Home

Achtergrond 729 x bekeken 141 reacties

'Fokdieren lijden honger'

Zeven miljoen ouderdieren van vleeskippen en 880.000 fokzeugen en beren lijden structureel honger.

Dat beweert actiegroep Varkens in Nood in een rapport dat gisteren is gepresenteerd. Volgens belangenorganisatie LTO is van “echte honger” helemaal geen sprake.

Vleeskippen en varkens worden geselecteerd op een zo snel mogelijke groei en dus impliciet eetlust. Vleeskippen bereiken daardoor al na zes weken het slachtgewicht van 2 kg, aldus Varkens in Nood. De moederdieren, zeugen en beren hebben echter noodzakelijkerwijs door selectie dezelfde vraatzucht.

Deze dieren krijgen echter een voerbeperking opgelegd omdat ze anders te vet en voor reproductie ongeschikt raken. Als dieren trachten de honger te stillen door te drinken, wordt dit volgens Varkens in Nood ook afgesloten. Het voer dat de dieren wel krijgen schrokken ze in één keer naar binnen, waar de dieren in de natuur gewend zijn 6 tot 8 uur zoeken naar voedsel.

Annechien ten Have van LTO-werkgroep varkenshouderij stelt dat als de zeugen een varkenswaardig bestaan krijgen, met wroeten, spelen en douchen, eventuele honger snel vergeten wordt. Jan Wolleswinkel van de werkgroep pluimveehouderij denkt dat met andere selectie veel te halen valt. "Maar de fokkerij is in handen van enkele multinationals met andere agenda’s. Zij kijken naar de grote markten, die van Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Hoe meer van deze rapporten, hoe beter. Ieder onzinnig rapport, zoals dit, is een nagel aan de doodskist van deze organisaties. Dit neemt zelfs de 10% waar Onno het over heeft niet meer serieus. Twijfel je nog? Lees dan de naslagwerken en bronnen waarop dit rapport is gebaseerd. Dit zijn namelijk veelal rapporten ter verbetering van dierenwelzijn maar zijn totaal uit hun context getrokken.

 • no-profile-image

  Harm

  Het zou voor veel mensen goed zijn om eens per week niet te eten. Als ik zie hoe veel dikke vette zeugen er over straat lopen. En dat begint al bij de jeugd. Dikke vette kwabben schudden om de lichamen van 10 jarigen. Met in de ene hand een bak patat en in de andere een blikje cola. En dan zie je ook nog van die dikke op een paard rijden, of op een fiets met hulpmotorr. Bij de opfok van vleeskuikenmoederdieren worden spinfeeders gebruikt. Hiermee wordt graan gestrooid in de stal. De kippen zijn hierdoor dagelijks bezig met een deel van hun maaltijd te "zoeken". Bij de varkens wordt al veel snijmais gevoerd. Het klopt dat de dieren een afgepast rantsoen krijgen, het klopt niet dat de dieren honger lijden. Dat doen de mensen in de arme landen. Laten we ons daar druk om maken. Het is het zoveelste opgeklopte onzin verhaal. Misschien moet de mens maar eens een voorbeeld nemen aan het leven van een dier, sober maar voldoende. En wat Wolleswinkel betreft, dat is geen boeren voorman, maar een meeloper.

 • no-profile-image

  geen boer

  wat een heibel toch weer om een stukje activistisch non-nieuws. En al die onrendabelen Jim Bauke Klaas etc maar trollen hierzo bij de boertjes. Tijd zat!

 • no-profile-image

  sjeng

  Ìk heb het hele rijtje eens doorgelezen. Zoals zo vaak ontaarden deze onderwerpen in in een duscussie (schelpartij) met hersenloze dierenterroristen (activisten). Ik roep de landbouwsektor op hier niet meer mee in discussie te gaan. Gehoord wordt je toch niet, gelijk krijg je nooit. Als je reageert hebben ze je zover waar ze willen. Hartstikke links laten liggen die troep.

 • no-profile-image

  Louisa

  Het artikel gaat niet over duurzaam maar gaat over bio-industrielen die hun ouderdieren laten verhongeren.

 • no-profile-image

  ap

  Een advies aan alle "zogenaamde" dierenbeschermers. Verdiep u eerst eens werkelijk in de materie voordat u wat roept. Het enigste dat u doet is het na papagaaien van iemand die wat roept (en zichzelf vervolgens klem lult) over hongerende dieren zonder dat u zich afvraagt of dit werkelijk zo is.....
  Want zoals zo vaak bij dit soort discussies word niet logisch en redelijk nagedacht.
  Mens en dier presteren optimaal wanneer zij zich goed voelen en voldoende energie krijgen (niet teveel of te weinig).
  Het kenmerk van structurele honger..... sterk vermageren, oorlog/ vechtgedrag, niet meer productief (kunnen) zijn en uiteindelijk de dood.
  Wie de reportage gezien heeft. Zag duidelijk dat de dieren prima in conditie waren, niet agresief, productief en springlevend.
  Om nog een vergelijking met de mensen wereld te maken. Heeft u de tour de france gezien? Gezonde, enorm presterende wielrenners maar broodmager!! maar die zeker niet meer eten dan nodig is anders moeten ze weer teveel gewicht over de berg zeulen. Maar ondanks dat ze zo mager zijn heb ik niet de indruk dat ze honger lijden hoogstens trek in een bord goed gezond eten om de volgende dag weer goed te kunnen presteren.
  Als er over welzijn gepraat wordt dan ziet iedereen dat de varkens in het stro dikke schik hebben en dat toont beter dan de dieren tussen hekken. Of het ook altijd beter is, is maar zeer de vraag.
  Wanneer de consument/burger niet meer geld over heeft voor zijn voedselpakket, maar zich liever dik eet (die wel) aan goedkoop en onbeperkt voedsel....... vul zelf maar in.
  Maar als we dan met z'n allen bereid zijn meer geld uit te gaan geven aan voedsel laat dit dan wel ten goede komen aan de boer die alle dagen zijn vee goed verzorgd en niet aan de retail.

 • no-profile-image

  Han

  De Waal. Het arme deel van de wereld bevolking is ook afhankelijk van zijn bestuurders als het gaat over de hoeveelhied die ze krijgen voorgeschoteld. Hier zegt u wijselijk maar niets over, hier is vermoedlijk uw politieke denken debet aan. Nee de boer die zijn dieren niet laat vervetten (zoals veel burgers met hun troetel dier doen) moet weer even door het slijk. Hier komt nog bij dat de meeste dieren in de natuur minimaal één dag in de week vasten, omdat er geen of onvoldoende vreten (prooi) is of het weer tegen zit. Laten we nu eens stoppen met ons eigen gevoel op dieren te projecteren!! Hoeveel kindern zijn er niet, die niet weten wat honger of trek is, omdat pappie en mammie ze VET mesten als Hans en Grietje. Dit is toegestaan en de gevolgen moeten door de gemeenschap worden gedragen. Laten de burgers eerst eens hun eigen stoep schoonvegen en dan over het erf van de boer gaan beginnen. Het hele dierenwelzijn verhaal is een probleem van de RIJKE ELITE en zeker niet van de arme meerderheid op deze aardbol.

 • no-profile-image

  Erik

  Han Meshovsk.
  Wakker Dier wil betere leefomstandigheden voor varkens.
  Kun jij onderbouwen dat ze, heimelijk nog wel, van de hele varkensvleesproductie afwillen? Of is dit een geval van 'blaming the messenger'?

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Patrick, op foodlog heb ik al een antwoord gegeven op je vragen over varkens. Op je vragen over kippen kan ik niet antwoorden. Weet er te weinig van. Ook John uit Brabant heeft een aantal antwoorden gegeven. Ik moet er wel bij zeggen dat wij in het geheel geen problemen hebben met schimmels in het stro. Je moet gewoon goed opletten en dan is het werkelijk geen probleem. Mijn investeringen voor mijn varkensbedrijf moeten uit de gewone bedrijfsvoering betaald worden. Het geld wat ik krijg van LTO en via PVV is er voor om vervangende arbeid te kunnen inhuren. En niet te vergeten een vergoeding voor de vele kilometers die ik rijd in de auto. Ik houd er verder weinig aan over. Verder is het werk voor meer dan 8 uur per dag. Het is best wel moeilijk om je bedrijf te combineren met bestuurswerk. Als het op mijn bedrijf niet goed draait, kost dat vele malen meer dan ik verdien bij LTO.
  De taak van LTO om burgers te informeren. Dat doen we middels Nederland Bloeit. We hebben verschillende websites over de varkenshouderij die middels het productschap vee en vlees betaald worden door de varkenshouders. Kijk maar eens bij www.varkensinzicht.nl www.varkensenzo.nl en www.devarkenshouder.nl. Ook is er het weekeinde van het varken in september a.s. Dan kunnen burgers een kijkje nemen in een varkensstal in de buurt. Best wel leuk. Door ook mee te werken aan een uitzending als NOVA proberen we de burger te vertellen over de moderne varkenshouderij. Ook kun je me vinden op twitter onder de naam: piggypower1. Op twitter tweet ik berichten over de varkenshouderij. Ik probeer dat op een positieve manier te doen. Voor mijn achterban houd ik wekelijks een weblog bij over de belevenissen van de afgelopen week. In de zomer verschijnt mijn blog niet regelmatig. Maar verder wel.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ha plaatsgenoot. Heb je dat ook aan Frans Vera vertelt? Overigens zijn die 500 miljoen dieren ook uit de lucht gegrepen, we komen hooguit aan de 125 miljoen beste H. de Waal.

 • no-profile-image

  john

  krijgen maar weinig reacties van onze dierenvrienden, blijkbaar zien ze wel in dat ze met dit rapport en mediaaandacht totaal de boot gemist hebben. Met dank aan NOVA.

