Home

Achtergrond

Fruittelers Coforta kiezen voor andere afzet

Circa 9 procent van de hardfruittelers van Coforta wil de afzetplannen wijzigen en los van het handelshuis The Greenery opereren.

Zij kozen voor het zogenaamde T-model met afzet via het verkoopkantoor Coforta BV. Het gaat om een cluster van bedrijven uit de Noordoostpolder, maar ook bedrijven uit de regio Utrecht en het Oosten van Nederland. In de Noordoostpolder gaat het om Triofruit, een samenwerking van drie fruitbedrijven met nog twee andere fruitbedrijven uit deze regio.

Volgens fruitteler Cees Masteling van Triofruit wordt nu hard gewerkt aan het opzetten van de verkoop en de afzetstrategie. "Er moet nog een verkoopsegment ingericht worden voor hardfruit. Er moet bijvoorbeeld een verkoper aangesteld worden en een systeem ontwikkeld worden." Triofruit deed al veel eigen logistiek. "Gezien onze ligging en logistieke ervaring denken we voordeel te halen, ook aan de kostenkant."

Volgens handelshuis The Greenery gaat het om een beperkt volume dat deze telers produceren. Een woordvoerder: "Het gaat eerder richting vijf procent van het volume dan tien procent." Dat komt ook door de teelt van clubrassen. De verkoop van dit fruit blijft ook via het handelshuis The Greenery verlopen en niet via het verkoopbedrijf Coforta BV, waar wel de vrije rassen worden afgezet. Masteling teelt zelf Junami en Rubens en erkent dat hij deze appels afzet aan het handelshuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.