Home

Achtergrond

Fidel Castro weer eens op tv te zien

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is mgisteren op de Cubaanse televisie verschenen.

Het was zijn eerste verschijning op de televisie in elf maanden tijd.

Castro maakte een redelijk fitte indruk en was spraakzaam in het interview dat hij gaf. Hij ging onder meer in op de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Volgens de voormalige Cubaanse leider zijn de Verenigde Staten verantwoordelijk voor het zinken van het Zuid-Koreaanse schip Cheoan op 26 maart. Daardoor kwamen 46 zeelieden om. Volgens Castro wilde Washington door het laten zinken van het schip een confrontatie tussen de twee Korea's uitlokken.

Castro zei ook enkele woorden over het Midden-Oosten. Hij stelde dat de Verenigde Staten en Israël zich voorbereiden op een aanval op Iran.

De 83-jarige Castro kwam in januari 1959 aan de macht in Cuba na een opstand tegen dictator Fulgencio Batista. Castro vestigde een communistisch bewind in het Caraïbische land. In juli 2006 droeg de met zijn gezondheid kwakkelende Fidel Castro zijn presidentiële taken over aan zijn broer Raúl. In februari 2008 werd Raúl Castro officieel de nieuwe president van Cuba.

Na het afstoten van zijn presidentiële taken werd weinig meer vernomen van Fidel Castro. Geregeld doken er geruchten op dat de leider van de Cubaanse Revolutie op sterven lag. De laatste tijd lijkt zijn gezondheidstoestand te zijn verbeterd. Afgelopen weekeinde verscheen Fidel Castro voor het eerst in lange tijd weer eens in het openbaar. Hij bezocht het Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in de hoofdstad Havana.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.