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort - ex-boerin

  Fokdieren lijden honger!
  Het is jammer dat de organisatie Wakker Dier niet op een normale manier een politieke en beleidsmatige discussie voert met de politiek/overheid en landbouworganisaties (ook kritische).
  Met de kreten die ze maandelijks in de media brengen, schiet niemand wat op.
  Het gaat in grote lijnen om een evenwichtig en duurzame landbouw, gericht op welzijn van mensen, dieren, milieu en een leefbaar platteland. Dat houdt in een sociaal-rechtvaardig en duurzaam inkomen in de land-en tuinbouw, gericht op regionale ( groter dan Nederland) zelfvoorziening, waarbij concurrentie, export en liberalisering van de markt niet ten nadele werken van boer(inn)en in het gezinsbedrijf.
  Hierbij hoort productiebeheersing en sturing, waardoor de macht in de keten weer meer in boerenhanden komt, en er een fatsoenlijke kostendekkende prijs voor het product betaald wordt. Een boer met een structureel voldoende inkomen kan beter voldoen aan de welzijnseisen van dieren en aan milieu-eisen.
  Er zijn veel kritische landbouw organisaties ( ook boerinnen) die inhoudelijk deze visie al jaren voeren.
  Zij hebben zitting in verschillende kerkelijke en maatschappelijke platforms, waaronder het Platform Aarde Boer Consument. Ook de kerken waaronder de Protestantse Kerken Nederland hebben de laatste jaren stelling genomen tegen de ontwikkeling van de neo-liberalisme.(Accra-verklaring) en een zeer goede visie over het te voeren landbouwbeleid ook wereldwijd in ontwikkelingslanden.
  Bovendien zijn er veel maatschappelijke organisaties die al meerdere jaren willen voorkomen dat er megastallen komen voor de intensieve veehouderij. Een oproep aan Wakker Dier, ondersteun deze groepen aan de basis, en haal deze positieve ontwikkeling eens wat meer naar voren, i.p.v. enkel maar wat te roepen. Want laten we wel wezen, een boer(in) zorgt goed voor zijn dieren, dat staat als een paal boven water.
  Riky schut-Hakvoort ex-boerin te Lottum

 • no-profile-image

  klaas

  Oostvaardersplassen, meer zeg ik niet......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is wel, dat er steeds meer van die klaasjes komen in ons weelderig Nederland. De ballen verstand, maar wel een hele grote mond hoe het beter kan! Het zou goed zijn wanneer er bij die klaasjes elke dag een hongergevoel zou zijn, de hersenen gaan dan weer beter functioneren.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Ik heb ook wel eens honger maar nog geen tijd om te eten, nou en?

 • no-profile-image

  onno

  @ Han. Dus harder schreeuwen. Het 70-20-10 idee.. 70% van de consumenten is voor rede vatbaar, 20 % interesseert het niet, 10 % zeurt altijd.
  Ik heb wel gezien op deze site dat er nogal 'raar' met landbouwers wordt omgesprongen.
  Ik heb er helaas niet zoveel tijd voor, maar anders graag eens een paar dagen investeren in het 'infiltreren' in PETA en partij voor de dieren websites. Lijkt me nog wel eens grappig...Mag graag even de knuppel in het hoenderhok gooien...

 • no-profile-image

  onno

  Louisa.
  Het blijkt dus wel hoe een deel van de mensen berichtgeving leest.
  'Fokdieren lijden honger', dat is alles wat er opgeslagen wordt in de harde schijf in het hoofd van deze azijndrinkers.
  Heb je misschien ook gelezen waar het over gaat? Heb je misschien ook een antwoord op de heel redelijke relativeringen die worden aangedragen?
  Of hoor je gewoon bij de 10%, mensen die altijd zeuren: dan is het te koud, te droog,te nat, mama hij kijkt naar mij, bler?!....
  Met deze 10 % hoeven we daarom ook geen rekening te houden, gaan we toch niet redden. Die gaan maar elke zondag voetbal kijken, kunnen ze de coach vervelen.

 • no-profile-image

  koetje

  Sorry Hans maar waarom noem jij een ex-boerin een buitenstaander?Onno's voorliefde voor mega is wel bekend maar hier hoeft niet iedereen het mee eens te zijn.

 • no-profile-image

  O

  Ik vind dat supermarkten ook alles gratis in de schappen moeten leggen, nu wordt ik beperkt door mijn budget en kan ik niet zo veel eten als ik wil. SCHANDE!!! ONRECHT!!! MENSONWAARDIG!!!

  Oja en ik vind ook dat het aan huis bezorgt moet worden *gratizzz* anders wordt ik belemmert door m'n conditie als ik steeds heen en weer moet en krijg ik honger!!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Fokdieren hebben trek zou dus een veel betere en eerlijke titel geweest zijn om de werkelijke situatie te beschrijven omdat van honger geen sprake is. Zo'n titel brengt echter niet veel geld in het laadje bij varkens in nood. Dat fokdieren trek hebben is normaal. Dat is presies het zelfde als bij mensen. Ik heb op dit moment ook trek in een snack. Wij als mensen moeten zelf de discipline opbrengen om niet alles te eten waar we toevallig zin in hebben anders zijn we binnen de kortste keren moddervet. Er zijn veel mensen met een eetprobleem voor wie het goed zou zijn dat hun dieet door iemand wordt aangepast aan hun behoefte zoals boeren voor hun fokdieren doen.

 • no-profile-image

  janjaap van der klop

  Dat zijn geen varkens Wipstaartje. Wat jij hoort dat is de maag van die varkenshouder. De man is tot op het bot uitgemergeld door alle acties van Wakker Dier. Hij lijdt dag en nacht honger.

 • no-profile-image

  Louisa

  en de bio-idustrieel gaat fijn om 18.00u aan tafel opdat zn buikje fijn gevuld zal worden . Maar de echte boer is niet veel anders want hij zoekt fijn schaduw onder de parasol op snikhete dagen terwijl zn dieren in de brandende zon in de wei mogen creperen.

 • no-profile-image

  Zeug

  Fokvarkens krijgen voldoende te eten. Door de andere samenstelling, energiegehalte en ruwe celstof raken de varkens minder vervet. Zowel het varken als de boer hebben er geen baat bij dat een varken honger heeft. Maar ja vanavond wel weer een uitzending van Netwerk hierover. Over de onderzoeken rond de Oostvaardersplassen, 75% van de populatie dood, hoor je weer niks.

 • no-profile-image

  ??

  @klaas bedankt dat je het antwoord geeft dat we jou dus niet serieus hoeven te nemen. EU weet je, heeft regels waar wij in NL ook onder vallen, als je dus wat meer verdiept in wetten, de EU en over de agrarische sector misschien kan je dan ook serieus worden genomen :)))))

 • no-profile-image

  onno

  Ik sta ook een beetje met verbazing te kijken dat men verschillende voersupplementen weer toelaat. Misschien is het tijd dat we als agrariers daar eens niet aan meedoen.Genetische manipulatie als produktie verhogend middel, in feite snel kruizen, zie ik niet als een groot probleem. Maar aardappels met een aardbeien smaak ziet niemand op te wachten. Ook waar we als landbouw wel mee op moeten passen is het trademarken van akkerbouwgewassen, vee etc. Monsanto doet dat op een heel slinkse manier. Cargill kan er ook wat van.
  Daar mag de LTO wel eens even over aan de bel trekken. Of Greenpeace, of PETA. Doen ze ook eens wat zinnigs

 • no-profile-image

  nvv er

  Wat is die annechien toch een ... ... .ijf
  Wat had ze toch een zwak verhaal IK VIND dat mijn zeugen er goed uit zien is toch een uitspraak van niks . Voor een paard,hond en MENS is beperkt eten ook veel gezonder en veel eten is ook aangeleerdt Ik denk in de winter als mijn varkens lekker warm liggen te dutten dat ieder wild zwijn er jaloers op is als ie de hele dag in de kou eten moet zoeken maar niks vind, dat is wroeten uit ellende ipv weelde
  En snapt zij niet dat die hans baaj blijft zeuren anders is hij zijn mooi betaald baantje kwijt toch

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Beste Klaas, als jij een echte vent was had je ook je achternaam onderaan je reactie gezet. Het gaat in het geval van varkens om de zeugen. Zeugen lijden geen honger. De meeste zeugen worden wel beperkt gevoerd. Maar beste Klaas, jij eet toch ook beperkt. Ik wel. Anders werd ik tonnetje rond en dat is niet gezond voor mij. Net zo min als voor mijn varkens. Enne, het is verplicht om permanent drinkwater aan de varkens te verstrekken. Daar wordt ook op gecontroleerd. Mij lijkt het handiger als je ook de feiten even controleert. Kijk vanavond eerst even naar NOVA en reageer dan weer.

 • no-profile-image

  ??

  @klaas lees het nu nog eens en dan tel je tot 10 en lees het nog eens. Ik vraag jou, kom eens met een oplossing die zou werken, snap je de vraag?

 • no-profile-image

  Evert

  De fokdieren rantsoeneren is helemaal niks mis mee, dat zouden ze bij de mensen ook moeten doen, dan kon de zorgpremie met 25% naar beneden. Iets uitkramen waar je geen verstand van heb is wel heeel makkelijk.

 • no-profile-image

  ??

  Zo jammer, dat er nu wel een discussie is en dan zo´n Katja weer alleen onzin kraamt.

  Wat LTO wel meer kan doen, leren van die rare clubjes over hun manier van communiceren met de pers. Want dat mis ik nogal eens.
  Zo weet ik dat er in Zweden/Denemarken, bv: festivals worden bezocht met een grote Amerikaanse truck van Arla, waar dan veehouders aan burgers uit leggen over hun bedrijf, dit is zeer effectief.

 • no-profile-image

  ??

  Louisa beetje one liners erin gooien, donder toch op met deze slags meuk zonder onderbouwing.

 • no-profile-image

  Klaas

  Als je op de plek van je naam en je woonplaats alleen maar in staat bent om 2 vraagtekens te zetten,dan vraag ik me af hoe laag jouw IQ is. Ooit weilanden op snikhete dagen gezien vraagteken? Duizenden weilanden ZONDER enige schaduw!!!! En die boeren maar rondjes gaan zwemmen in de plaatselijke rivier omdat ze het zo warm hebben. Te schandelijk voor woorden!

 • no-profile-image

  onno

  Ben altijd blij dat we een discussie op nivo krijgen hier..
  Annechien, misschien is het een idee om eens een beetje duidelijker te zijn over hoe het reilt en zeilt in de veehouderij.
  Varkens worden gelimiteerd gevoerd op ENERGIE. Net zoals veel mensen in Nederland wel eens beter een stukje sla zouden kunnen eten ipv volproppen met bier, cola en chips.
  Het tekent de 'dierenvrienden' hoe ze reageren op zaken, zoals ze gaan. Dom geboren en weigeren om iets bij te leren.
  Ik ben er ook niet voor om koeien buiten te laten in dit hete weer. Maar ja, van wie moest dat ook alweer? Dezelfde brulkikkers die nu schreeuwen om ze binnen te doen.
  Als je nu werkelijk eens je ogen open gaat doen ipv alleen maar schreeuwen als een speenvarken, dan zou je zien dat koeien, als ze vrijwillig de keus hebben, maar een paar uurtjes buiten willen. Als ze vol zitten... Daarna sjokken ze mooi weer naar hun stal, gekoeld met ventilatoren, uitgekiend fris voer, schone bedden en veel licht.
  Ik weet dat ik nu zal worden vol gescholden voor van alles wat los en vast zit, maar jullie gaan je gang maar. Feiten zijn zo...

 • no-profile-image

  ??

  Als je nu een real antwoord had iemand jou nog serieus genomen!
  Verder wens ik er maar niet op in te gaan!

 • no-profile-image

  Klaas

  Je kon mijn woorden niet beter kracht bij zetten dan met jouw inhoudsloze antwoorden (wat ben jij dom zeg... te triest voor woorden). Dit is dus weer een voorbeeld waarom we nog een lange weg moeten strijden tegen de vlees- en zuivelmafia. Maar uiteindelijk zullen we die winnen. Voor de dieren.

