Home

Achtergrond

Febo verhoogt patatprijs niet

De koers van de fritesaardappel is op de termijnmarkt twee keer zo hoog als een jaar geleden.

Daarmee is niet gezegd dat de zak patat een exclusief gerecht wordt. Directeur Dennis Borst van de snackbarketen Febo verzekert dat hij de prijs volgend jaar niet verhoogt. Het termijncontract van fritesaardappelen, waarin het meest gehandeld wordt, noteert twee keer zo hoog als een jaar eerder. Dinsdag stond de koers van een contract met levering in april volgend jaar op 21,60 euro per 100 kilo. Vorig jaar rond deze tijd lag de prijs van een vergelijkbaar contract rond 10 euro, zegt Edwin Burgers, directeur van aardappeltermijnhandelaar DCA.

Dennis Borst van Febo zegt dat hij meerjarige contracten heeft gesloten voor levering van aardappelen en dat hij daardoor zeker is van de inkoopprijs volgend jaar. Een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) zegt dat de oogst minder zal worden dan vorig jaar en dat er een opwaartse druk op de prijzen is, maar wat de opbrengst zal worden, blijft afwachten, zegt hij.

Een woordvoerder van de Nederlandse Aardappel Organisatie zegt dat de oogst van de fritesaardappelen dit jaar niet alleen slechter zal zijn in Nederland, maar ook in de landen om ons heen. De weersomstandigheden leiden er dit jaar toe dat minder aardappelen geschikt zullen zijn voor de frites, maar de liefhebber van patat hoeft volgens hem niet te vrezen voor vermindering van kwaliteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.