Home

Achtergrond 479 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina zet Foqus breed in

Het kwaliteitsysteem Foqus gaat zuivelverwerker FrieslandCampina vanaf nu ook inzetten om de kwaliteit en voedselveiligheid van de producten te handhaven. Dit meldt het bedrijf op zijn website.

Vanaf 1 januari 2010 hebben de 15.300 melkveehouders, die aangesloten zijn bij FrieslandCampina, al te maken met het nieuwe kwaliteitsysteem. Deze bevat onder meer de thema’s melk, koe, productieproces en omgeving.

De invoer en het toepassen van Foqus op de bedrijven heeft voor zover bekend niet voor problemen gezorgd. Nu gaat de melkverwerker een stap verder en wordt het systeem ook ingevoerd voor het complete productieproces.

"Op de boerderij leggen melkveehouders de basis voor de kwaliteitsprestaties in de hele keten", meldt Yvonne van der Vorst, Quality Manager Coöperatieve Zaken van FrieslandCampina. "Met de naam Foqus geven we aan dat onze melkveehouders en medewerkers allemaal hetzelfde doel hebben. Ook al werkt kwaliteitszorg in onze productiebedrijven in de praktijk anders dan op een melkveebedrijf."

De tweede stap van de melkverwerker is met het systeem de kwaliteit en voedselveiligheid van de producten die ze produceren te controleren. "De producten moeten voldoen aan de eisen die onze afnemers en de autoriteiten stellen aan de productie", meldt FrieslandCampina.

Het kwaliteitssysteem Foqus bouwt verder op de systemen die Friesland Foods en Campina al tot hun beschikking hadden. Met het nieuwe systeem hoopt de verwerker te blijven voldoen aan de eisen die worden gesteld aan voedselveiligheid, kwaliteit, arbeidsomstandigheden, milieubelasting en brandpreventie.

De volgende onderdelen waar FrieslandCampina het kwaliteitsysteem op wil gaan toepassen zijn brandveiligheid en het milieu. "Voor milieuzorg lopen al diverse programma’s die moeten nu samenkomen in een protocol", aldus Jaap Petraeus van FrieslandCampina.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  hee willem uit hellendoorn eigen roem stinkt, braafste jongentje[meisje]uit de klas

 • no-profile-image

  willem

  foqus stelt niet veel voor, onlangs nog 100 punten behaald.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat fok us past goed bij friesland campina boeren, ze laten zich graag betuttelen door de fabriek die al jaren de hoogste melkprijs uitbetaald

Of registreer je om te kunnen reageren.