 • no-profile-image

  onno

  Katja, Of de zelfbewierooking van zogenaamde dierenvrienden, die graag de Oostvaarderplassen als blueprint zien van de Nederlandse veehouderij.... Zo komen we er in ieder geval niet uit.

 • no-profile-image

  gert

  hallo lieve mensen ,dit staat allemaal in de krant van fabeltjesland,met de groeten van Marianne

 • no-profile-image

  wijnand

  Heb even wat reacties gelezen, je haalt de kenners er zo uit. Er bestaat inderdaad een groot verschil tussen honger en trek. Varkens en kippen hebben net als de mens "trek in eten". De boer voorkomt dat de dieren door een ongebreidelde eetlust te vet worden, met alle gevolgen van dien. De mens daarentegen is nagenoeg niet in staat om zijn/haar trek in eten te beteugelen. Met als gevolg: dikke mensen die allerlei ongemakken hebben. Versleten ledematen en gewrichten, hart en vaatziekten etc. De boer voorkomt dat zijn /haar dieren deze ongemakken krijgt. De dieren blijven in een optimale conditie. Zouden de mensen ook zo leven, waren er veel minder gezondheidsproblemen. Het is niet voor niets dat de afrikaanse mensen die het uiteindelijk redden, veel sterker zijn dan hun westerse aardgenoten. Wanneer wij de dieren de westerse leefstijl aanmeten, kun je spreken van mishandeling.

 • no-profile-image

  onno

  30 jul 2010 22:02

  Overigens ben ik wel lid van de Partij voor de Dieren. Kijk in wezen hebben ze wel gelijk natuurlijk. Ik zit er zelf helaas vaak naast. Ik haal mijn info hoe met dieren om te gaan uit boekjes.

  Geplaatst door Onno, Kiev


  Dat is lachen, iemand heeft mijn naam gebruikt...
  Getuigd van nivo.. maar ja, dat waren we al gewend.

 • no-profile-image

  Wijnand

  Jim, ik heb iedere dag trek in eten. Maar ik beperk mij tot het noodzakelijke. Ik ben in een perfecte conditie, met alle voordelen van dien. Ben jij zo'n dikkertje die na 100 meter al staat te blazen? Die iedere keer wanneer die "trek" heeft naar de vreetschuur loopt? Waarschijnlijk wel, anders zou je niet zo'n onzin uitkramen. Jij bent zo'n type dat het westerse levendje normaal vindt.
  Jouw soort is verwend met luxe die nergens voor nodig is.
  Ga zelf eens terug naar de basis, gezond eten (incl een stukje vlees) en hard werken. Dat is voor de meesten een vies woord.

 • no-profile-image

  wijnand

  Louisa, je spreekt de feiten tegen. In afrika zijn de mensen schraal en zetten inderdaad de ene na de andere baby op de wereld. Dit gebeurt omdat de meesten binnen een jaar weer sterven. Om toch een bepaald nageslacht te hebben luidt het motto veel geschoten is altijd wel een keer raak.
  Wat is erger, weten dat er iets lekkers in de kast ligt om te eten en het niet mogen hebben of wel zin hebben in iets te eten, wetende dat het er niet is. Ik kies voor het laatste.
  Louisa, jij bent zeker ook zo'n type die eigenlijk 15 kg te zwaar is, maar waar niemand wat van zegt. Het is "not done"om daarover te praten. Vrouwen die te dik zijn en op die manier moeite hebben met kinderen krijgen. Te vette zeugen worden moeilijk dragend en hebben meer moeite met het werpen. De biggen zijn te zwaar en onregelmatig. En vervolgens is de melk van mindere kwaliteit, zodat de biggen weer aan de schijt komen. Bij de mens is het dito.
  Ben jij ook zo'n type?
  Er zijn overigens ook wezens die zich in slechte omstandigheden juist niet voortplanten. Deze wezens zijn slim, houden rekening met de ervaring uit het verleden.De mens zou ook eens moeten nadenken over het voortplanten. De natuur regelt het zelf. Alleen beschikt de mens steeds weer over de middelen om de natuurwetten te omzeilen. Wetenschap en godsdienst liggen elkaar daarom niet zo.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het hele artikel staat op http://media.varkensinnood.nl/website/honger/rapport_honger.pdf Het punt lijkt mij niet die varkens in Nova, leuk met dat stro, en of die honger heeft of niet. Op het oog zagen die er prima uit.
  Daarom mijn vraag ook, is dat een concept, zo ja hoe heet dat concept en hoeveel bedrijven hanteren dat concept? Kijk het artikel gaat ook over de plof kippen, die binnen 6 weken geslachtsrijp zijn. Dat zijn bewuste genetische keuzes om zo snel mogelijk kilo vlees te maken en af te zetten. Het voedsel en water schema is daar opgericht. Zolang water bijdraagt aan de kilo, zal het zoveel mogelijk water krijgen, ook het voedsel zal zo effectief zijn alleen voor de kilo te krijgen, niet of het uitgebalanceerd is op een breder vlak, nee alleen voor de vlees kilo. Dat heeft niets met enige vorm van dierwelzijn te maken en dat is het doel ook niet van die keuze. Dus ik denk ik dat de veeindustrie niet professioneel is. Het houders systeem is zeer dieronvriendelijk en het enige doel is snel kilo vlees. Ik snap niet dat deze sector zich zelf professioneel noemt, en dan ook nog verbaasd is als mensen burgers of organisaties hier iets van vinden.

 • no-profile-image

  erik

  Ik ben het eens met H. de Waal.
  Het valt me op dat veel mensen steeds beginnen over iets anders.
  Een afrikaan met één doperwt in z'n maag..
  Het armste deel van de bevolking is ook blablabla.
  Hoe we het ook wenden of keren, het laten hongeren van Dieren is wreed en verboden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het gaat vooral om de centen Hans. Varkens in nood moet nu en dan met iets schokkends in het nieuws komen om hun inkomsten op pijl te houden. Neem de moeite en kijk Nova op uitzending gemist en wees getuige van het feit dat bij varkens in nood iedere vorm van kennis ontbreekt.

 • no-profile-image

  katja

  Han uit Meshovsk. er komt binnenkort een tijd dat agri-migranten de hete adem van beschaafde mensen overal- tot op het ruimtestation MIR desnoods- in hun schaamhaar zullen voelen. Vluchten kan dan niet meer, maar als kapster wil ik jullie gaarne van je dieronvriendelijke pikkuifjes afhelpen! Met een Skill of handmatig!

 • no-profile-image

  de heus veevoeders

  Heel jammer dit verhaal van varkens in nood dat men daar denkt dat alle varkens worden verwaarloosd. Het niet eten geven is toch een vorm van verwaarlozing. In al die jaren dat ik nu in de varkenshouderij werk heb ik nog nooit moedwillig een varken zijn brok onthouden, zelfs als de biggen op trnsport gaan naar de vleesvarkens stal zorg ik er nog voor dat ze met maagvulling de vrachtauto op gaan.

  Misschien is het beter voor varkens in nood om eens hun horizon te verbreden en verder te kijken dan alleen nederland, hier wil men met alles voorop lopen. En ik kan me niet voorstellen dat dat op den duur beter is voor de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Han, het laatste dat je moet doen is de LTO aansporen om in overleg te gaan met al die enge clubjes. Dat doen ze al meer dan wenselijk is, inclusief LNV. Ze hebben de landbouw al grotendeels uitgeleverd. Bovendien heeft het geen enkele zin om in overleg te gaan met dergelijke clubjes, omdat deze alleen uit zijn op jouw vernietiging. Overleg heeft alleen zin als beide partijen voor rede vatbaar zijn en elkaar tegemoet willen komen. Dit ga je niet beleven met die lui.

 • no-profile-image

  Klaas

  Ik wist al vraagtekentje dat jouw IQ erg laag is. Je bevestigt het met jouw antwoord alleen maar meer. Als je je had verdiept in mijn antwoord (wat blijkbaar erg moeilijk voor je is gezien jouw lage IQ), had je gelezen dat ik het had over BEGINNEN in Nederland. Ooit van het woord REVOLUTIE gehoord jochie? Of heb je dat nog niet gehad op jouw schooltje? Tis altijd het zelfde met die veehouders. Kom je met kritiek staan ze met hun mond vol tanden. Kom je met een oplossing begrijpen ze je niet omdat ze te dom zijn om je te begrijpen. Tja...

 • no-profile-image

  john

  toevallig dat met het toenemende overgewicht bij mensen er tevens meer vruchtbaarheidskliniken nodig zijn om ons zelf aan nakomelingen te helpen.. na vele dure hormoonbehandelingen is het laatste advies om een flink dieet te volgen en dan werkt het wel in een keer allemaal.. oh ja wij hebben trouwens voerstations en drie keer raden wat die varkens doen: in een keer het hele portie voer opeten terwijl ze er de hele dag over kunnen doen. Dit doen we nu ook in de boxen en de varkens hebben meteen een verzadigd gevoel en liggen de rest van dag lekker rustig te genieten van een volle maag. Gedurende 8 uur elke paar minuten een beetje voer verstrekken is een grote ramp.. er komt dan veel onrust en de buik raakt niet verzadigd. Maar ja dit zijn dingen waar mannen als klaas nooit over nagedacht hebben, mannen als klaas staan heel ver van de praktijk af en weten niet waarover ze praten! Loop maar eens week mee op goed varkensbedrijf dan praat je wel anders.. maar welke boer wil er nu zo'n stugge papagaai als jou in de stal? ik in ieder geval niet.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Anne, worden de hongerlijers waar jij op doelt ook voor de fok gehouden dan? Maar we zitten toch al met een véél te grote wereldbevolking? Die 7 miljard tweebenige allesopvreters horen er maximaal 1 tot anderhalf te zijn! Subiet dicht dus met die voerautomaten en alle stalcomputers minstens een eeuw op slot!

 • no-profile-image

  hans

  Onno daar zit het probleem , die gedachten kunnen buiten staanders niet plaatsen , hoe goed je het ook doet met de zelfde voorzieningen . Voor hun is en blijft dat er dan een uitbreiding heeft plaats gevonden hoe goed je het ook doet . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je zegt het goed Jan,.....FAO en WHO "hebben bepaald"..... wetenschappelijk is dit allerminst.

 • no-profile-image

  john

  ik weet niet of deze varkens voor een concept gehouden worden, maar dit is wel een vorm van een groepshuisvesting. Over krap drie jaar liggen alle zeugen in groepshuisvesting. Dit kan zijn op stro met stations, op beton met voerstations, in boxen met uitloop, of in groepshokken. De varkens hebben in alle systemen veel bewegingsvrijheid en daar draait het toch om denk ik.. Daarnaast kan er veel en divers afleidingsmateriaal aangebracht worden in de stallen. Maar in alle gevallen geld: eerst moet de huidige inrichting terugverdient worden voordat er geinvesteerd kan worden in nieuwe. Veel bedrijven zullen deze maateregelen dan ook pas uitvoeren op het laatste moment, en gelijk hebben ze, de bedrijven waar de aanpassingen al zijn gedaan zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid of de inrichting was er al versleten. Maar ooit zullen al onze varkens een huisvesting vinden in een diervriendelijk systeem. oh ja doordat de zeugen nu bijna 30 biggen maken i.p.v. van 24 hoeven er 20% minder moederdieren gehouden worden. 20% co2 besparing in 7 jaar tijd. daar kan geen enkele andere sector in nederland aan tippen. Waar blijven onze schouderklopjes?

