Home

Achtergrond

Frequentie tankmelkonderzoek in aflammertijd weer omhoog

De frequentie van het tankmelkonderzoek bij melkgeiten- en melkschapenbedrijven gaat in de aflammertijd weer omhoog naar eens in de twee weken.

Dat heeft minister Gerda Verburg vanochtend toegezegd in een debat met de Kamer.

PVV-Kamerlid Karen Gerbrands vroeg hierom, om de risico’s op een opnieuw om zich heen grijpen van de Q-koorts te voorkomen. Verburg zei bereid te zijn het onderzoek in de aflammertijd weer te intensiveren, omdat de risico’s op verspreiding van de Coxiella-bacterie dan groter zijn.

Het kabinet besloot deze week om tankmelkonderzoek op Q-koortsvrije bedrijven niet meer tweewekelijks, maar maandelijks uit te voeren. Voor besmette bedrijven blijft de frequentie eens in de twee weken.

Besmette bedrijven worden weer vrij verklaard, als ze een jaar lang negatief testen op Q-koorts in de tankmelk. Andere mogelijkheid is dat de betreffeden geitenhouders alle dieren van het bedrijf afvoeren, hetzij naar een afmelkbedrijf hetzij naar de slacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.