Home

Achtergrond 161 x bekeken

Europees herstel onzeker, rente blijft laag

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente die hij berekent aan commerciële banken op 1 procent.

Uit de beslissing spreekt angst dat de economie van de landen die de euro voeren nog lang niet uit het slop is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deelt de zorg, met name omdat de eurolanden nog aardig wat schulden moeten herfinancieren.

Het IMF maakte deze week een update bekend van zijn World Economic Outlook en Gobal Financial Stability Report. Daarin wordt Europa aangewezen als de grootste risicofactor voor de wereldeconomie. Landen in de zogeheten eurozone moeten het komende kwartaal circa 300 miljard euro aan leningen verversen. De rentes daarop kunnen vervelend uitpakken.

De grootste economieën ter wereld, de Verenigde Staten en Japan, maar ook het Verenigd Koninkrijk, gaan tevens duizenden miljarden aan leningen door rollen. Het risicoprofiel van deze landen lijkt lager waardoor beleggers wellicht eerder geneigd zullen zijn tot het aankopen van hun staatsobligaties. Het IMF adviseert de ECB daarom meer direct te investeren in moeilijk te slijten schuldpapier.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet heeft echter beperkte speelruimte. Met name de Duitse vertegenwoordiging in de ECB is tegenstander van een ECB die direct ingrijpt in de economie. Trichet wekte wel de indruk angst voor een Japans scenario van langdurige economische problemen onterecht te vinden.

Deels staaft de markt deze houding, door de euro in waarde te doen stijgen tegenover de dollar en het Britse pond. Tegenover de dollar is de euro gestegen tot het hoogste niveau sinds 8 juni. Voor de exporterende landen is het oplopen van de euro dan weer een bedreiging.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.