 • no-profile-image

  gerrie

  1000000000 mensen ook!!!! Denk daar maar eens over naar.

 • no-profile-image

  koetje

  @Onno,reken er maar op dat die onderbuikgevoelens,geholpen door de linkse media alleen maar gaan toenemen,want het is net een besmettelijke ziekte en niet alleen in NL.

  Wel eens zo'n show van Ophra Winfrey gezien?
  De landbouw roept het ook een beetje over zich zelf af,we willen niet enten want dan verspelen we belangrijke afzetmarkten.Nu willen we het diermeel weer gaan toestaan,want ja waarom zou je al dat kostbare spul weggooien,voor die paar BSE-koeien?Het zijn niet de belangenbehartigers die iedere de klappen krijgen maar de boeren.Sleep die lui met hun flut-rapporten een keer voor de rechter want ze zijn maar op één ding uit.

 • no-profile-image

  katja

  Onno, werk jij daar in Kiev nou maar megaschalig voor Ivan, Oleg, Olga en Ivanka, dan dop ik hier mijn zelfgeteelde-stralingsvrije- boontjes wel. Ongelofelijk al die boerenzelfbewieroking in dit forum, dat feitelijk over het rantsoen van moederhennen en fokzeugen gaat. En maar katten op andersdenkenden en vooral op de consumenten. En natuurlijk op 'links', want die zijn de schuld van alles!

 • no-profile-image

  Patrick

  @John dank voor het antwoord. Toch is het belangrijk voor de beeldvorming van beelden op NOVA met varkens in de stro of het een concept is of niet. Ook hoeveel bedrijven dit nu hanteren. Kijk selectief shoppen in beelden en materiaal doet iedereen. Maar als deze varken en haar houdersysteem nu maar 0,5 % is van het totaal, dan ben ik benieuwd hoe die andere 99,5% van de varkens gehouden wordt, luxer, slechter, modderpoel etc? Ook is belangrijk of het bedrijf van Anechien ten Have winst draait uit normale bedrijfsvoering, en of het haar collega's met zelfde concept ook lukt. Ze is voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland en als vice-voorzitter van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Wat prima is op zich, maar ben benieuwd of die andere inkomsten aangewend worden voor huidige bedrijfsvoering of uitbreidingsplannen. Als dat zo is, is de weergave van NOVA zeer selectief, mooie LTO PR, en zoals gezegd selectief shoppen doet elke organisatie op zijn tijd. Maar dan is het wel even duidelijk. Zeker is een mooie en betere richting dat er een plan is dat zeugen in groepshuisvesting komen, afleidingmateriaal hebben etc en doel diervriendelijk systeem is voor alle varkens. Prima inspanning, compliment voor de inspanning. Ook ben ik zeker van mening dat dat betaald moet worden, omgeschakeld moet worden etc. Maar dat zal uit de sector zelf moeten komen, VION, slachters verwerkers en eventueel supermarkt. Het is een sector verantwoordelijkheid die nooit genomen is, dus verwacht geen compliment als de sector het wel gaat nemen. Want dat had men al moeten doen. Het afschuiven op de consument is zwaar ongepast. Altijd maar zeggen, als de consument koopt, dan leveren wij, als de consument meer betaald veranderen we de welzijns normen. Kijk ik noem dat zeer zware ontrekking van eigen verantwoordelijkheid vooral van de sector, politiek en boerenbelangen behartigers. Geen consument staat nu in de winkel te vragen, mag ik een kip met extra water, of mag ik een kip met veel ESBL en een beetje antibiotica. Dus ga aub niet doen dat de consument de schuldige is aan het falen van de sector en de veeindustrie. Veilig voedsel produceren zou het enige doel moeten zijn, in samenhang met dier en welzijn. Als je geen veilig voedsel kan produceren volgens een houders systeem omdat het dier genetisch verknutselt is alleen voor de kilo's, waarom stopt de sector dit concept dan niet? En levert het de boeren een concept wat wel haalbaar is.

 • no-profile-image

  Intensieve

  Maar wat is dan werkelijk van belang in het leven, LTO-mopperaar? Een beetje ompielen met kleine kalfjes, of n efficiënt bedrijf en tijd+geld voor je gezin?

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Die tijd voor mijn gezin heb ik óók, intensieve veehouder. Ik combineer juist mijn bedrijf met mijn gezin. En wat ik van belang vind; als een kalfje (of welk dier dan ook) iets mankeert, dat je je er voor inzet om zo'n beest weer in de benen te krijgen en dan niet met geld als eerste gedachte. Laatst hadden we hier een pink die met z'n poot op een rare manier onder het voerhek was beland. Veearts erbij, conclusie: gebroken. De veearts trok meteen een spuit tevoorschijn want, niets meer waard. We hebben hem met veel liefde en geduld weer opgelapt en onlangs heeft-ie voor het eerst gekalfd. Prachtig toch, als je zo'n beest dan weer glanzend van gezondheid in de wei ziet lopen? Hetzelfde geldt voor het grootbrengen van lammetjes met de fles. Ik vind het geweldig hoe zulke beestjes jou als moeder zien en achter je aanlopen. Ook de volgende jaren komen ze nog steeds bij je als je weer nieuwe flesselammeren hebt. Nog een voorbeeld: Toen we vroeger de koeien nog op de grupstal hadden, was er één lam dat steevast uitbrak als de koeien thuiskwamen. Hij ging dan drinken bij een bepaalde koe die dat goed vond. Hij wist deze koe dan ook precies te vinden. Bij ons op het erf lopen nog kippetjes met kuikens, er spelen jonge poesjes en elk dier heeft zijn eigen karakter. Kijk, dat zijn de dingen die een boerderij zo leuk maken. Dit gaat allemaal verdwijnen omdat het allemaal zo hard, zo zakelijk wordt. Ik geef toe dat onze manier van boeren niet efficiënt is en rijk zullen we wel nooit worden, maar ons leven kent een andere rijkdom.

 • no-profile-image

  hans

  Koetje boe , buiten staanders zijn voor mij mensen die niets of beter gezegd geen gevoel hebben met het agrarische .Dat deze ex boerin ter sprake is in dit verhaal betekent voor mij dat ze betrokken is met de sector hoe oud of jong deze ex boerin ook is. Sorry dat jij dat verkeerd begrepen hebt . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hans Baay, directeur van Stichting Varkens in Nood, zegt letterlijk (!!!!) in de Nova-uitzending (19.25 minuten) "Krijgen ze meer te eten dan Ploffen ze eigenlijk uit elkaar" (Dan denk ik met een nare bijsmaak in mijn mond aan die engelse vrouw die zich pas geleden heeft doodgegeten:) Is dit echt wat de Stichting Varkens in Nood wil? Of!!! word het nu eindelijk eens duidelijk dat deze Stichting bezig is met een heksenjacht op varkensboeren die toch echt het beste voorhebben met hun varkens, zijnde hun inkomen, waar ze afhankelijk van zijn???

 • no-profile-image

  frank

  Hans Baay moet wel wat roepen anders komt er geen geld meer binnen. Ik weet dat hij dit nu al voelt. Hij wil ook zijn eigen gecreeerde baan behouden en kantoor en een auto en een faz enz enz. Hij weet dat dit niet gaat lukken. helaas voor hem lukt het hem niet gewoon zonder leugens de kost te verdienen

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat is nu precies wat ik bedoel, Koetje Boe. Voor de buitenwereld zijn we een sector die zich niets aantrekt van wat er in de maatschappij leeft. Ondanks alle kritiek (terecht of niet) gaan we gewoon door met megastallen, genetische manipulatie, het weer gebruiken van diermeel, kijk wat er nu weer speelt bij van Drie. Moeten we straks inderdaad kalveren af gaan maken? Je hoeft niet slim te zijn om te voorspellen hoe de maatschappij hierop reageert. Zo maak je jezelf als sector niet populair. Niet alle ontwikkelingen zijn vooruitgang.

 • no-profile-image

  john

  er zit gewoon een groot verschil tussen honger en lekkere trek.. als we de hele dag aan dat laatste toegeven krijgen we allemaal vette dieren en veel problemen met gezondheid. Wel is het zo dat de dieren een hoge voeropname capaciteit hebben om de dieren toch een verzadigd gevoel te geven verstrekken we nu het portie voer voor de hele dag in een keer. Hebben nu ook veel minder stereotiep gedrag in de stal en de dieren zijn rustiger. Ook wij als boer proberen het onze dieren naar de zin te maken. I.p.v. gheel hard te roepen dat onze dieren honger mag je toch wel eerst even verdiepen in de materie! De cyclus van een zeug is 21 weken, 4 weken in de kraamstal krijgen ze zoveel voer als ze op kunnen en om kunnen zetten in melk. 1 week staan ze in de dekstal, hier krijgen ze ook zoveel mogelijk voer (wat ze op kunnen) om de eisprong te stimuleren. Daarna krijgen ze 6 weken lang 2 keer het onderhouds voer om terug in conditie te komen en de nieuwe vrucht goed te laten ontwikkelen. Deze voergift ligt tegen de maximale opname capaciteit aan. na deze periode zijn de zeugen weer in optimale conditie.. totdat de dieren werpen krijgen de zeugen een voergift die zo groot is als het 1,5 keer het onderhoudsvoer met als extra gift om de de vrucht goed te laten ontwikkelen. in stallen waar zeugen onbeperkt kunnen eten zien we de zeugen ook aan het begin van de dracht veel voer opnemen. als de dracht verder vordert daalt de voeropname. Dit beeld proberen we nu met de huidige voerschema's te volgen. Ook wij boeren leren nog elke keer bij over onze dieren. Tja en die flauwelkul dat we 500 miljoen dieren naar het slachthuis sturen.. hoeveel mensen hebben we nodig om 500 miljoen dieren te vangen in het bos? want dat is ons natuurlijk gedrag: jagen en verzamelen!

 • no-profile-image

  henk

  De kop v/h artikel wekt de suggestie dat de dieren ondervoed zijn. Ik weet bijna zeker dat als je de dieren onbeperkt laat eten dat ze veel meer problemen krijgen dan wanneer je ze gewoon voert op een goede conditie.
  Wereldwijd gaan er nog steeds meer mensen dood aan te veel voedsel dan aan te weinig voedsel dit is raar maar waar.
  Ook de zgn. dierenliefhebbers met honden en paarden moeten eens kritisch kijken naar hun veelal veel te dikke dieren en als ze dan toch bezig zijn moeten ze ook zelf eens op de weegschaal gaan. Dik is echt ongezond!!

 • no-profile-image

  ??

