Home

Achtergrond 163 x bekeken

Exporteurs wacht onzekere wisselkoers

De vooruitzichten voor de dollar en euro zijn sterk afhankelijk van de interpretatie van de stresstests die Europese banken ondergaan.

Zo veel analisten, zoveel interpretaties over wat een goede, en wat een slechte uitslag is. Feit blijft dat er zonder twijfel banken zijn die extra geld zullen moeten ophalen naar aanleiding van de stresstests, wat ten koste gaat van economische groei in de regio.

Tegelijk neemt ook de onzekerheid over de stand van de Amerikaanse economie toe. De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, verklaarde nog deze week dat het beeld "ongebruikelijk onzeker" is. Dit komt door het verschil tussen de vaak behoorlijke prestaties van beursgenoteerde bedrijven en matige macro-economische data.

Bovendien plaatsen analisten vraagtekens bij de garanties die overheden door de crisis hebben verstrekt, in Nederland oplopend tot 31 procent volgens het Financieele Dagblad. Zelfs als de banken door de test komen, dan nog weet niemand hoe goed de staatsgaranties gedekt zijn.

De Franse bank BNP Paribas verwacht dat de dollar tot het tweede kwartaal 2011 in waarde toeneemt, maar heeft de waardegroei naar beneden bijgesteld. Een euro zal niet nog maar 1 dollar waard zijn, maar 1,12 dollar, aldus BNP Paribas, dat een nog lagere waardestijging van de dollar niet uitsluit.

In 2010 is de waarde van de dollar ten opzichte van de euro 11 procent gestegen, maar volgens de Fransen verzwakt de Amerikaanse huizenmarkt. De eurozone ziet er bovendien wat veerkrachtiger uit dan eerst, nu landen de met financieringsproblemen (Griekenland, Portugal en Spanje) 50 miljard euro aan herfinanciering tegen gunstige voorwaarden wisten vast te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.