Home

Achtergrond 310 x bekeken

Fiscus snapt niet dat jurist kan melken

De Belastingdienst vindt het niet aannemelijk dat een afgestudeerde jurist zonder agrarische opleiding een melkveebedrijf wil overnemen.

En als de overname niet doorgaat, is er volgens de ficus reden aan te nemen dat de mogelijke overname alleen is aangewend om de belasting te ontwijken.

De Arnhemse rechtbank gaf in de kwestie tussen de belastingdienst en de eigenaar van een melkveebedrijf in het Gelderse Staverden de fiscus ongelijk.

De zoon van de melkveehouder was de beoogd opvolger. Maar toen de zoon in 1999 overleed ontstond een nieuwe situatie. Aanvankelijk wilde de melkveehouder het bedrijf van de hand doen en zette het ook te koop. Maar in 2001 werd het bedrijf uit de verkoop genomen en overwogen de dochter en haar partner het bedrijf over te nemen.

In de tussentijd werd een besloten vennootschap opgericht, die toetrad tot de maatschap. Het bedrijf werd ondergebracht in de BV tegen winstrechten en premies lijfrente.

Eind 2002 bleken de schoonzoon en dochter na een periode van proefdraaien uiteindelijk niet bereid het bedrijf over te nemen. In 2003 werd het bedrijf alsnog verkocht.

Volgens de inspecteur van de Belastingdienst heeft de melkveehouder het bedrijf in een Besloten Vennootschap ondergebracht, terwijl al duidelijk was dat het bedrijf zou worden gestaakt.

Maar de rechter is het daarmee niet eens. Familieleden, een werknemer en een kennis hebben verklaard dat dat niet zo is.

Uit het feit dat de verklaringen komen van bekenden van de veehouder, betekent niet automatisch dat ze ongeloofwaardig zijn, zegt de rechter. Als de fiscus dat vindt, moet ze dat ook hard maken, zegt de rechter.

De Arnhemse rechter schrapte de opgelegde belastingaanslagen (over inkomens van meer dan 1 miljoen euro) en bepaalde dat de inkomens negatief zijn geweest. De belastinginspectie kan tegen de uitspraak in beroep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.