  Wat mij op Foodlog opviel, is dat A Hans Baay zelf niet reageerd(of ik heb het over het hoofd gezien) en dat Liesbeth door de week wel een hard voor varkens(dieren?) heeft maar het weekend is ze activiste af?
  Zo makkelijk zo rol spelen.
  En dan de twitter van de Amsterdamse varkenhouders/pension houdster van varkens.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het klopt wel degelijk dat fokzeugen honger lijden. Ik kom iedere dag langs en fokzeugenhouderij en vanaf de weg kan ik hun magen horen knorren!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste NVV-er, Annechien ten Have praat niet voor zichzelf maar in naam van LTO. En dan weet je het wel, hoop ik? Want LTO is alleen maar met eigenbelang bezig.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Fokkerij ont-aard meestal in eenzijdigheid, met vaak extreme gevolgen!!!... Die dan weer afwijken van het betreffende voorgeslacht. Ik vraag mij ook wel eens af; is het nodig de lat steeds hoger te leggen???

 • no-profile-image

  Klaas

  Ik wil jou wel een antwoord geven hoor jongen op een kwestie die je zelf niet weet te beantwoorden. We beginnen met een vlees- en zuiveltax. Dan vervolgens de hele commerciële vee-industrie afschaffen. Te beginnen in Nederland. Omschakelen naar een plantaardig voedselpatroon. Geen dieren meer als productiemiddel. Geen handel meer in dieren. Wij als lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld. Slavernij werd ook ooit afgeschaft, vrouwen hebben kiesrecht gekregen, kinderarbeid is verboden. Een volgende logische stap is een verbod op de commerciele veehouderij. Niemand heeft vlees en zuivel nodig. Het is ook nog eens veel gezonder. Maar bovendien hoeven dieren niet meer te lijden nota bene voor een product waar je als mens ook nog eens kanker en hart- en vaatziekten van krijgt. Pas dan kunnen we zeggen dat de beschaving van de mensheid weer een stuk is verbeterd. En ik weet niet of jij in God gelooft, maar God heeft nooit dieren gemaakt om te laten LIJDEN voor de mens. God is liefde. De vee-industrie is de hel. Denk daar maar eens over na.

 • no-profile-image

  cor van den berg

  zou het geen goed idee zijn als de actie gericht werd op ons mensen om die ook niet tot verzadiging toe te laten eten. Dát zou een heleboel overgewicht schelen met alle negatieve én maatschappelijk ongewenste consequenties van dien.

 • no-profile-image

  ??

  Katja reageer eens inhoudelijk of met iets dat je laat zien dat je er echt inhoudelijk naar hebt gekeken, maar de "kappersgelul" zit niemand op te wachten.
  Inderdaad Onno daar zouden ze wat meer naar moeten kijken, want er is straks een wek ingeslagen die we niet kunnen omdraaien.

 • no-profile-image

  Jorien de Lege

  Het argument van Ten Have gaat maar ten dele op. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat afleiding en betere levensomstandigheden kunnen helpen, maar het is niet meer dan een symptoombestrijding met een magere opbrenst. Stereotiep gedrag door honger en frustratie neemt inderdaad af bij meer afleiding en strooisel, maar het feit blijft dat dieren standaard een voerbeperking tot 40 procent opgelegd krijgen. Omdat ze het voer dat ze wel krijgen in korte tijd naar binnen schrokken en niet zoals in de natuur bijna 8 uur rondscharrelen voor hun eten, heeft 50 procent van de varkens (zeugen en vleesvarkens samen) bovendien maagaandoeningen zoals maagzweren. Het probleem is het systeem: we hebben dieren gecreeerd met een totaal verstoorde voedingscyclus om maar zo snel mogelijk zo veel mogelijk gewicht te krijgen. Met gezondheidsproblemen, frustratie en stereotiep gedrag tot gevolg. Een rammelende maag wordt aangemerkt als de hoogste mate van ongerief, en terecht. Als we mensen driekwart van hun leven op een dergelijk hongerdieet zouden zetten, zou het huis te klein zijn. Dan zeg je toch ook niet dat een beetje afleiding voldoende is?

 • no-profile-image

  ??

  Klaas zolang jij niet serieus met een oplossing komt die volgens jou werkt, neem ik jou zeker niet serieus. Hoe groot is Rotterdam, en zonder achternaam hoe serieus moet ik jou neem? En aan de manier van schrijven vermoed ik eerder dat ik met een gefrusteerd kereltje te maken hebt, die dan ook niets van de sector af weet en alleen maar eenzijdig zijn info vergaard.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  klaas je moet wel weten dat de gemiddelde student die boer wil worden slimmer zijn dan jij denkt. jij stampt de boeren weer de grond in met joun praat maar als puntje bij paaltje komt dan sta jij met de bek vol tanden.

 • no-profile-image

  ??

  Klaas zelfs al eens een poging gedaan om een bedrijf te bezoeken of om mensen te overtuigen toch een wat duurder stukje vlees te kopen?
  Vast niet, hier beetje roepen en dan zich zelf dierenvriend noemen.

 • no-profile-image

  ??

  Onno, daarom reageer ik niet eens zo serieus meer en zeker niet onder mijn eigen naam, aangezien je dan wel wordt bezocht.
  Ze willen het toch niet begrijpen, is maar een kleine kern en dan heb je nog een paar "bekende" Nederlanders die zich graag voor zo´n karretje willen laten zetten, goed voor het imago of zo.

 • no-profile-image

  onno

  Klaas.. Precies op nivo, jochie. Gelukkig dat de minderheid nooit iets door de strot van de meerderheid wil duwen. Jij gaat in ieder geval niet bepalen wat ik doe en eet. Er staat wel meer in de bijbel, over priesters en prekers. Maar goed.
  @??.. Word ik dan bezocht? Dat wordt lachen...Zie , dat reactionaire toontje ken ik ook. We moeten ons eens niet stil houden als agrariers.

 • no-profile-image

  heilig

  Riky, sorry hoor maar mag ik er even op wijzen dat kerk in actie en tijdje geleden het boerenmoordplan steunde van oa wakkerdier ?? Zonder enige vorm van kennis omhelsden kerk in actie die waardeloze plan. Dit heeft mij ervan overtiugd om nooit meer naar de kerk te gaan en mijn kinderen worden ook niet meer gedoopt. Als zulke mensen beslissen over onze toekomst dan hoeft het voor mij niet meer. Laat de kerk eerst eens zijn eigen problemen oplossen en kom dan maar weer terug met jou kerkelijke onzin.

 • no-profile-image

  onno

  @koetje. Mijn idee van agrarisch ondernemen hoef je ook niet over te nemen. Waar wel mee uit gekeken mee moet worden is om alles in hokjes te duwen, waar het ene hokje het andere hokje beschuldigd van dieren mishandeling of wat dan ook. Moet wel op ratio gebaseerd zijn en niet op 'onderbuik gevoelens'. Door dat laatste hebben we in de landbouw al ellende genoeg van zgn belangenbehartigers.
  Let maar op: het volgende drama gaat zich afspelen in de kalverhouderij, waar Van Drie iets heeft gezegd wat onherroepelijk reacties geeft.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Weer zo'n voorbeeld: abortuspraktijk in Nieuw Zeeland onder vuur. Dit is nu precies wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  katja

  Onno, vanuit Kiev misschien moeilijk te zien, maar er zijn verrekte weinig Nederlandse natuurliefhebbers die nog iets zien in de Ovpl en in natuurontwikkeling met jaarrondbegrazing. En terecht. Want zelfs nu groeit er nog geen fatsoenlijke spriet gras in dat hele gebied! En dat ligt pertinent niet aan de droogte. En evenmin aan de begrazing. De bodem is dood en dus groeit er gewoon niks meer. Chau!

 • no-profile-image

  ??

  @klaas het toppunt van domheid of gewoon te weinig kennis van het internet,zolang het AGD niet een normale inlog heeft waarbij je met naam en achternaam en plaatsnaam en al moet registreren zegt me de naam klaas, louisa jantje helemaal niks.
  Dus jij wil nu zeggen de dieren moeten binnen blijven? Ja de boeren dan alleen zwemmen, weinig platteland gezien zeker.

 • no-profile-image

  ??

  Jorien en hoe zijn we tot deze situatie gekomen?
  Door consumenten die liever hun geld aan een derde vakantie spenderen, 2 auto etc, excuus nee, maar een consument vraagt goed en goedkoop voedsel. Wie is er fout?

 • no-profile-image

  ??

  Annechien, dit onderwerp komt op NOVA?
  Ik schrijf mijn naam er niet onder, omdat het gewoon niet serieus is en slechte ervaring.
  Trouwens toen met Femke was een mooie reportage! Erg interresant

 • no-profile-image

  Klaas

  Ach sodemieter op schijtluis dat je bent! Ik heb toch ook een naam en mn provincie. En je mag ook nog weten waar ik woon: Rotterdam-Zuid. Das voldoende hoor. En bovendien lees je niet wat er geschreven wordt; die dieren hebben geen SCHADUW in de weilanden! Wie heeft het over binnen blijven??????? Waarom geven die boeren die arme dieren geen schaduw?? Omdat ze het vertikken en lui zijn en niet willen dat er op alleen bepaalde plekken gescheten wordt!! En omdat ze zich NIET kunnen verplaatsen in het gevoel van een dier!

 • no-profile-image

  Klaas

  Vooral niet inhoudelijk reageren hoor... Tis altijd het zelfde met die veehouders... Als je met kritiek komt staan ze met hun mond vol tanden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Mooi voorbeeld waarom een fietsemaker niet achter de timmerman moet gaan staan om te vertellen hoe die zijn werk moet doen. Dat dieren beperkt gevoerd worden betekent helemaal niet dat ze honger hebben. Het betekent alleen dat we fokdieren niet de kans geven om zich mateloos vol te vreten. In het voer dat ze dagelijks krijgen zit alles wat ze nodig hebben en de stofwisseling past zich aan aan het volume van het voer. Hongerige dieren zijn ontevreden dieren. Ontevreden dieren presteren niet en vreten ook nog een hele boel strooisel op. Ik kan trouwens zelf ook veel meer eten dan goed voor me is en moeders wijst me er al op dat ik genoeg spek op de ribben heb.

 • no-profile-image

  ??

  klaas iemand die met goeie argumenten komt ga je een discussie aan iemand die alleen maar iets gelooft, moet je mee stoppen, dat is geen discussie maar een scheldpartij, zie jou antwoorden!

 • no-profile-image

  ??

  @klaas als je niet meer wil zeggen dan heb je het nog niet begrepen, die oostvaardeplassen worden niet gerund doer mensen met een agrarische achtergrond, dan was het niet zo gelopen.
  Dus weer een voorbeeld van geen verstand hebben van de zaken.

