Home

Achtergrond

Feest in Amsterdam

Het Nederlands elftal is dinsdagmiddag aangekomen in Amsterdam.

In de hoofdstad wordt het team van Bert van Marwijk door honderdduizenden Oranjefans toegejuicht. Rond drie uur waren er ruim een half miljoen supporters in de stad, aldus de gemeente. De helikopters waarmee spelers en staf van Den Haag naar Amsterdam vlogen, landden rond half drie op het marinecomplex Kattenburg. Daar verwisselden de mannen hun pakken voor korte broek en shirt om vervolgens om de rondvaartboot te stappen.

Zichtbaar onder de indruk van het publiek begon Oranje aan de boottocht langs de Piet Heinkade en de kop van het Java-eiland. In Noord waren het vooral Amsterdammers die Oranje toejuichten. Kort voor vier uur bereikte de boot de grachten. De spelers drinken een biertje, bellen en fotograferen en filmen het publiek. Van Marwijk was enigszins emotioneel aan het begin van de vaartocht. Onder de indruk van het publiek, maar tegelijkertijd verlangend naar huis na negen weken van huis te zijn geweest.

Hoewel de politie waarschuwt niet in het water te springen, laten enkele fans zich er niet van weerhouden. De zwemmers kunnen rekenen op luide aanmoedigingen van het publiek en de spelers.

Op het Museumplein staan al ongeveer 100.000 mensen, meldt de gemeente. De sfeer is er gezellig. De fans worden vermaakt met optredens van onder meer Gerard Joling, Guus Meeuwis en dj Armin van Buuren. De EHBO heeft het nog niet erg druk. Circa tien mensen moesten worden behandeld. Het ging vooral om mensen die flauwvallen als gevolg van te veel alcohol en te weinig water. Straten rondom het Museumplein zijn afgezet voor verkeer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.