tweesporenbeleid van de Europese Unie, dat twee standaarden handhaaft voor voedsel. Producten van buiten de Europese Unie worden aan andere eisen onderworpen, dan producten van binnen de EU. Volgens de consumentenorganisatie is het onacceptabel dat de overheid via verplichte etikettering aan de consument overlaat welk product hij wel of niet kan kopen. Daarin kreeg Goyens steun van onder meer vertegenwoordigers van de Europese koepel van landbouworganisaties, Copa-Cogeca.

De consumentenorganisatie vindt dat de subsidiëring van landbouwproducten structureel moet veranderen. Goyens vindt het niet acceptabel dat producten die niet goed zijn voor de gezondheid (zij noemt vlees als voorbeeld), toch voor subsidie in aanmerking komen. "Dat is een beetje hetzelfde als de tabaksindustrie steunen en tegelijkertijd eisen dat op een pakje sigaretten zetten dat roken doodt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  !!

  Hoe durft deze dame vlees en roken met elkaar te vergelijken.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het zijn JUIST dit soort mensen op zulke posities. En wéér dat gezeur over vlees dat zo slecht is. Totaal uit de lucht gegrepen.

 • no-profile-image

  Leen

  Triest dat mensen met een dergelijk onontwikkeld onderscheidingsvermogen op dit soort positie's terecht kunnen komen. Een oprisping van de linkse kerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.