 • no-profile-image

  john

  je weet pas wat je mist als het er niet meer is.. in ieder geval de intensieve veehouderij is een verlengstuk van de akkerbouw, juist ja die velden waar aardappels, bieten, tarwe, mais, gerst, wortels, sla, aardbijen en ga zo maar door groeien. Al deze gewassen groeien van het zwarte goud wat onze varkens en kippen produceren.. daarnaast eten onze varkens en kippen weer een deel op van de oogst wat niet voor humane consumptie geschikt is. Dus een goede gezonde kringloop. Maar het is toch wel een prettig idee klaas dat jou vegetarisch diner gegroeid heeft van heerlijk zwart goud geproduceerd door onze hokdieren. Maar ik las net dat je uit rotterdam komt.. hebben jullie daar nog niet genoeg van die stinkfabrieken waar aardolie gebruikt wordt om kunstmest van te maken? want dat wordt de keerzijde...

 • no-profile-image

  Anne

  Is dit niet een actie waar het decadente westen voor paal staat,..... klagen over dat fokdieren honger zouden hebben omdat ze niet onbeperkt gevoerd worden?? ....Kom zeg, er zijn miljoenen mensen die echt honger lijden!!! Waar maken we ons druk om!

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Net een reportage over dit onderwerp gezien op NL 2, meneer van varkens in nood stond aardig in zijn hemd vond ik, Wageningen heeft dit uitgezocht volgens hem, waarna de onderzoeker even haarfijn uitlegd dat we honger en trek kennen, dieren lijken wel mensen wat dat betreft.
  Misschien wel leuk als je dit niet gezien hebt even uitzending gemist te kijken morgen. Uitzending van Nova.

 • no-profile-image

  john

  die hongerlijers die daar bedoelt worden kunnen ook prima fokken omdat ze niet te vet zijn.. de bevolking groeit daar niet voor niets te hard.

 • no-profile-image

  boer

  Wipstaartje, begrijp ik goed dat je hetvolgende bedoeld:
  We stoppen met het helpen/voeden van de derde wereld, dan sterven ze vanzelf uit en hebben wij weer genoeg voor ons zelf?

 • no-profile-image

  Bauke

  Ze zouden die varkenshouders en pluimveehouders eens continu honger moeten laten lijden. Misschien zullen ze dan eens snappen wat je als levend wezen voelt als je continu honger hebt. Dier-onterend om dieren zo schandalig te behandelen. Telkens maar weer blijkt dat de vee-industrie zo verrot als de pest is. Snel afschaffen en verbieden, heel die vlees-industrie. Stelletje criminelen.

 • no-profile-image

  Jim

  Wijnand: zolang er mensen als jij zijn die dieren houden zullen dieren het slecht hebben. Ik zou zeggen; ga zelfs eens een half jaartje "trek in eten" hebben. mag je daarna weer hier terugkomen.

 • no-profile-image

  koetje

  Snapt dan niemand dat dit "rapport"het antwoord is op het debacle in een natuurgebied.'Selectieve verontwaardiging' noemden MT en consorten alle commotie die hier over afgelopen winter en nu nog steeds is ontstaan.Gewoon met een slecht onderbouwd rapport het eigen falen proberen te verbloemen en de aandacht afleiden.Dan durven sommigen zich hier ook nog af te vragen waarom er zoveel haat is binnen de landbouw richting deze clubs.De pot verwijt de ketel.......

 • no-profile-image

  Jos

  Net de reportage gezien op uitzending gemist, wat is het toch ook een verschrikkelijke man, die Hans Baaij. Een rapport gebruiken en het dan op zo'n manier interpreteren dat boeren weer in een kwaad daglicht gesteld worden door te zeggen dat ze de dieren honger laten lijden. Toch wel het toppunt van goedkoop willen scoren. Hij praat zichzelf wel aardig vast, zijn letterlijke woorden zijn dat varkens ontploffen als ze maar onbeperkt voer krijgen dus in feite pleit hij zelf voor het rantsoeneren van varkens. Overigens wordt door de mevrouw van ASG duidelijk uitgelegd dat er een groot verschil bestaat tussen honger en trek, dit geldt precies hetzelfde voor de mens. Ook de mens kan wel de hele dag eten maar die doet dat (zei het in steeds mindere mate gezien het stijgend aantal mensen met overgewicht) ook niet. Jammer genoeg zijn er nog genoeg mensen die deze goedkope manier van scoren als de absolute waarheid aannemen.

 • no-profile-image

  Kevin P.

  Ooh is het weer zover? Wanneer houden jullie nou eens een keer op!!!!

  Vroeger liepen ze toch ook niet te zeiken dat de varkens te weining te eten kregen, nee maar sinds dat de mensheid wat slimmer is geworden gaan ze over steeds meer domme dingen lullen.

  Schei er gewoon eens een keer mee uit, het wordt gewoon irritant iedere keer dat gezeur over dat voer en alles.

 • no-profile-image

  Ruud Heinemans

  Zeugen Honger!
  Door gebruik te maken van welzijnsvoer( langzame vertering) komt het honger gevoel bij zeugen zeer weinig voor. Ik denk niet dat onbeperkt vreten een beter welzijnsgevoel voor de dieren geeft. Denk aan Kerstmis, als je zoveel gegeten hebt dat je uren lang last van je buik hebt, kan je niet spreken van welzijn!

 • no-profile-image

  jan van Gent

  Varkenshouders zijn dagelijks bezig om de varkens in goede conditie tehouden. Het publiek moet trek en honger niet verwarren!!! Mijn complimenten aan de veehouders voor hun goede werk. Het publiek is tegen de bio industrie en voor het PvdD/varkens in nood model. Bedenk dat voldoen aan de eisen van deze mensen catastrofaal gaan zijn. het aantal ziekten overgebracht van dier op mens gaat heel sterk toenemen, duizenden doden mensen per jaar in NL (TBC, Melkerskoorts, vossen lintworm, enz.) en de dieren gaan verdwijnen als veehouders geen dieren houden. bijv. verbieden stieren gevechten heeft als consequentie dat dit ras verdwijnt en zo vermindert de biodiversiteit door toe doen van dierenbeschermers. In het manifest van de 100 wetenschappers staan vele foute wetenschappelijke beweringen. Iedereen zijn specialisme en heb respect voor mensen die spreken met kennis.

 • no-profile-image

  Louisa

  Het is wel een rare vergelijking van de bio-industrielen om over jezelf te zeggen dat je jezelf "ook" beperkingen oplegt met eten, anders zou je te vet worden. Tis wel een verschil met de dieren namelijk; omdat je voor jezelf een keuze hebt die je ten alle tijden kunt overschrijden als je trek te heftig wordt. Jullie hongeren niet als puntje bij paaltje komt. Jullie dieren hebben geen enkele keuze en zijn aan jullie overgeleverd, dus ook aan jullie keuzes om ze te laten verhongeren en ze slechts het minimale te geven waar ze het net op kunnen doen. Overigens: elk wezen plant zich voort, zelfs ook in slechte omstandigheden, kijk maar naar de hongerende mens overal ter wereld. Babys en nog eens babys zetten ze op de wereld. Denk aan. Zo hoeven dieren dus ook niet in topconditie te zijn om voor voortplanting te zorgen. Jullie laten kippen ook uithongeren zodat ze in de rui komen om zo weer aan meer eieren te komen. Tis jullie gewoon erg goed gelukt om dieren middels uithongering toch te laten produceren op zo een manier dat het jullie elke cent uitspaart. Dan vinden jullie dat de consument maar moet betalen. Wat een onzin. Je begint een bedrijf, doe het dan ook op eigen kracht en ga niet steeds bij het ministerie van landbouw je hand ophouden voor dan weer die subsidie en dan weer die andere subsidie. Zelfs voor het slachten alleen al, krijgen jullie al subsidie. En dat moet de consument ook nog een bijdragen? Schiet toch op, jullie noemen jezelf toch ondernemers? Nou wees dat dan ook en laat de maatschappij dan niet voor jullie levensonderhoud zorgen en ook niet voor jullie moraal.

 • no-profile-image

  moderne allemans praat

  De Nedrlandse melkoe produceert ongeveer 8 duizend kilo melk per jaar.
  Bij optijd eten en drinken.
  Een heilige koe in India die vrij rondloopt en wat eet wat zij tegenkomt en niet door niemand belet wordt geeft maar een maand of 3 een beetje melk.
  Zou deze Heilige koe dan niet barsten van de honger?
  Wakker dier zou daar toch iets aan moeten doen.
  Een liter melk die in Nederland duurzaam wordt geproduceerd kost de consument rechtstreks van de boer € 0,50 en uit de supermarkt € 0,85.
  Een liter auto brandstof betalen wij als consument ongeveer € 1,10 tot € 1,50 voor.
  zij wij allemaal wel duurzaam bezig? inclusief wakker dier?

 • no-profile-image

  onno

  Louisa. Je hebt helemaal gelijk wat betreft subsidies. Maar moet wel even een tikje genuanceerder.
  Iedereen moet brood op de plank hebben, jij ook,je werkt waarschijnlijk niet gratis. Doordat er van buitenaf, door de overheid veel regels worden opgelegd, wel of niet correct is even niet interessant, moet je als ondernemer uit breiden. Want door de regels kost de productie meer. En dan zegt diezelfde overheid, maar je mag niet uit breiden, de reden daarvoor doet nu ook even niet terzake. Dat is dan fraai, hoe moet het dan verder? We kunnen met zijn allen stoppen, maar dat willen jullie en de overheid niet. Geloof me nou maar, je krijgt echt honger en geen trek. Dus dan moet de overheid dan maar subsidies geven. Het is beroerd, het stopt de innovatie, maar is even niet anders.
  Even over je gemopper over "hongerende' dieren. Er zit nog een verschilletje tussen een varken en een mens. Een mens in de regel kan bedenken dat als je teveel eet je niet meer in je bikini past of ziek wordt. Het meisje heeft toch trek, gaat dan dus niet naar de ijskast om het volgende taartje naar binnen te schrokken nee, maar neemt een appel..Bij een klein meisje zegt mama wel,:ben je bedonderd, je krijgt buikpijn neem maar een appel. Algemeen aanvaard en geen kindermishandeling.

  Een varken vreet alleen maar.. Totdat de boer zegt: Dit gaat fout, ze krijgt niet het volgende taartje, maar stro. En geloof me, varkentje kan dat heel goed vreten.
  Kom nu niet met het verweer, maar in de natuur... Je hebt zelf gezien in de Oostvaardersplassen dat dat dus even niet zo simpel ligt.

 • no-profile-image

  jan van Gent

  Louisa, bij een dier dat mager of te vet is komen uit het eigen lichaamsvet vetzuren vrij die dodelijk zijn voor eicellen. produceert een zeug weinig biggen dan is de conditie niet goed, of is ze ziek geweest. een zeug in optimale conditie en zelzijn produceert optimaal. het kunnen maken van keuzes is bij mens en dier beperkt, en dat begon al bij de 10 geboden. en bedenkt even dat de FOA en WHO hebben bepaald dat de extensieve landbouw voor 70 % van de CO2 uitstoot zorgt en de intensieve voor 30% . intensieve veeteelt is onmisbaar. bedenk dat graan oogsten kompleet kunnen mislukken en wat gaan we dan eten??

