Home

Achtergrond 624 x bekeken

FrieslandCampina zet in op beheersing salmonella

Van de ledenmelkveebedrijven van FrieslandCampina heeft 85 procent de status salmonella-gunstig.

Dat meldt de zuivelonderneming in haar nieuwsbrief. De overige 15 procent kampt met soms ongunstige of voortdurend ongunstige uitslagen. Dat betekent dat de geleverde melk afweerstoffen bevat tegen salmonella. Bedrijven die vanaf 1 januari 2011 nog steeds ongunstige uitslagen hebben moeten volgens de onderneming gaan aantonen dat ze actief bezig zijn met het beheersen van salmonella.

Komend najaar worden verdere details van de salmonella-aanpak bekend. Opvallend is volgens Yvonne van der Vorst, kwaliteitsmanager bij FrieslandCampina, dat in Noord- en Zuid-holland, Friesland en het Rivierengbied vaker een ongunstige uitslag wordt gemeten. In deze gebieden kampt 25 procent hiermee.

Uit onderzoek blijkt dat veel veehouders salmonella wel willen bestrijden, maar niet weten hoe. Van der Vorst noemt als belangrijkste oorzaken voor besmetting het niet-verantwoord aanvoeren van dieren en mest, het aanvoeren van besmette varkens- of rundermest en het niet consequent gebruiken van bedrijfskleding door bezoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.