Home

Achtergrond

FAO: bestrijding dierziekte levert miljoenen op

De effectieve bestrijding van dierziekten is geen kostenpost, maar levert juist geld op.

Dat zegt de wereldvoedselorganisatie FAO in een oproep aan de regeringen om preventie en controle op dierziekten te versterken. De oproep komt op het moment dat de Amerikaanse overheid voorstellen heeft gedaan om minder geld te steken in de preventie van dierziekten die op de mens overdraagbaar zijn.

Volgens de FAO stijgen de effecten van dierziekten door toenemende verstedelijking. Het risico op ziekteuitbraken zoals vogelpest, varkenspest en mond- en klauwzeer worden ook groter, door de toenemende vraag naar dierlijke eiwitten in de vorm van vlees en eieren.
Het aantal dieren dat bestemd is voor menselijke consumptie neemt in hoog tempo toe. In 2008 waren dat er meer dan 21 miljard, zeggen de FAO-cijfers. De verwachting is dat in 2020 dat aantal rond de 30 miljard zal liggen.

Door de groei van de veestapel zullen ook de kosten van dierziekteuitbraken navenant toenemen, zegt de hoogste veterinair ambtenaar van de FAO, Juan Lubroth. In ontwikkelingslanden zijn dierziekten niet alleen een economisch probleem, maar ook een acute bedreiging voor de voedselvoorziening. Lubroth waarschuwt dat het H5N1-griepvirus nog lang niet overgewaaid is. Het virus dat via varkens bij de mens is terecht gekomen, kan nog steeds terugkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.