 • no-profile-image

  Louisa

  Voorop gesteld: het is een groot schandaal dat de dieren in de Oostvaardersplassen ook "gewoon" honger moeten lijden zelfs net zolang ze er dood bij neer vallen. Walgelijk egoistisch! Bovenstaand artikel gaat over laten verhongeren van ouderdieren in de bio-industrie. De wetenschap hoe je een dier nog meer kunt uitbuiten om er zelf een paar centen beter van te worden, maakt niet dat je gebruik moet maken van die wetenschap. De moraal staat altijd boven wetenschap. Als dat niet zo zou zijn, zou je er met alles maar flink op los kunnen leven.
  Zelf heb ik enkele vleeskuikens gehad (gevonden op de snelweg) en enkele moederdieren erbij gekocht bij een moederbedrijf om er dan maar een koppeltje van te maken omdat deze dieren niet bij de gewone kippen konden samenleven want dan zouden ze door het voer binnen een half jaar dood geweest zijn. Met hangen en wurgen zijn ze ruim 4 jaar oud geworden.(voor doorgefokte "doodgroeiers" was dat nog oud aldus de vogelarts toen) Het zijn enooooooorm lieve dieren met een heel tam en leuk individueel karakter, als je er maar oog voor hebt en WILT zien dat ook zij levende en VOELENDE wezens zijn die ook plezier kunnen hebben en dus ook kunnen lijden.
  In mijn ogen heeft elk voelend wezen recht op voeding, mens EN dier dus.
  Bedrijfvoering waar dieren worden ingezet, worden dieren derhalve ook standaard lichamelijk dan wel geestelijk uitgebuit.
  Laten verhongeren, gaat nog een trede lager op de moreel ethische ladder.

 • no-profile-image

  john

  leuk om te lezen dat die vleeskippen zulke lieve, rustige tamme kippen zijn.. dat staat namelijk ook in de fokkerij specificaties. aan een stal vol stressige kippen of een stal vol druktemakers is gewoon geen lol te beleven.

 • no-profile-image

  H. de Waal

  Zolang de vee-industrie een industrie is waarin jaarlijks 500 miljoen(!) dieren, alleen al in Nederland, worden vermoord en op een schandelijke manier worden gehuisvest, kunnen de veehouders zich eruit proberen te praten wat ze willen, maar tegen zulke aantallen van massamoord valt elk tegenargument weg natuurlijk. Dieren mag je nooit honger laten lijden, die eerste levensbehoefte ben je als weldenkend mens verplicht tegenover een dier wat volledig van je afhankelijk is. Als jij als mens gaat bepalen dat een dier geen eten of water krijgt omdat dat jou uiteindelijk meer winst oplevert, dan ben je als individu echt heel erg diep gezakt.

 • no-profile-image

  john

  als reactie op patrick. 5 tot 7 jaar geleden zijn er vele stallen gebouwd waarin de zeugen op stro (net zoals bij annechien) zijn gehuisvest. het systeem is niet duur om te bouwen, ziet er leuk uit en is welzijnsvriendelijk. Er was echter een probleem: het stro waarin de dieren rondscharrelen bevat veel mycotoxinen. dit zijn gifstoffen van schimmels die zich ophopen in de vetcellen van de zeug.. op het moment dat de zeug afvalt tijdens het zogen komen deze gifstoffen vrij met de gevolgen van dien. Veel zieke zeugen die niet meer in productie komen. Nu zijn we zeven jaar verder. In die tijd is er veel onderzoek gedaan naar de voeding van zeugen. Momenteel worden de zeugen beter op behoefte gevoerd. Aan het begin van de de dracht is er veel behoefte aan voer, aan het eind wat minder. Door de zeugen op behoefte te voeren nemen ze nu minder stro op om de honger te stillen. De totale voergift per dracht is gelijk maar de honger minder!. Met de voerschema's zoals die nu gehanteerd durf ik ook weer zeugen op stro te houden. Elk systeem van huisvesting heeft zijn nadelen. Voor diergezondheid is huisvesting in boxen op volledig rooster het beste maar voor dierwelzijn zien we de zeugen weer liever in stro rondwandelen.... Maar de komende drie jaar krijgen vrijwel alle zeugen een nieuwe huisvesting. Mijn eigen voorkeur ligt in groepshuisvesting met vloerkoeling/verwarming en luchtinlaat bij de kop van de zeug, aangevuld met diverse afleidingsmaterialen in de groep. hoewel dit er misschien erg industrieel uitzet ben ik van mening dat ik de dieren meer welzijn kan bieden dan met huisvesting op stro. De dieren kunnen de warmte kwijt in de zomer, liggen warm in de winter. hebben altijd frisse lucht en kunnen spelen wanneer ze willen. Voeding wordt op maat verstrekt zodat ze altijd in optimale condite zijn. Als de zeug zich goed voelt geeft ze mij veel biggen zodat ik de zeug kan onderhouden. Is de zeug niet happy dan gat de productie onderuit en ben ik heel snel boer af!.

 • no-profile-image

  jos

  een afrikaan met honger zit met 1 doperwt vol met andere worden de maag past zich wel aan. en activiste, ga lekker planten eten waar tegenwoordig ook aan gesleuteld word lijkt me ook niet gezond zoals gentech ,gemodificeerd en nog meer van die termen.

 • no-profile-image

  Han

  Erik Leiden. Wij beginnen niet over iets anders wij proberen duidelijk te maken dat er >denkfouten<, worden gemaakt bij dit soort publicaties en dat er een >half< verhaal verteld wordt. Dit verhaal wordt gevoed door onterechte onderbuik gevoelens. Wil je van de varkens vlees productie af, accoord maar zeg dat dan recht uit en niet op deze akserbakse manier. Maar vertel wat het gevolg voor de BV Nederland is, hoeveel Nationaal product dit scheelt en hoeveel arbeids plaatsen er dan verdwijnen. Dit ongenuanceerde gegil van deze actie groepen moet ik echt van op de pot.

 • no-profile-image

  onno

  Erik. Heb je ook verder in de tekst gelezen? Het is toch spijtig dat veel mensen in de zgn dierenbescherming de attentietijd hebben van een puber in een theologieles.
  De relativerende antwoorden die aangedragen worden, kunnen niet worden weerlegt. Alleen de foutieve titel. Op deze manier komen we nooit tot een constructieve discussie. Maar dat wil men ook niet schijnbaar.

 • no-profile-image

  onno

  Erik. Dat is vrij eenvoudig te verklaren. Als je de eisen waaraan de Nederlandse veehouderij moet voldoen enorm kostprijsverhogend gaat maken, zonder dat deze rationeel gezien betere omstandigheden voor de dieren geeft, drijf je vanzelf de veehouderij weg. Ik bedoel, rationeel en niet emotioneel...
  En de grap is, als dat gebeurt, het vlees uit Brazilie komt, waar je als verwende consument helemaal niets te zeggen hebt.

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Bedankt onderstaande reactie, hoef ik niet meer in het verweer. Ik ben blij dat jouw gevoel m.b.t. het om zeep willen helpen van de bedrijfstak overeen komt met de mijne. Ben ik kennelijk niet de enige die tussen de regels leest en daar stevige conclusies aan verbindt. Ik moet helas concluderen dat deze discussie ook speelt in noord Amerika en dan ook wel vroeg of laat in Brazilie of Oost Eiropa zal landen. Varkens in Nood, Lekkerdier, Peta en zo zijn er nog enkele van dit soort actiegroepen die Mondiaal werken en dankzij de hoorconjucteur steeds meer aanhang krijgen.

 • no-profile-image

  Willem

  Het zou echt fantastisch zijn als de hele Nederlandse vee-industrie om zeep geholpen zou kunnen worden. Deze studie van de nobele organisatie Varkens in Nood, zal daar zeer zeker aan toe bijdragen. Vee-industrie is niet iets wat bij een beschaving hoort. Moord is ook strafbaar, kinderarbeid ook. Zo moet het ook met de vee-industrie gaan. Verbieden die handel. Het heeft echt lang genoeg geduurd. Genoeg is genoeg. Tijd voor wat meer beschaving. Dieren zijn geen producten. Veehouders zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen dat ze meedoen aan een genocide van onvoorstelbare proporties.

 • no-profile-image

  john

  de enige partij die mij ontvankelijk lijkt is de dierenbescherming. Ze kennen de problematiek van de sector en snappen ook zolang er geen import verbod komt van vlees wat niet volgens hoge welzijnseisen geproduceerd er in de europese unie weinig zal veranderen.. dus ook niet in Nederland. Daarom is er nu het beter leven keurmerk, een stap de goede richting op denk ik!.

 • no-profile-image

  Klaas

  Wat een schoften zijn het toch die mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. Dieren honger laten lijden om er zelf financieel beter van de worden. BAH! Wat een SCHANDALIGE industrie is die bio-industrie toch ! En dan die Wolleswinkel; zich verschuilen achter enkele multinationals. Als het een vent was geweest had ie gezegd: DIT NIET.

 • no-profile-image

  onno

  de waal. En dan kunt u uw kinderen niet meer zeggen dat ze geen koekjes meer mogen een half uur voor het eten...Komt op hetzelfde neer.

 • no-profile-image

  Sportman

  Ik heb de uitzending gezien. Wat een onzin verhaal, net wat goed gebeurd proberen ze onderuit te halen. Wakker dier is dom!!! Ga is in de leer bij Sonja Bakker, dan begrijp je mischien hoe je moet leven. Dit gebeurd op een manier die voor de mens een voorbeeld moet zijn. Je moet eten wat voor je lichaam nodig is! Gewoon gezond eten! We leven geloof ik in een land waar het onder hand aan toe gaat zoals in een bijenkorf. Maar wel waar de darren de meerderheid zijn en de dienst uitmaken. De werkbijen worden onderdrukt en uitgemolken door de darren! Wakkerdier als je niet meer verstand hebt, gaat mooi buiten spelen en hou je fatsoen. Wees is eerst kritisch op je zelf en werk ook voor je boterham!!

 • no-profile-image

  Harm

  Waar het varkens in nood om gaat, is niet het verbeteren van de dierhouderij. Het gaat om de eliminatie van de dierhouderij in nederland. Vandaar dat er ook steeds zulke onzin verhalen komen.

 • no-profile-image

  hans

  W.Geverink Canada
  Dat is heel aardig van de boeren dat ze het dieet aanpassen aan de behoefte van het dier omdat de dieren anders moddervet zouden worden.
  En vetmesten dan?

