Home

Achtergrond 471 x bekeken

Fransen willen geen nieuwe 'varkensoorlog'

Een slimme poging van het Franse parlementslid Marc le Fur om de milieu-eisen voor varkensbedrijven fors te versoepelen is voorlopig verijdeld.

De zaak moet definitief worden geregeld in een nieuw ministerieel besluit. Dat is de uitkomst van een debat over modernisering van de landbouwwetgeving in het Franse parlement.

Le Fur, die het 'varkensdistrict' Côtes-d’Armor vertegenwoordigt, wilde de drempel voor het aanvragen van allerlei milieuvergunningen voor varkensbedrijven verhogen van 450 naar 2.000 zeugen. Hij probeerde dat via een amendement op de wet op de modernisering van de landbouw. Die wet is zo dik en regelt zo veel dat niemand zo’n klein amendementje opmerkt, moet het kamerlid gedacht hebben. Hij was er zelfs al in geslaagd zijn voorstel door de betrokken commissie te loodsen. Iedereen in Côtes-d’Armor weet daarbij dat het idee is ingegeven door de machtige 'varkenslobby'. In dit gebied en de wijdere omgeving zit de uitbreiding van honderden tot nu toe kleinschalige varkensbedrijven vast op ingewikkelde planprocedures en bezwaarschriften.

Maar de prefect van Côtes-d’Armor en zijn landbouwkundige baas, minister Le Maire, zijn niet van gisteren. Zij hadden al direct door dat hiermee langs een achterdeur allerlei milieuregels worden weggevaagd. Bovendien ligt de varkensfokkerij toch al niet zo best gezien de vervuiling van het grondwater en vooral ook de problemen met de giftige groene algen in de regio. Vandaar dat de minister in het langdurige debat over de wet toch de tijd nam om het amendement Le Fur aan de kaak te stellen. En met succes: de kamer besloot de discussie over de drempels voor de varkensfokkerij te verwijzen naar de minister zelf die voor eind dit jaar met nieuwe regels moet komen.

"We willen niet dat de varkensoorlog weer oplaait, daarom houden we onze handen af van de getalseisen", aldus de Franse minister van landbouw Bruno Le Maire

Of registreer je om te kunnen reageren.