Home

Achtergrond

Fruitmasters past afzetmodel aan

Fruitmasters heeft fruittelers gisteren ingelicht over nieuwe plannen voor het afzetmodel.

De afzetorganisatie wil daarin meer vrijheid voor telers inbouwen, meldt een bron. Zo verdwijnen de verplichte pools voor verschillende appel- en peerrassen. Afzetpools worden vrijwillig. Telers houden daarnaast de keuze voor bemiddeling, klok of lange termijn afspraken en kunnen meerdere afzetmodellen verkiezen.

Telers geven hun verwachte oogst en gewenste afzetmodellen straks op bij een nieuwe BV, die tot doel heeft de hoogste uitbetaalprijs voor telers te realiseren. Fruitmasters Holland neemt daar vervolgens product van af.

De afzetorganisatie haalde twee jaar geleden al een streep door plannen om alle pools verplicht te maken. Na de mislukte fusie met ZON kondigde Fruitmasters al aan dat het afzetmodel tegen het licht zou worden gehouden. Met dit plan neemt Fruitmasters ook verder afstand van het afzetmodel van ZON. Het verschil in afzetmodel werd in juni door beide partijen genoemd als reden voor het mislukken van de fusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.