  Het is ironisch dat Varkens In ood het verwijt krijgt maar het halve verhaal te vertellen.
  Er heeft nog nooit iets als' De kans dat dit dier geen prettig leven gehad heeft is groot' op een kiloknaller gestaan.
  En 'Kip het meest veelzijdige maar niet erg diervriendelijke stukj vlees' is ook geen reclamecampagne geweest:)

 • no-profile-image

  Erik

  Varkens In Nood wil geen bedrijftak om zeep helpen, ze willen meer welzijn voor de varkens.
  Lees maar tussen de regels door wat je tussen de regels door wilt lezen.
  En John, doe maar lekker aannames die je goed uitkomen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Annechien, dank voor het antwoordt, ik had het het antwoordt gezien op foodlog. Er was al wat informatie gekomen hier oa door John. Groepshuisvesting, stro, afleiding, goed voer programma en juist gekozen dierrassen is toch het beste voor dieren als het om vlees consumptie gaat.
  Geen proactief antibiotica, geen msra, geen esbl zouden allang eisen moeten zijn van de sector zelf. Laat staan Supermarkten/CBL, echt super verkeerd.
  Ik stel voor dat er een apparaat komt dan elke levende veestapel of dier test als het bedrijf verlaat, en scanned op alles van antibiotica, esbl, vaccins etc. Dierenartsen zijn niet te vertrouwen, bij geen controle zijn individuele boeren ook niet te vertrouwen. Laat ik het anders zeggen een sector moet zijn leden beschermen tegen ongewenste praktijken, en daar hoort controle en handhaving bij. De vragen over je bedrijf was alleen voor dat jouw bedrijf in beeld was en het representatief moet zijn voor een groot gedeelte van de sector, en dus gewoon winst kunnen maken uit gewone bedrijfsvoering. Als dat niet zo is dan zijn het mooie PR beelden, dat wilde ik even duidelijk hebben. Hoe je je werk als LTO invult ga ik niet over, dat het tijd kost dat geloof ik. Misschien verstandig om eens meer fulltime professionals op te zetten om boeren belangenbehartiging te verwezelijken? Tuurlijk zal het geen makkelijk werk zijn, maar er zijn gaten die vallen, zeer grote gaten. Laat staan wat de definitie van boeren belangenbehartiging is voor de LTO en vooral de CDA in combinatie met multinationals. Kan ik je vragen om je gentech standpunt, die zou je paraat moeten hebben aangezien je de boeren met alle voor en nadelen zou moeten voorlichten. Je collega's van de LTO lukt het zeker niet. Wist je dat Monsanto al varkens wil patenteren die hun voer gegeten heeft? Wat ga je daar aan doen?
  Je bent een verantwoordelijke op een zeer belangrijke positie namelijk belangenbehartiging van boeren. De huidige tijdslijn van gentech in de wereld is heel zorgelijk. Dus ik verwacht een antwoord van LTO en van al haar voorzitters van haar vak groepen. Kijk de huidige passieve opstelling van LTO is zo ernstig. Je maakt zeer belangrijke keuzes voor de toekomst en je neemt die verantwoordelijkheid niet. Als ik denk zoals ik het zie bij geen verandering van de huidige tijdslijn voor komende 10 jaar om gentech niveau en wat voor problemen ik verwacht. We leven op een planeet, you know, dat houdt verantwoordelijkheid in en rentmeesterschap, dus geen modificatie van de hele voedselketen, patenteren van vlees dieren, en vernietiging van biodiversiteit. Waar is LTO haar actieve inzet voor een gentech vrije keten en waarborging daarvan? Waar is je actieve opstelling voor biologische boeren? Wat doe je om consumenten te verbinden met biologisch voedsel? Ik verwacht dat LTO een serieuze boeren belangenbehartiger is voor de boeren, maar dat doet LTO niet als het om gentech gaat, wat dus zeer zorgelijk is.

 • no-profile-image

  onno

  Katja. Heb een idee voor jou. Als je nu vanaf vandaag eens geen aardappels meer koopt, want die worden bespoten, geen vlees meer eet, want beestjes worden mishandeld, geen melk meer drinkt, want die arme koetjes, geen graan (brood, mocht je dat niet weten), want dat wordt verbouwd door multi-nationals, dan hoeven wij niet voor jou aan het werk...Iedereen blij.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  ach klaas ben jij ook weer een figuur die iet wat teveel aan de kant van de dieren staat. ja ik sta ook wel aan de kant van de dieren. maar je moet wel weten als koeien in de zon staan en het te warm is dan geven ze wat minder melk en hitte stres dus dat wil een boer niet. het is ook nooit goed dan willen de burgers de koeien naar buiten en als het te warm is zitten ze ook weer te mekkeren

 • no-profile-image

  onno

  Nu ben ik echt teleurgesteld.. Helemaal geen scheldpartij aan mijn adres? Waar moet het heen met de wereld...
  Buiten het gescheld, Annechien, het is toch echt aan de LTO om mensen beter voor te lichten over het reilen en zeilen van de landbouw...

 • no-profile-image

  onno

  Ik ben zo blij dat degene die 'strijden tegen vlees en zuivel maffia' zo'n goed voorbeeld hebben gegeven in de Oostvaardersplassen afgelopen winter....

 • no-profile-image

  Han

  @Onno. Ik ben het met je eens dat voorlichten positief kan werken. Helaas zullen de schreeuwers niet luisteren, omdat ze het per definitie beter weten. Helaas wordet er in deze wereld beter geluisterd naar schreeuwers, dan naar mensen die met een eerlijk verhaal komen. Politiek is tegenwoordig werk voor hype gevoelige mensen en niet meer werk van echte >ondernemers< die een staat moeten leiden. Politicie spelen liever popy jopy dan dat lange termijn beleid uitzetten.

 • no-profile-image

  john

  dit was nu eens een nette reportage van NOVA .. geen eenzijdig verhaal. Alle kanten zijn goed belicht. De varkens zagen er trouwens ook erg tevreden uit!

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ben het met je eens John. Varkens in nood is met dit rapport aan de haal gegaan en hebben er een eigen invulling aan gegeven. Die Wageningse mevrouw was wel wat genuanceerder.

 • no-profile-image

  Patrick

  De varkens bij NOVA in het stro gaf een mooi plaatje. Mijn vraag is dan. Is dit dan een concept? Zo ja hoeveel varkens in Nederland leven met dit concept? Hoe gaat het de andere varkens af? Kijk waar het goed gaat verdient iets een compliment, maar waar het niet goed gaat moet dat duidelijk zijn en veranderd worden. De plof kippen die binnen 6 weken 2 kg zijn en voor de slacht gaan is een extreem groot probleem volgens mij. Geef gerust aan of het niet zo is. Bestaat er in het systeem van de plof kippen een bedrijf dat geen antibiotica gebruikt en niet besmet is met ESBL? Zo ja welke en hoeveel, zo nee waarom komt dit vlees in de voedelketen? Dit is sector en bedrijfs verantwoordelijkheid in mijn visie. Waarom accepteert de supermarkten/CBL dit vlees wat een risico is voor de consument?

 • no-profile-image

  Henk Jan

  Ik heb nog niemand gehoord over de te dikke paarden en ik moet eerlijk zeggen dat volgens mij de melkkoeien echt honger moeten lijden want die zien er allemaal brood mager uit!

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Ik waardeer je / jullie werk om de landbouw op een eerlijke wijze te promoten bij de burger. Helaas lijkt het erop dat wij als landbouw net één stap achter de actieclubs aanlopen. Iedere actie van de boeren wordt uitgelegd als >verdeding<. Hoe het wel moet weet ik niet, maar ik weet wel dat de veehouders op het hele Noord Westelijke halfrond met dit prbleem worstelen. Ik zou dan ook voorstellen om de Amerikaanse collega's te vragen of en hoe samenwerking op dit front wenselijk is. Lekker Dier, Varkens in Nood, PETA, PvdD etc. hebben vast en zeker ook contact en overleggen hoe en wat de volgende actie moet worden.

 • no-profile-image

  onno

  Riky. Bijna helemaal mee eens.. Alleen jammer dat je nu zelf ook meegaat in de hype om 'megastallen' te gaan benoemen.
  40 jaar geleden was een boer met 35 koeien al mega...Dus enig relativeren is ook wel handig.
  Daarnaast, als je nu 10 hokken met varkens hebt, alles perfect voor elkaar. Zelfs PETA is er verliefd op. Alle lucht wordt gezuiverd met wasinstallaties etc. Zodat we ook geen zure regen creeeren (oh ja, waar is die hype gebleven?).
  Als je nu van die 10 hokken naar 125 uitbreidt, ik noem maar wat, wordt het dan opeens slecht? Dat is toch een vreemde gedachtenkronkel...

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik heb op zich niets tegen de intensieve veehouderij, laat ik dat voorop stellen. Maar als ik nu bv. die discussie volg over van Drie en de kalveren, dan gaat het er toch wel over dat men lichte kalveren niet meer wil, omdat er geen tijd is om extra aandacht aan die beesten te besteden. Melkveehouders redeneren precies hetzelfde (zie laatste reactie op genoemd forum), "wij hebben die tijd ook niet want druk, druk, druk.... kuilen, melken, andere dingen" enz. Ik vraag me af of dit soort problemen dan toch niet mede door intensivering komt. Zou het voor zowel dier als mens niet beter zijn als alles niet zo op geld en efficiëntie was gericht, maar gewoon de tijd te hebben om aandacht te besteden aan zaken die in het leven WERKELIJK van belang zijn?

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  die club weet helemaal niet wat honger is
  misschien was het nog niet zo slecht dat ze daar is achter kwamen en dan gewoon laten verekken dan zouden weleens nadenken voordat ze gaan schreeuwen

 • no-profile-image

  Onno

  Overigens ben ik wel lid van de Partij voor de Dieren. Kijk in wezen hebben ze wel gelijk natuurlijk. Ik zit er zelf helaas vaak naast. Ik haal mijn info hoe met dieren om te gaan uit boekjes.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Zo ongeveer Boer Brabant, maar achter "sterven ze vanzelf uit."moet een punt! Het gaat mij er absoluut niet om dat wij dan zélf meer te eten krijgen, want de vervetting en verlamzakking van de veelvraten in de westerse wereld mag ook wel eens aangepakt worden. Maar door die 7 miljard mensen gaat wereldwijd wel alles naar de kloten. Daarom nogmaals: één tot anderhalf miljard mensen zijn echt het maximum wat onze planeet kan verdragen. Anders wachten de mensheid de meest vreselijke rampen. De aanzet daartoe is al jarenlang dagelijks in het journaal te zien!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik denk dat de burgers helemaal niet tegen de veehouderij zijn. De stevige consumptie van dierlijke producten spreekt voor zich zelf. Aan personen zoals Herman en louisa kun je inderdaad beter geen tijd besteden want we weten uit ervaring dat daar toch geen eer aan te behalen is. De consument mag echter best weten hoe de dierlijke producten die ze kopen ontstaan. Zoals uit het verslag op Nova blijkt is het belangrijk dat die informatie dan wel door mensen met kennis van zaken naar buiten wordt gebracht. Hans Baay probeerde op een hele lage en achterbakse manier te scoren, en dat is niemand die Nova gekeken heeft gisteren ontgaan. Wat denken jullie wat dat doet met de donaties aan Varkens in Nood.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zeg Jan, hebben bij jullie de intensieve boeren ook zoveel zwarte mest, of hebben jullie een universiteit waar ze wel kunnen rekenen?

Laad alle reacties (137)

Of registreer je om te kunnen reageren.