Home

Achtergrond 7 reacties

Extra controle op sproeiverbod aardappels

Nederlandse aardappeltelers mogen ondanks de extreem droge weersomstandigheden en een groot watertekort hun gewassen niet besproeien met oppervlaktewater.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert onder meer met helikopters extra intensieve controles uit op de naleving van dit beregeningsverbod. Tot nu toe is een klein aantal overtredingen vastgesteld, voornamelijk bij telers van consumptie- en zetmeelaardappelen. Dit maakt de VWA vandaag bekend.

Waarnemingsvluchten vinden zowel overdag als 's avonds en in het weekeinde plaats. De controles met de helikopter worden voortgezet zolang het weer daartoe aanleiding geeft.

Het gebruik van oppervlaktewater is in de teelt van pootaardappelen niet toegestaan vanwege het risico op de aanwezigheid van de bruinrotbacterie in het water. Aardappeltelers mogen wel met bronwater sproeien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  wat een verziekt land is nederland eigenlijk, normaal verzuipen ze en zogauw het een beetje droger wordt worden boeren behandeld als criminelen. Gelijkkig leven we hier dan in een normale situatie, als het zomer is en er is water en je betaald er voor kun je irrigeren en krijg je nog subisdie op water gebruikt toe. Sterkte daar in Nederland

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Arie,
  Hier ga je m.i. een beetje kort door de bocht. Ik ben het wel met je eens dat het in Nederland lijkt dat alles is of verboden of verplicht. Maar dat beregenen van pootaardappelen vanuit oppervlaktewater heeft nu eenmaal grote risico's m.b.t. ontwikkeling van bruinrot en dat is nog veel erger dan dat het verdroogt. Ik weet niet hoe de bruinrotsituatie momenteel is daar maar het is een zeer groot gevaar voor de sector waar je niet te licht over mag denken.

 • no-profile-image

  Han

  Arie een verbod op gebruik oppervlakte water voor Pootgoed kan ik me voorstellen, nu we weten dat er Bruinrot besmeting in zit. Maar dat de VWA zich bezich houdt met controle op beregening met opprvlakte water op consumptie en zetmeelaardappelen aardappelen is me niet duidelijk. Wil die boer zo graag bruinrot besmet worden laat hem gaan. Voor jouw is KZ blij met boeren die zich de benen uit het lijf werken om hun irrigatie met opprvlakte water in goede banen te leiden en dan ook nog voor het water (willen) betalen. Arie ik wens je een goede oogst en daarna een goede handel met dito betalingen. Ik weet wel dat in Nederland deze hitte niet nog 14 dagen moet aanhouden willen we nog enige aardappels van kwaliteit oogsten. ik zie tijdens de selectie de gewassen per dag meer en meer lijden van de hitte en water gebrek.

 • no-profile-image

  Leen

  Net verhuisd naar het platteland voor rust en ruimte. Bij mooi weer dagelijks geterroriseerd door lawaaiige, laagvliegende heli's van waterschap, provincie, gemeente, defensie en VWA. Over duurzaam en maatschappelijk verantwoord gesproken zijn er toch wel andere alternatieven te bedenken.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  VWA personeel haalt zijn aardappelen gewoon bij Albert Heijn, dus in het veld mag het van hun gewoon verdrogen.

 • no-profile-image

  arie maas

  hallo Han en Jan
  ben het roerend met jullie eens dat beregenen in poters (grote) gevaren met zich mee brengt, Ben, als poterboer, hier zelf gelukkig ook weer met piepers begonnen, Maar om nu met helicopters boeren op te sporen gaat met toch echt te ver. Heb trouwens dit voorjaar 60 ton poters van verschillende handelshuizen en rassen, uit nederland geimporteerd, allemaal een NAK label en zelfde klasse, maar wat een verschil in onderlinge kwaliteit

 • no-profile-image

  exact

  Tsja Leen, begluren en controle vanuit satellieten ligt binnen handbereik, dus genoemde instanties zullen hun leuke, maar dure en milieuonvriendelijke hobby's op termijn niet meer kunnen verantwoorden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.