Home

Achtergrond 215 x bekeken

Fries team wint zonnebootrace

Het Friese zonnebootteam Private Energy Solarboatteam heeft de derde editie van de Frisian Solar Challenge gewonnen.

In vijf dagen tijd legde het team de 220 kilometer van de Friese Elfsteden route af in een recordtijd van elf uur en dertig minuten. Dat is veertig minuten sneller dan de winnaar van de vorige editie in 2008. De winnaar van de eerste en tweede editie, de TU Delft, eindigde op een derde plaats.

De Frisian Solar Challenge is de Elfstedentocht voor boten op zonne-energie. Aan de derde editie deden 44 teams mee, verdeeld over drie klassen. Behalve uit Nederland waren er boten uit Polen, Duitsland, België en Brazilië. In de Challenge A (eenpersoonsboot) won het Sunrise Team uit Zeeland. De Energa Solar II uit Polen won in de Challenge B (tweepersoonsboot). Bijzonder element van deze derde editie was het gebruik van zogenoemde draagvleugels door een aantal boten. Daarmee konden zij snelheden behalen van tegen de 35 km/uur.

De organisatie heeft vandaag laten weten dat in 2012 de vierde editie wordt georganiseerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.